Stichting Intermobiel

Medicinale Marihuana vergoed al zoveel keer. Nu mag het ineens niet meer!

Medicinale Marihuana vergoed al zoveel keer.
Nu mag het ineens niet meer!

marihuana vergoeding zoveel keer maar nu niet meerVeroni Steentjes (1975) heeft sinds haar twaalfde Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS type twee) waardoor ze nu ruim twintig jaar bedlegerig is. Ze heeft ook gegeneraliseerde dystonie en bekken- en rugklachten. Ze gebruikt sinds 1996 medicinale marihuana op artsrecept. Ze gebruikt marihuana via de thee en thc olie die sublinguaal- onder de tong - ingenomen wordt. Als dit niet voldoende is, gebruikt ze de waterpijp.

‘Ik gebruik sinds 1996 medicinale marihuana nadat ik op het gebied van pijnbestrijding uitbehandeld was. Mijn revalidatiearts raadde  me het aan voor de spierontspanning en om er beter door te slapen. Ik had nog nooit een sigaret gerookt,  toen ik aan mijn eerste waterpijp begon. In 1996 was er nog geen medicinale marihuana die je bij de apotheek op recept kon kopen. In de beginjaren van het marihuanagebruik kwam ik aan marihuana door het zelf te kweken of door het van kennissen te krijgen. Zelf marihuana kweken, drogen en daarna knippen is echt veel werk. Vaak waren de planten niet goed en zaten er rupsen in of de toppen werden zwart, dus geen marihuana. Ook kreeg ik vaak slechte marihuana van anderen en de sterkten wisselden ook erg. Het was op dat moment zoals het was, maar het was verre van ideaal.’  


Vergoeding marihuana
In 2003 startte de overheid met een legale marihuana kwekerij voor medisch gebruik. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is als overheidsorganisatie verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden. Zo kun je als patiënt vertrouwen op  goede marihuana, die niet bestreden is met allerlei chemische producten zoals bestrijdings- en bemestmiddelen. Alleen het vergoed krijgen was destijds een probleem.

In de beginperiode stak de bijzondere bijstand van de gemeente mij een helpende hand toe, maar door de bezuinigingen was dat ook snel van de baan. Met heel veel moeite lukte het dat mijn zorgverzekeraar, Menzis destijds, de marihuana uit coulance betaalde,  omdat vervangende medicijnen en behandelingen veel duurder waren. Ik ging zo’n drie jaar geleden over naar het Zilveren Kruis omdat zij wel medicinale marihuana vergoedden als je het duurste aanvullende pakket afnam. Bij Menzis was ik ieder jaar zo’n drie a vier maanden bezig met smeken en bedelen om het als coulance vergoed te krijgen, omdat andere alternatieve medicijnen veel duurder waren. Bij het Zilveren kruis kon ik voor maximaal € 800,-- per jaar aan marihuana bestellen. Later bleken de regels veranderd te zijn waardoor de marihuana vanuit de basiszorg vergoed werd en ook de hoeveelheid die je nodig had werd vergoed, dus meer dan € 800,-.

Geen vergoeding meer
Vanaf 1 juli 2017 wordt vanuit de basisverzekering en de aanvullende verzekering medicinale cannabis niet langer meer vergoed door de zorgverzekeraar.  Waarom mag het niet meer?
Na een telefoontje weet ik dat het niet aan de zorgverzekeraar ligt. Minister Schippers schreef recent in een kamerbrief dat er vanuit de basisverzekering en eveneens vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding meer mogelijk is voor medicinale cannabis.

Volgens dr. Arno Hazekamp, die in 2007 promoveerde bij de Universiteit Leiden op de effecten van medicinale cannabis, is de boosdoener van deze maatregel een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het medische vakblad Journal of the American Medical Association. De auteurs van deze studie voerden zelf geen nieuw onderzoek uit, maar maakten een analyse van de grote hoeveelheid kleine deelonderzoeken over het onderwerp. Daaruit concludeerden zij dat al die losse onderzoeken bij elkaar geen overtuigend bewijs leveren voor de werking van medicinale cannabis.

Het wél willen zien
"Verschillende onderzoekers gebruiken verschillende soorten cannabis, verschillende toedieningsvormen en verschillende doseringen, waardoor je allemaal losse verhaaltjes krijgt. Hazekamp vergelijkt de verschillende losse onderzoeken met een puzzel. Daaruit ontbreken volgens hem weliswaar nog stukjes, maar het grote plaatje – dat laat zien dat cannabis voor medicinaal gebruik vaak wel degelijk positieve effecten heeft – is desondanks duidelijk zichtbaar. "Maar dan moet je het wel willen zien," zegt hij.

"Als er een nieuw medicijn op de markt komt, wordt dat normaal gesproken uitvoerig onderzocht en getest. Die onderzoeken kosten miljoenen, en dat geld wordt betaald door de fabrikant van het nieuwe medicijn die er belang bij heeft dat het snel met winst op de markt verkocht kan worden. Maar cannabis is van niemand, dus wil niemand betalen om zo'n omvangrijk onderzoek naar cannabis te doen." Het blijkt dus wederom de farmacie te zijn die de mensen die baat hebben bij medicinale cannabis de das omdoet.

Medicinale cannabis is bij gebruikers ongekend populair. Het Pharmaceutisch Weekblad berichtte dat de uitgifte van medicinale wiet (in de vorm van wiettoppen en wietolie) in 2016 met maar liefst tachtig procent gestegen is ten opzichte van 2015.

Nog geluk
Ik heb nog het voordeel dat het Zilveren kruis in 2017 nog een half jaar marihuana vanuit coulance vergoedt. Dat houdt dus in dat ik maximaal besteld heb om zo lang mogelijk vooruit te kunnen zonder het zelf te moeten betalen.  Naast marihuana in de vorm van thee of de waterpijp is het er ook in olie, maar dat was niet online of in een koffieshop te koop omdat het onder de harddrugs viel vanwege de samengeperste thc, oftewel sterk spul dus. Vorig jaar was de Transvaal apotheek in Den Haag de enige apotheek die thc olie verkocht, wat ook onder de vergoeding  viel. Hierdoor zijn veel mensen het gaan gebruiken, maar nu valt dat voor veel mensen weg omdat ze het eenvoudig weg zelf niet kunnen betalen.

De zorgkosten zullen hierdoor alleen maar toenemen, want veel andere medicijnen zijn duurder, zoals in mijn geval Fentanyl pleisters of neusspray.  Naast de Transvaal apotheek  www.transvaalapotheek.nl is er nu een tweede apotheek die THC olie verkoopt die goedkoper is dan de Transvaal apotheek. Bij de Transvaal apotheek betaal je meer dan € 65,- en dan komen er nog verzendkosten bij. Bij de Cannabiszorgbetaal je € 45,50 en dat is inclusief verzendkosten.

Marihuana is jaarlijks vele malen vergoed
en nu is het de gebruiker die bloedt.

Veroni Steentjes
Grafische bijdrage van Paul Stoel
Geredigeerd door Jeanine Peters en Elvire van Vlijmen