Stichting Intermobiel

Is anonieme AWBZ seks mogelijk?

Veroni Steentjes (39) heeft het Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) waardoor ze al jaren fysiek beperkt is. Ze woont sinds 2004 in een Fokus woning in Arnhem. Daarvoor woonde ze acht jaar in AWBZ instelling Het Dorp. Veroni is al vijftien jaren gelukkig met Emile. In haar ogen houdt seksualiteit niet op met het hebben van een lichamelijke handicap of chronische ziekte.

 

Is anonieme AWBZ seks mogelijk?

Ieder mens heeft behoefte aan geborgenheid en intimiteit. Daarin verschillen mensen met een lichamelijke handicap niet van mensen zonder handicap. Seks met een handicap kan in de uitvoering moeilijker zijn dan seks zonder handicap. Het maakt natuurlijk uit in welke mate je fysiek beperkt bent. Ook maakt het uit of je wel of geen partner hebt. Als je geen partner hebt, maar wel behoefte aan seksualiteit hebt, komt het aan op jezelf masturberen of een seksverzorger laten komen.

Ik heb in het verleden lange tijd in AWBZ instelling Het Dorp gewoond. Ik weet nog goed dat ik altijd van het personeel te horen kreeg wanneer mijn buurman zijn vaste maandelijkse 'beurt' kreeg. Ook in mijn Fokus woonperiode maakte ik uit de opmerkingen van het personeel op dat er bij een cliënt ook vrouwelijk bezoek was. Dat is verre van onprofessioneel, maar het gebeurde wel.

 

is anonieme awbz seks mogelijk Cartoon Paul StoelEen goede kennis die in een AWBZ instelling woonde, wilde zichzelf kunnen bevredigen. Ze wilde een vibrator aangepast hebben door het op een plank te bevestigen. Ze moest dit idee ter goedkeuring voorleggen aan haar locatiemanager. Vervolgens moest het voorgelegd worden aan de gemeente. Na deze goedkeuring moest een aanpassingsbedrijf haar idee uitvoeren. Dit bedrijf zorgde al jaren voor het onderhoud aan haar rolstoel. Ze moest zich dus meerdere keren blootgeven om die aangepaste vibrator te krijgen. Een gezond persoon bezoekt Le Duc, de Pabo of een webwinkel en bestelt een vibrator die anoniem aan huis bezorgd wordt. Zo simpel gaat het dus niet als je een aangepast speeltje nodig heeft.

 

Een vriendin van me die in een AWBZ instelling woont, doet aan SM. Haar meester bezoekt haar regelmatig. Als iemand bij haar thuis komt valt dit bezoek altijd op. Door de SM zit ze met regelmaat onder de blauwe plekken. Ze heeft hulp nodig bij het aan- en uitkleden. Dat ze die plekken moet laten zien aan verzorgenden, lijkt mij al moeilijk en vervelend genoeg. Ze moet zelfs aan haar locatiemanager aangeven wanneer ze aan SM heeft gedaan. De reden hiervan is dat niet alle verzorgenden door hun geloofovertuiging haar zorg willen doen als ze onder de blauwe plekken zit. Ik vind het een vreemde gang van zaken dat het zo moet.

 

Ik heb in de AWBZ door de jaren heen op het gebied van seks met een handicap veel gezien en gehoord. Ik kan helaas maar tot één conclusie komen, namelijk dat AWBZ seks verre van anoniem is. AWBZ seks is je niet één keer blootgeven aan bijvoorbeeld je sekspartner of seksverzorger, maar dat je dit meerdere keren aan verschillende mensen moet doen. Alleen maar omdat je een handicap hebt, zorg nodig hebt en er personeel is dat zich verre van professioneel gedraagt.

 

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Evy
Grafische bijdrage is afkomstig van Paul Stoel

Bron:Mobiel Magazine juni 2015

Op website: augustus 2015

 

Dit artikel is ter nagedachtenis van Lisanne Herder die openlijk over haar lesbienne, seksualiteit en SM met een handicap sprak.