Stichting Intermobiel

Bestaat seks met een handicap alleen uit sekszorg?

De media benadert Intermobiel met regelmaat over vragen op het gebied van seks met een lichamelijke handicap of chronische ziekte. Vaak zijn het verzoeken die over sekszorg of seksverzorging gaan. Onlangs belde een journaliste van een grote krant. Ze vroeg of ik een seksverzorgende kende die met naam en toenaam wilde vertellen over de seksuele diensten die ze aan gehandicapten levert. De journaliste vond het een taboe onderwerp en wilde er in de komkommertijd aandacht aan besteden. Ik heb vaker contact met sekszorgers gehad, maar ze willen niet hun eigen naam vermelden, omdat de omgeving vaak geen weet heeft van het werk dat ze doen.

 

Seks met een handicap humorDe journaliste was van mening dat dit geen gewone prostituees waren, maar dat ze het met bezieling deden. Ze noemde het werk een ideële daad. Een seksverzorger is zeker iets meer dan een gewone prostituee in de zin van dat ze weten hoe ze iemand kunnen aan- en uitkleden en dat ze iets meer weten van een medische ziektebeelden en apparatuur zoals zuurstofondersteuning of zondevoeding. Ik zie het zelf niet als ideëel werk. Het gaat om intimiteit leveren en vaak om 'de daad' uitvoeren. Je kunt er wel een mooi aureool om creëren, maar het is en blijft het oudste beroep ter wereld. Het is een dienstverlening waar je goed voor betaald.

 

Is het een ideële daad van de seksverzorger als de gehandicapte door seksuele bevrediging minder gefrustreerd is en beter in zijn vel zit? Is het nog steeds zo'n ideële daad als je weet dat de gehandicapte de rest van de maand geen geld meer heeft voor beleg op zijn brood, omdat hij de sekszorg van zijn bijstandsuitkering moet betalen?

 

Het is dus maar net hoe je naar sekszorg kijkt. Ik vind het zeker een goede zaak dat sekszorg bestaat. Ik heb alleen moeite met het feit dat de media een beeld schept dat seks met een handicap alleen maar uit sekszorg bestaat en niets anders. Net alsof alle gehandicapten naar de hoeren gaan. Nou, ik doe het in ieder geval niet en met mij velen niet.

 

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Evy

Grafische bijdrage is van Jeanne Mechels

Januari 2016