Stichting Intermobiel

Een niet alledaagse hangplek

een hangplekMensen hebben de behoefte om samen te komen om zich te groeperen, omdat we sociale wezens zijn. Samen zijn we sterker en minder alleen. Samenkomen doe je met mensen die dezelfde interesses of leeftijd hebben. Waar mensen samen komen, zijn mensen vaak verlegen en onzeker. Als je de eerste op een feestje bent of in de kroeg, wordt al snel een glas bier of de bar gepakt om je aan vast te houden. Naast deze dingen zijn er ook andere dingen waar mensen zich aan vasthouden.

 

Een plaats waar samen wordt gekomen,  wordt een hangplek genoemd. Deze benaming is begonnen met hangplekken buiten waar jongeren samenkomen om baldadigheid en kattenkwaad uit te halen. De hangplekken veranderen de laatste tijd van plaats, maar ook van doelgroep en de ruimte die ze innemen.

Waar het woord hangplek het beeld van jongeren oproept die overlast bezorgen, zijn er de laatste tijd nieuwe hangplekken ontstaan. Het zijn plekken waar ouderen samen komen. Ze zijn niet alleen, maar ze nemen hun huisraad of vervoermiddel genaamd een scootmobiel of rollator mee. Ze houden veel bankjes bezet in een park of in de stad. Ook zijn ze te vinden in overdekte winkelcentra waar ze  rondrijdend rond hangen. Ze houden goedkope terrasjes bezet waar je voor € 1.- een kop koffie kunt benuttigen zoals bij: de McDonald’s. Waar het beeld heerste dat McDonald’s voor kinderen bedoeld is, zie je er steeds meer oudere vaste klanten.

Helaas zijn de bovengenoemde hangplekken niet in mijn zicht, omdat ik niet naar buiten kan. Ondanks dat heb ik een andere hangplek die wél in mijn buurt is. Als nieuwe verzorgenden  voorgesteld worden, krijgen ze van te voren informatie om een vervelende eerste ontmoeting te voorkomen. De ervaren adl'er geeft aan dat ze me geen hand kunnen geven en dat ze de hulphond moeten negeren. Door stootpijn heb ik last van het feit dat iemand aan mijn bed zit of erop steunt. Vandaar dat aangegeven wordt dit niet te doen.

Ondanks dat het gezegd wordt, wordt het toch regelmatig gedaan. Niet alleen door nieuwe verzorgenden, maar ook door ervaren krachten en zelfs familie en vrienden doen het. Pratend met mij blijkt mijn bed een eigen hangplek te zijn geworden. Hangend aan en op mijn bed doen ze hun verhaal. Als de dekenboog op mijn bed zit, waardoor mijn benen en voeten beschermd zijn tegen een dekbed, wordt het hangplek effect sterk vergroot. Op de boog kun je helemaal goed hangen door een grotere oppervlakte, wat helemaal pijnlijk is.  Dit is dus geen hangplek waar ik blij van word. Ik kan vragen om een hangplek verbod. Ik kan ze ook vragen deze hangplek te verlaten door een stoel te pakken en een zitplek te creëren. Probleem opgelost! 

Veroni Steentjes
Grafische bijdrage Daniel
op de website in juli 2019