Stichting Intermobiel

Jesus Christ Superstar

Johan Fiddelaers is door rugklachten (chronische pijn) al vele jaren bedlegerig. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Johan ging samen met zijn vrouw naar de rockopera Jesus Christ Superstar. Daar heeft hij onderstaand verslag over geschreven.

 

Op 14 april jongstleden vond de rockopera Jesus Christ Superstar plaats in AFAS Live in Amsterdam. Mijn vrouw wilde altijd al een keer naar deze musical gaan. Dus gingen we er naar toe, samen een dagje uit. We kozen voor de middagvoorstelling, dat is voor mij qua herstel en belasting gunstiger. Aangezien ik de voorstelling liggend moet bijwonen, nam ik contact op met Eventim het buro dat de voorstelling faciliteerde. Na uitvoerige communicatie waarin ik aangaf wat mijn beperkingen zijn en alle informatie (inclusief de afmetingen) over mijn stretchbed, kregen we groen licht. De voorpret kon beginnen.

Johan op bed bij Jesus Christ Superstar IMG_3927

 

De rockopera was op tournee door Europa en deed ook Groningen en Den Haag aan. Jesus Christ Superstar is een rockopera geschreven door Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (teksten) als theatervoorstelling in de beginjaren zeventig. In 1973 werd deze verfilmd met Ted Neeley in de hoofdrol (als Jezus). De film werd een wereldhit. Sindsdien vertolkt hij die rol – overigens al meer dan 5.000 keer - in theaters over de hele wereld. 

 

Op de bewuste dag vertrokken we tijdig naar Amsterdam. Ik probeerde zo ontspannen mogelijk te liggen op mijn bed in de auto door in mijn boek te lezen. We konden bij AFAS Live zelf parkeren. De parkeergarage bevindt zich in de kelder van het gebouw. Via de trap gingen we naar boven, er was geen lift. We meldden ons bij de receptie, waarna de juiste persoon werd opgeroepen die ons de zaal in begeleidde. Het was duidelijk dat bedlegerige mensen er niet vaak een voorstelling bezochten. De plek die het eerst werd voorgesteld, was praktisch niet uitvoerbaar. Dat was niet erg, want het alternatief was het VIP-balkon aan de rechterzijde. Er werden enkele stoelen weggehaald en mijn bed werd op een verhoging gezet, perfect. Omdat we nu in de VIP-ruimte zaten, werden we getrakteerd op drankjes en een hapje.

 

De show

Wij waren er klaar voor, de zaal gevuld met 2.200 mensen ook. De band bestaande uit zo’n tien leden startten de show. Zij zaten op een groot draaiend plateau, waardoor ze soms niet zichtbaar waren en dan werd die extra ruimte benut door de vele zangers en dansers. Jezus en Judas vertolkten de hoofdrol, bijgestaan door Maria Magdalena (zeer mooie stem), Pilatus (zware basstem), Annas en enkele anderen die solo zongen. Ze werden bijgestaan door dansers die ook het achtergrondkoor vormden. Doordat we aan de zijkant van de zaal zaten, konden we net niet alles zien.

 IMG_3964  IMG_3945

 

Op het podium was een mooi decor gebouwd, in verschillende hoogtes, welke door de cast goed werden benut. Ook waren er enkele special effecten, mooi om te zien. Ted Neeley, was in het begin niet zo goed bij stem, maar na een tweetal nummers was zijn stem weer prima in orde en zong hij erg mooi. Vooraf kende ik de muziek niet echt, maar enkele nummers herkende ik, zoals het mooie, swingende ‘Superstar’. Andere bekende toppers zijn ‘I don’t know how to love Him’ en ‘Gethsemane’. Het is een echte rockopera, want er zitten toch aardig wat rockpassages in. De popliefhebbers en oudere jongeren zullen de muziek ook zeker waarderen.

 

Er waren ook enkele bijzondere elementen in de show. Zo zong Ted Neeley erg mooi, staand op een uitschuivend plateau welke tot bijna boven het publiek reikte. Zeer speciaal was ook toen we Judas op een groot scherm zagen zingen geflankeerd door enkele danseressen ergens in de foyer van AFAS Live. En ineens verschenen ze achter in de zaal. Al zingend en dansend baanden ze zich door het publiek richting het podium. Respect voor de dansers in de show, dit zijn heuse topsporters. Na 2,5 uur kwam een einde aan de voorstelling door opnieuw het lied ‘Superstar’ te vertolken. Alle mensen in de zaal gingen staan en klapten, velen zongen mee. De cast werd met een groot applaus bedankt. Het was een bijzondere ‘happening’. 

 

Het was mijn eerste musical die ik ooit zag, op de groep 8 musicals van mijn kinderen na.  

Tot slot wil ik de mensen van AFAS Live en Eventim bedanken voor hun medewerking.

 

Geschreven door Johan Fiddelaers

Geredigeerd door Mary Fiddelaers

Mei 2019