Stichting Intermobiel

Dit is historisch! VN verdrag toegankelijkheid gebouwen 2017 eindelijk goedgekeurd

jan troostEen historisch besluit; dit is geweldig', dat zijn de reacties van mensen met een beperking op een besluit van Tweede Kamer om alle openbare gebouwen en ruimten verplicht toegankelijk te maken voor gehandicapten.Jan Troost uit Wijchen: al tientallen jaren voorvechter voor de rechten van gehandicapten: 'Er wordt hier gejankt. Mensen zijn heel emotioneel. Toegankelijkheid wordt nu de norm; ontoegankelijk zijn de uitzondering'. Troost is met tientallen andere gehandicapten in Den Haag en volgde vol spanning de uitkomst van het debat.

 

Stevige discussie

De Tweede Kamer besloot na een stevige discussie tussen de regeringspartijen PvdA en VVD over de uitvoering van het verdrag van de Verenigde Naties voor de rechten van mensen met een handicap. Tien jaar geleden in New York al tot stand gekomen, vele landen om ons heen hebben het al lang officieel bekrachtigd, maar Nederland nog steeds niet.

 

Het Doetinchemse PvdA-tweede kamerlid Otwin van Dijk diende een motie in waarin hij stelde dat alle gebouwen toegankelijk moeten zijn. Zonder uitzondering. Met name de VVD was bang dat dat vooral voor kleine ondernemers problemen en hoge kosten zou opleveren en dat dan iedere ondernemer door een gehandicapote voor de rechter gesleept kan worden.

Er is nu een compromis bereikt.

 

Bron: TV Gelderland

 

Intermobiel bedankt iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Het is dus nog een lange weg te gaan tot alles aangepast is, maar het was ook noodzakelijk want er is op toegankelijkheid nog veel winst te behalen!