Stichting Intermobiel

Intimieit en seksualiteit met een handicap wordt hard aan gewerkt

Ik ben blij verrast dat zoveel mensen mee willen werken aan dit boek. Een geheel compleet verhaal rondom intimiteit en seksualiteit met een handicap met alle partijen: doelgroepers (man, vrouw, lesbi, en transgender), partner van de doelgroep, verzorgenden en verpleegkundigen, vijf seksuologen, een seksbureau DUZ, en sekszorgers.

 

Mocht je nog anoniem willen bijdragen ben je nog steeds van harte welkom. Ik heb als handleiding een lange vragenlijst gemaakt waar je ook een deel uit kunt halen. Schrik niet van de lengte. Ook mag je gewoon vanuit jezelf schrijven. Alles kan en mag. Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk met de informatie om die ik per mail ontvang!

 

Algemene opzet vragen doelgroep

 

Intro
1. Kun je kort aangeven wat je hebt, dit mag zonder ziektebeeld te noemen, en wat de beperkingen in het dagelijks leven voor je zijn?

2. Heb je een partner of ben je alleen?

3. Val je op mannen, vrouwen of allebei?

 

Zorg

  1. Heb je dagelijkse zorg nodig van thuiszorg of een AWBZ-instelling? Zo ja, zie vraag 2.  Zo nee ga naar het hoofdstuk met vragen over lastige situaties.
  2. Hoe ga je om met intimiteit in de zorg bijvoorbeeld met het laten wassen van je intieme delen van een man/vrouw? Maakt het nog een verschil of een man of vrouw het doet?
  3. In de zorg is het goed wassen van geslachtsdelen een aandachtspunt. Veel verzorgenden wassen bij een vrouw niet goed tussen de schaamlippen in. Bij een man wordt vaak de voorhuid niet ver genoeg naar achteren gedaan om het goed schoon te maken waardoor je soms schimmels en irritatie kunt krijgen. Herken je dat?
  4. Benoem je het wassen van de intieme delen als je een nieuw persoon krijgt die je zorg moet doen? Geef je aan hoe je het gewassen wilt hebben? Merk je gene of schaamte op bij jezelf als ze je intieme delen wassen? Merk je dat ook bij de verzorgenden op? Vragen ze van: was ik het hier zoals jij het wilt hebben?
  5. Het is moeilijk voor de cliënt maar ook voor de uitvoerende zorgpartij om geslachtsdelen te wassen. Hoe ga je daar samen mee om? Heb je daar door de jaren heen een manier in gevonden? Ben jij de leidende partij of de verzorgenden? Praat je er dus samen over of vind je dat niet nodig?


Lastige situaties

Heb je in de zorg of begeleidingsfeer te maken gehad met ongewenste intimiteiten? Zo ja, in welke vorm? Heb je daar melding van gemaakt? Hoe voorkom je zoiets?

 

Merk je op dat als je behoefte aan intimiteit of seksualiteit niet vervuld wordt je fysieke en mentale klachten doen toenemen? Zo ja, hoe ervaar je dat? kun je dat toelichten?

 

Intimiteit

Belemmert je handicap in het vinden van een partner?

 

Is je behoefte aan intimiteit veranderd door je chronische ziekte of handicap? Zo ja, hoe? Kun je dat omschrijven?

 

Heb je behoefte aan een arm om je heen of een lichaam om tegenaan te liggen? Of om je leven met iemand te delen en dingen samen te doen?  Belemmert je lichaam in de uitvoering hiervan?

 

Heb je daar een oplossing in kunnen vinden waardoor de behoefte anders ingevuld wordt?

 

Heb je lichamelijke behoeftes aan intimiteit die niet vervuld worden?
Zo nee, wat mis je? Is dit oplosbaar?

Seksualiteit

1.Heb je een seksuele behoefte? Zo nee, zie medicijnen

Zo ja, heb je een seksuele behoefte die wel of niet bevredigd wordt?

Als je niet bevredigd wordt, leidt dit tot meer fysieke klachten of mentaal door een kort lontje of op een andere wijze?

 

2. Kun je jezelf bevredigen?

3. Gebruik je toys bij de seksualiteit bedrijven of zelf bevrediging?  

 

4.Zo ja, kun je toys gebruiken of is dat moeizaam door je ziekte of handicap? Waar zit het probleem in? Is daar een oplossing voor?
Kun je in het oerwoud van speeltjes vinden wat je zoekt?

Zou een vibrator die je makkelijk kunt bedienen een uitkomst voor je zijn?

 

5. Als je toys gebruikt en je kunt ze niet zelf pakken, vraag je dit aan een eventuele partner/begeleider/verzorgende? Of laat je het dan achterwege door bijvoorbeeld schaamte?
Zou je het durven vragen?
Zou je ook durven vragen of ze je vibrator schoon willen maken?

 

Medicijnen

Ben je je bewust van het feit dat medicijnen de behoefte aan seks kunnen beïnvloeden?
Heb je hier zelf ervaring mee?
Heeft het gezorgd voor een toename of afname aan behoefte?


Stel dat er een medicijn zou zijn waardoor je meer zin in seks zou hebben, zou je die dan innemen?

Ben je je bewust van het feit dat jouw medicijn gebruik je anticonceptie kan beïnvloeden?

Sekszorg

Ben je bekend met de term sekszorg? Zo nee, zie beeldvorming.

Onder sekszorg verstaan we prostituees die hun diensten aanbieden aan mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziektes. Er zijn bureaus als de SAR, Flekszorg en DUZ die dit aanbieden, maar er zijn ook escortbureaus die enkele mensen hebben die je kunt bestellen als je een handicap hebt.

 

Heb je weleens overwogen om er gebruik van te maken?

Zo ja, waar heb je naar toe gebeld? Wat is je ervaring geweest? Maak je er vaker gebruik van?


Is dit een gewone prostituee of een speciale sekszorger die het vaker met mensen met een handicap doet?
Zo nee, waarom niet?

 

Denk je dat door deels vergoedde sekszorg je fysieke en mentale problemen verminderd zullen worden? En dat er minder ongewenste intimiteiten in de zorg zijn als sekszorg meer gebruikt wordt?

 

Vind je dat mensen met een handicap die een onvervulde behoefte aan seksualiteit en intimiteit hebben recht hebben op sekszorg?

 

Als je gebruik hebt gemaakt van sekszorg is de betaling ervan (hoogte van het bedrag) een belemmering in het frequent gebruik maken?

 

Hoe zorg je dat als je van sekszorg gebruik gemaakt jouw privacy bewaard blijft? 
Als je verzorging nodig hebt, houden de verzorgenden zich hieraan dat ze dit niet tegen ander personeel of cliënten gaan vertellen?

 

Beeldvorming

Denken mensen dat iemand met een handicap aan seks doet? Is er het beeld dat gehandicapten aan seks doen of dat ze dat niet doen?

 

Vind je dat seks met een handicap goed in de media aanbod komt?

Vind je dat er in de media wel of niet vaak over sekszorg gesproken wordt?

 

Wat voor cijfer geef jij je seksleven op dit moment?

Als je niet vanaf je geboorte beperkt bent, is je cijfer nu hoger of lager dan toen je gezond was? 

 

Wil je nog iets kwijt wat niet aan bod gekomen is?  Dan is hier de ruimte voor.

 

 

Mail je bijdrage naar seks@intermobiel.com

 

Alvast dank en respect voor je deelname!

Groetjes Veroni Steentjes