Stichting Intermobiel

Denise over Instaswap en Snailmail

Instaswap Intermobiel Denise Vanderbroeck

In onderstaande column schrijft Denise Vanderbroeck (32), vrijwilligster van Stichting Intermobiel over creatief bezig zijn met een doel. Ze is verloofd en woont in Sittard met haar hulphond Lola en hulphond Louis die sinds kort in opleiding bij haar thuis is. Denise is geboren in een stuitligging waardoor ze haar rechterarm vrijwel niet meer kan gebruiken (Erpse-Paralyse). Op haar 22e jaar werd ook Ehlers-Danlos syndroom gediagnosticeerd: Een hypermobiliteit ziekte die voor veel pijn, energie, hand en loopproblemen zorgt. Door veel training en begeleiding kan Denise nog steeds korte stukken lopen. Haar handfunctie gaat echter wel hard achteruit.

 

Instaswap
Instaswap en Snail Mail... Wat is dat? Instaswap laten we daar mee beginnen. Een swap is een "uitwisseling". Je wisselt aardigheidjes uit met iemand anders via Instagram. Ga naar de website van Instaswap  voor meer informatie. Swappen is een internationale beweging van vriendelijkheid. De Nederlandse initiatiefneemster @Lyndahome begon met swappen onder bloggers met destijds zo'n honderd deelnemers. Nu doen er meer dan achthonderd mensen aan haar swaps mee. Er zijn verschillende thema's zoals: Fall Edition – Spring Edition – Kids Swap – Klassen Swap. Voor stichting Intermobiel deed ik voor de eerste keer mee aan Instaswap Fall Edition 2015!

 

Wow!
Wat een fantastische ervaring was het! Het houdt in dat je iets voor iemand anders maakt op basis van zijn of haar Instagram profiel. Daarnaast weet je ook dat iemand precies hetzelfde met jouw profiel doet! Over #sharesomekindness gesproken! Door mijn zeer beperkte handfunctie lijkt het misschien niet zo "handig"om hier aan mee te doen... Ik moest deze keer echt de uitdaging aannemen en met de juiste planning is het absoluut gelukt! Mijn swapmaatje postte een super collage van mijn swap! Het leukste vond ik het inschatten van mijn maatje. Wat zou ze leuk vinden? Wat laat ze van zichzelf zien aan de wereld en wat kan ik daaruit opmaken? Ik moet bekennen dat ik natuurlijk ook even heb gegoogled en niet alleen het Instagram account heb gebruikt. Als snel koos ik voor een soort elf stedenswap met humor. Mijn swapmaatje kwam namelijk uit Friesland en ik uit Limburg, dus tussen ons in staan elf steden!

 

Ik had een aantal QR codes aan de cadeaus gekoppeld om ook een 'online verbinding te maken' met onder andere Pieter Post en "Mien waar is mijn feestneus" van Toon Hermans. Er zaten elf cadeautjes in de doos van: Nonnenvotten, een portemonnee (DIY), Mason Jar, en een moppenboekje. Natuurlijk stond bij de plaats Arnhem een Intermobiel pakket met een magazine, een iPad pen en een kopje thee! Ik had bewust voor een doosje gekozen, omdat ik daardoor meer vrijheid had in wat ik maak en in welke grootte. En wie wil er nou niet een doosje voor zijn cadeautjes?

 

Swap terug
Ik kreeg zelf natuurlijk ook een swap terug! Mijn swapmaatje had wat moeite om op basis van mijn profiel een inschatting te maken. Ze stuurde me een heel lief kaartje met de vraag of ik een mood board wilde plaatsen met mijn favorieten en dat deed ik natuurlijk. Ik deed dat door verschillende afbeeldingen samen te brengen van: Frida Kahlo, felle kleuren, veren, strand, Ibiza en vooral een secret message: "All you need is a little box of kindness - no doubt - no mistakes - just follow your heart!" Met deze boodschap wSnail Mail Intermobiel Denise Vanderbroeckilde ik mijn swapmaatje laten weten dat ik het geven én ontvangen het belangrijkste vind en niet zo zeer wat je krijgt. Ik vond mijn swapcadeau super geslaagd! Mijn favorieten zijn de boomstam, return to sender notitieboekjes  en de kaarten met quoten!. Het was een feestje om het uit te pakken, het was overigens briljant papier! Dus swapmaatje nogmaals: "DANK JE"!

 

Waarom meedoen?
Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Maar door mijn handfunctie laat ik het steeds vaker links liggen. De afgelopen weken heb ik me bewust hierop gefocust. Dit deed ik voor mezelf als 'vrijetijdsbesteding'. Kennen jullie mijn vorige column nog? Door de training van mijn nieuwe hulphond ben ik veel in huis aanwezig. Met veel pijn. Door creatief bezig te zijn, kan ik beter met de pijn omgaan.

Daarnaast doe ik graag iets voor een ander. Dit keer vooral iets zonder dat het specifiek met een beperking te maken heeft. Natuurlijk kun je op internet genoeg over mij vinden. Maar mijn account op Instagram is duidelijk niet "#IKHEBEENBEPERKING"account! Ook dat is fijn om te weten!

 

Snailmail
Snailmail (letterlijk slakkenpost) is het versturen van fysieke post naar elkaar. Het is een soort 'mini instaswap' of zoals vroeger penvrienden. Je kunt je bij verschillende sites aanmelden door een account aan te maken, maar ook op social media onder bijvoorbeeld #snailmailwanted kun je iemand vinden.
 

Het voordeel van snailmail is dat het kleiner (voornamelijk papier) is en dat de tijdsdruk minder is. Natuurlijk wacht er iemand op je post, dus het gaat om afspraken maken en nakomen. Je kunt samen een thema kiezen waar je een snailmail over maakt bijvoorbeeld: film , recycle, landen, alfabet/cijfers, kleuren en noem maar op.

 

Snailmail voor Veroni
Als verrassing heb ik ook een snailmail gemaakt voor Veroni. Ik heb het thema "Mad Hatter Tea Party" gekozen. In een zelfgemaakte uitvouwkaart zit een 'drink me' theetje en 'eat me' snackje verstopt volledig verwerkt in het thema. Ook kun je de kaart voor een bureaulampje zetten en heb je een Alice die golft op de achtergrond.

 

Meer ideeën
Als je ideeën wilt opdoen voor snail mail of je denkt ik ben niet zo creatief? Natuurlijk ben je dat wel! Er zijn heel veel sjablonen beschikbaar op het internet met alle thema's die je kunt bedenken. Deze sjablonen worden ook wel printables genoemd.  Ik heb twee printtables gemaakt voor Intermobiel. Bekijk er hier eentje en dit is de tweede.
Alles kun je dus zelf printen! Denk aan labels, slingers, versieringen, inpakpapier enzovoort.

 

Als je door dit artikel enthousiast wordt en ermee aan de slag gaat, laat ons weten wat je hebt gemaakt. #Intermobielmagazine en stuur je foto's op naar mm@intermobiel.com

 

Denise Vanderbroeck
Afkomstig uit het Mobiel Magazine december 2015

website maart 2016