Stichting Intermobiel

Is vriendschap te koop?

veroni achter haar pc aan het werk voor intermobiel Veroni Steentjes, is initiatiefneemster van Stichting Intermobiel en zette het in 2001 op. Ze heeft sinds haar twaalfde jaar Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) waardoor ze nu twintig jaar bedlegerig is. Ze heeft vijftien jaar een relatie. Ze woont alleen in een Fokus woning met hulphond Stitch in Arnhem. Ze schrijft over het thema vriendschap.

 

Ik ben al heel wat jaren ziek en bedlegerig. Een deel van mijn familie en vrienden zijn daardoor afgehaakt, omdat ze er niet mee om konden gaan. Niets zien, is niets weten en er geen last van hebben. Zo werkt dat blijkbaar bij sommige mensen. Door mijn bedlegerigheid heb ik een andere relatie met de mensen om me heen. Iedereen moet altijd naar mij toe komen, omdat ik nooit naar ze toe kan gaan. Dat geldt ook voor het vieren van verjaardagen en feestdagen. Ik kan met mijn omgeving geen leuke dingen doen zoals, een dierentuin bezoeken of even naar de stad gaan winkelen.

 

Ik geef de mensen om me heen regelmatig cadeautjes, in kleine en grote vorm. Het zijn niet alleen verjaardagcadeautjes, maar ook door het jaar heen en met de feestdagen krijgen ze met regelmaat iets van mij. Ik koop veel online in Nederland, maar ook in het buitenland, waaronder via Ebay. Ik vind zelf bijvoorbeeld kleding kopen leuk en het is een sport om die zo goedkoop mogelijk te kopen. Hierdoor koop ik ook makkelijker kleding voor anderen.

 

Ik heb familie met kinderen die niet vaak komen. Als ze komen, is dat vaak naar aanleiding van een verjaardag van één van hen. Ze krijgen dus vaak iets als ze bij mij op bezoek zijn. Als ze dan een keertje niets krijgen, zijn ze teleurgesteld en vragen er soms om. Is dat vreemd en ongepast gedrag van die kinderen? Nou, nee dus! Het is een logische reactie op mijn gedrag dat voortkomt uit gewoonte. Dat staat los van het gedrag van de kinderen.

 

Ik denk dat het klopt dat ik door mijn handicap onbewust aan compensatiegedrag doe. Mijn partner merkt dit regelmatig op. Ik heb mezelf onder de loep genomen. Waarom en waardoor doe ik het? Probeer ik leuker te zijn door cadeautjes te geven om mijn beperking zo op te vangen?

 

Friendship-quote-image-wallpaperIk denk dat het inderdaad voor een groot deel zo bij mij werkt. Ik heb het gevoel dat ik iets mis om te geven in relaties. Dat compenseer ik blijkbaar met het geven van cadeautjes. Op zich hoeft dit gedrag geen groot probleem te zijn, mits ik me ervan bewust ben en niet doorsla in het kopen. Ik moet ook niets verwachten in de zin van dat ik er geen mensen en kinderen mee kan binden, want dat werkt natuurlijk niet zo. Ik weet dat een familie- of vriendschapband niet te koop is. Het is niet nodig om mijn handicap zo te compenseren. Ik ben nog onvoldoende vriendjes met mezelf. Ik moet dus in de praktijk nog werken aan vriendschap sluiten met mezelf.

 

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Evy
Op de website december 2015