Stichting Intermobiel

Astrid: strand Hoek van Holland

Toegankelijk strand Hoek van Holland

Ook ik (Astrid, woonachtig in Hoek van Holland) ga op vakantie. Uit eigen ervaring weet ik dus ook hoe moeilijk het is om een goede locatie te vinden. Vorig jaar waren we een midweek op een Landal Park en hadden we een rolstoel toegankelijk huisje geboekt. Nou niet dus! Ik kon het toilet niet in, de slaapkamer niet, de keuken niet en zelfs de drempel bij de ingang is te hoog. Ik heb daar flink over geklaagd, maar het kon op dat moment niet opgelost worden. Nu ben ik twee keer in het huisje van mijn vriendin geweest in Spanje dat op een vrij simpele manier toegankelijk is gemaakt. Ook dat was niet echt ideaal. Zeker niet gezien het feit hoe snel mijn lijf achteruit gaat en ik bijna alleen nog maar dingen kan doen in ligstand. Nu valt het me in het buitenland wel op dat je overal naar het toilet kan, overal het strand op kan en niemand raar naar je kijkt. Dat is hier wel anders in Nederland.

Toegankelijk strand in Hoek van Holland:
Nu is het natuurlijk wel leuk om te vermelden dat wij sinds 20 juli 2007 in Hoek van Holland het meest toegankelijke strand van Nederland hebben. Er zijn genoeg 14 strandrolstoelen (jutters), een toegankelijk invalidentoilet met een douche ruimte. Het uitgiftepunt van de strandrolstoelen en de toilet- en douchevoorziening bevindt zich aan het einde van de Badweg in Hoek van Holland naast het reeds bestaande toiletgebouw. Er is gekozen voor dit gedeelte van het Hoekse strand vanwege de goede bereikbaarheid (zowel per trein als per auto) en de uitgebreide parkeervoorzieningen. Ook is er een rolstoel en rollator vriendelijk pad tot aan de vloedlijn, zodat je echt op het strand kunt komen en kunt genieten van de zee. 
Onthulling van de jutter en de elektrische rolstoel tijdens de opening van het toegankelijke strand op 20 juli

Er is zelfs een elektrische rollator, de 1e in de wereld. Tijdens de opening van het strand werd hier een demonstratie van gegeven. Het betreft nog een prototype, maar zodra deze in productie wordt genomen, heeft Hoek van Holland de primeur en verschijnt daar als eerste een aantal strandrollators op het strand.

Ook zijn hulp en geleide honden welkom op het Hoekse strand. In de winter zijn er ook strandrolstoelen beschikbaar, maar wel beperkt. Bel dus eerst even als je wilt gaan. Meer informatie vind je op de website van Hoek van Holland en op de site www.strandzakenhvh.nl. De jutter kan je telefonisch bestellen bij de afdeling Strandzaken van Hoek van Holland, telefoon 06- 25447382 of via infobsz@chello.nl.  Lees hier voor de voorkant van de folder en hier de achterkant van de folder van het toegankelijke strand in Hoek van Holland. 

Astrid bi het strand met de strand juter

Als je op vakantie wilt, doe je best om voor die tijd accommodaties te vinden en vraag door hoe het aangepast is zoals kan je het toilet in? Is er een verhoogd toilet en beugels bij het toilet? Hoe zit het met de douche en de ingang van de woning? Zo kan je onaangename situaties voorkomen en een verpeste vakantie. Dat heb ik wel geleerd de afgelopen jaren. Ook zijn de reizen vaak niet te betalen. Ik houd niet van groepsreizen, maar wil er zelf op uit. Maar ik mag dan niet overal kunnen komen. We hebben hier wel het meest toegankelijke strand van Nederland! 

Geschreven door Astrid van der Helm