Stichting Intermobiel

Paralympische sporten in beeld gebracht

intermobiel paralympische logoParalympische sporten in beeld gebracht

Veroni Steentjes is initiatiefneemster van Stichting Intermobiel en hoofdredacteur van het Mobiel Magazine. Ze schrijft in het Mobiel Magazine in het voorwoord wat haar bezighoudt.

De maanden februari en maart van dit jaar stonden in het teken van veel sport vanwege de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen die van  9 tot 18 maart 2018 in Tokyo met bondscoach Esther Vergeer plaatsvonden. Dit magazine staat daarom ook in het teken van sport, omdat Intermobiel aandacht voor de paralympische sporten  erg belangrijk vindt. Er is nog steeds te weinig aandacht voor. Waar de NOS de hele dag de Olympische Spelen uitzond was het zoeken om wat te vinden over de Paralympische Spelen.
 

Als je een lichamelijke handicap of chronische ziekte hebt, zijn er veel sportmogelijkheden. Je kunt sporten gewoon omdat je het leuk vindt maar je kunt het ook op een professioneel niveau doen. Er is voor de paralympische winterspelen ook minder aandacht dan voor de zomerspelen, omdat er ook minder sporters aan mee doen.

Redacteur Johan heeft de Paralympische Winterspelen erg mooi verslagen met mooie afbeeldingen op de Intermobiel website. Dit jaar waren het de meest succesvolle Paralympische Winterspelen ooit met twee gouden plakken voor Bibian Mentel.  Nederland pakte zeven medailles bij de Spelen in Pyeongchang: drie keer goud, drie keer zilver en één keer brons. Het was daarmee een record, niet eerder haalde Nederland zoveel medailles op de Paralympische Winterspelen. Nederland eindigde als tiende land in de medaillespiegel wat voor zo’n klein landje goed is.


Daarnaast heeft Johan ook de zitvolleybalster Zhao Hong uitgebreid geïnterviewd wat een uitgebreid interessant verhaal is geworden. In dit verhaal komt tevens tot uitdrukking dat er zo weinig  aandacht voor zitvolleybal is. 

Tevens vind je in dit magazine het inspirerend verhaal van wheeler Nikita den Boer die sinds 2013 door een Talentdag in Papendal verliefd is geworden op wheelen. Ze moet er enorm veel voor over hebben om dit op zo’n niveau te doen, omdat ze naast het sporten ook nog moet werken. Ze heeft geen A-status en krijgt dus geen vergoeding vanuit het NOC NSF krijgt wat voor veel paralympische sporters een probleem is.

Als laatste schrijft Elke over haar rolstoelschermen sport, een sport die minder bekend is. Ze loopt tegen hetzelfde probleem aan als de andere sporters in de vorm van de vergoeding. Daarom komt ze uit voor Turkije, omdat ze een dubbel paspoort heeft en vanuit Turkije wel financiële ondersteuning ontvangt.

Wellicht inspireert dit magazine je om toch eens te kijken wat er mogelijk is op het gebied van sporten met een handicap. Intermobieler Fons schrijft in het magazine vaak over zijn handbiketochten die hij maakt met een T-shirt aan met de tekst erop: ik rol voor Intermobiel.

Veroni Steentjes
Mobiel Magazine juni 2018