Stichting Intermobiel

Fons over zijn ontspannen dag

Tjeerd Knier heerlijk aan de zeeFons over hoe je een ontspannen dag kunt creëren als alles even tegen zit.

 

Het is herkenbaar dat er dagen zijn dat alles tegen valt. Alles zit tegen, je bent snel moe, je hebt pijn en je bent snel geïrriteerd. Niemand om je heen kan het goed doen. Eigenlijk is alles en iedereen te veel op zo’n moment. Het liefste wil je misschien wel de hele dag in bed blijven liggen met een koptelefoon op en de gordijnen dicht.

 

Echter is het leven niet zo simpel dus hoe ga je dan om met deze situatie? Hoe doe je dit zonder dat je uitvalt tegen de eerste de beste persoon die je die dag tegen komt? Wat kan helpen, is even de tijd nemen om afstand te nemen van het beroerde gevoel. In je fantasie is alles mogelijk. Dit is gereedschap wat je hebt en hier kun je gebruik van maken. Je zult zien dat het beroerde gevoel er anders van gaat worden.

 

In gedachten kun je even op vakantie gaan. Ga naar een plek waar het er mooi uit ziet, waar je mooie geluiden hoort, waar het prettig voelt maar ook de plaats waar alles mogelijk is. Deze fantastische plaats kent alleen fijne gevoelens waar je lichamelijk alles kan doen. Je kunt bijvoorbeeld vliegen, lopen en zwemmen. Hier kun je doen wat je altijd al hebt willen doen. Ga dat doen, en ervaar hoe dat voor je is. Zie wat er gebeurt, voel wat het met je doet en ervaar de omgeving. Misschien zijn er wel dieren, mensen of planten om je heen. Geniet ervan, en voel hoe het je energie geeft die je zo goed kunt gebruiken.

 

Wanneer je hier op deze pijnloze en stressvrije plaats zonder tijd bent, kun je even kijken naar de situatie waar je in zit. Ervaar hoe anders deze situatie voor je is op deze plaats. De plaats gevuld met blijdschap en zorgeloosheid. Terwijl je ervaart dat het nu anders is, kun je de dag gaan starten. Neem de rust mee die je zojuist ervaren hebt, en neem dat de hele dag met je mee.

 

Als het weer een keertje wat minder goed lijkt te gaan, weet dan dat je weer terug kunt keren naar deze mooie plek; de plek waar jij alles kunt en mag beleven wat jij graag wilt.

 

Soms help het wanneer je een muziekje op zet, of iets bij je neerzet wat je aan deze mooie plek herinnert. Misschien heb je zin om iets te maken wat bij dat fijne gevoel past. Ga ernaar op zoek, en zorg dat je het makkelijk kunt zien, horen of voelen.

 

Ik wens je een fijne ontspannende dag toe!

Fons Osseweijer

Mobiel Magazine juni 2018
Online november 2018
Fotograaf Tjeerd Knier