Stichting Intermobiel

Oproep (anonieme) bijdragen over intimiteit en seksualiteit met een handicap

Seks met eenhandicap van Stichting IntermobielIntermobiel houdt zich al jaren intensief bezig met alle onderwerpen die spelen bij jong zijn en een lichamelijke handicap hebben waaronder dus ook intimiteit en seksualiteit. Ook jongeren met een handicap of ziekte, hebben daar behoefte aan. De behoefte aan intimiteit en seksualiteit verdwijnt niet als je een handicap of chronische ziekte hebt of krijgt. Seks met een handicap kan wat moeilijker in de praktijk zijn, maar het is wel degelijk mogelijk. In de medische zorg is weinig aandacht voor dit thema en wordt het als taboe vermeden wat een groot gemis is, want ook seks hoort bij het dagelijks leven. Zo blijven mensen met problemen zitten, terwijl dat wellicht niet nodig is. Er heerst ook nog steeds een beeld dat 'gehandicapten' niet aan seks doen.

 

Intermobiel bracht enkele jaren geleden een klein boekje uit over seks met een handicap. De informatie is verouderd en we willen het materiaal op dit gebied wat we de afgelopen jaren verzameld hebben toevoegen. Het zal een educatief boek worden.

 

Het is bedoeld voor jongeren/mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte, hun omgeving en voor mensen die in de zorg werken op welk gebied dan ook. Naast de doelgroep komen ook professionals aanbod zoals een seksuoloog en een of twee seksverzorgers. Ook wordt algemeen informatie toegevoegd in de vorm van adressen van organisaties en literatuur op dit gebied.

 

We willen een mooi integer boek maken met wat humor erin door de illustraties en tekeningen van onze vrijwilligers. Het boek kan dus bijvoorbeeld gebruikt worden in de opleiding van mensen die in de zorg willen werken, seksuoloog willen worden maar ook in de revalidatie sfeer kan het erg welkom zijn. Er is nog niets op dit gebied vanuit de doelgroep zelf aangeleverd voor de doelgroep, de omgeving en de zorgprofessionels eromheen. Vandaar dat we daaraan willen werken

 

We zijn op zoek naar meerdere (anonieme) verhalen over intimiteit en seksualiteit met een handicap. Je mag dus ook een andere naam gebruiken en je leeftijd en woonplaats veranderen maar dat kun je ook geheel weglaten. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, hetro, homo of lesbienne bent. Ook je leeftijd maakt niet uit en wat voor handicap je hebt en of je wel of geen relatie hebt.

Het wordt een integer boek en dus verre van een plat seks verhaal. Ik heb er veel over geschreven zonder te vertellen hoe Emile en ik het doen en hoe vaak etc. Ik heb in 22 jaar zorg nooit het woord seksualiteit uit de mond horen komen van een zorgprofessional, ook niet in 2,5 jaar in een revalidatiecentrum zijn.

 

Het boek gaat over de behoefte aan intimiteit en seksualiteit met een pijnlijk en beperkt lichaam. Je loopt ook tegen intimiteit aan als iemand je moet verzorgen. Dat is ook erg intiem. Als je zorg nodig hebt, heb je vreemde handen aan je lichaam maar dat is functionele zorg. Je hebt ook behoefte aan liefdevolle handen, aan een arm om je heen of iemand die naast je ligt. Waar loop je tegenaan? Heb je begeleiding op het gebied van seksualiteit gekregen of gemist? Heb je tips voor lotgenoten wat jou geholpen heeft?

 

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk met de ingestuurde bijdragen om. Ik wil je zo nodig ook helpen met je verhaal op papier zetten en om de tekst even na te lopen op spel- of taalfouten.

 

Ik hoop dat we verschillende bijdragen ontvangen, zodat het boek mooie gevarieerde verhalen zal bevatten.

Ik hoop dat je jouw verhaal met mij wilt delen.

 

O ja, mocht je dit als professional lezen en ook willen bijdragen aan dit boek, dan kan dat natuurlijk. Ik hoor dan graag van je.

 

Alvast bedankt,

Groetjes Veroni Steentjes
namens Stichting Intermobiel

seks@intermobiel.com
www.seksmeteenhandicap.nl