Stichting Intermobiel

Hoe kan ik een digitale tante met handicap zijn?

 

Hoe kan ik een digitale tante zijn? 

Tegenwoordig is het niet meer zo dat je geen contact kunt hebben met iemand die ver weg woont of die door een ziekte aan huisgebonden is. Alleen maak ik daar niet altijd optimaal gebruik van. Onlangs waren Mary en Niels Fiddelaers op visite en Johan was er digitaal bij aanwezig via Facetimen. Het was net of hij er gewoon bij was. Niels liet vorig jaar op vakantie de zonsondergang bij de zee aan mij zien via Facetimen. Zo komt de buitenwereld toch dichterbij en word je leefwereld vergroot.

Ik heb me voorgenomen om meer met mijn neefje Mick (9) en Diede (5) te gaan doen. Ik vind dat ik te weinig gebruik maak van de hedendaagse technologische mogelijkheden. Er is Skype en Facetime maar toch maak ik er niet vaak gebruik van. Het is nog geen routine om het te gebruiken. Ik bel dan toch eerder dan. Ik heb nagedacht wat ik met Diede en Mick zou kunnen doen.

Digitaal voorlezen
Ik ben met Diede begonnen om haar af en toe te gaan voorlezen door te Facetimen. Ik heb het idee aan haar voorgelegd. Ze was enthousiast en wilde dat ik meteen ging voorlezen, wat niet de insteek was. Ik heb het onlangs voor het eerst gedaan. Ik heb het boekje ‘Dunya, een hemels hondenleven’ voorgelezen. Het is nog even uitzoeken, want als ik Facetime dan kan ik niet meteen naar een andere App want dan gaat het beeld van Facetime op pauze, dus dan ziet ze me niet. Ook kan ze niet meekijken in het voorleesboek. Ik heb als oplossing van alle pagina’s een printscreenfoto gemaakt, zodat ze er toch plaatjes bij heeft. Diede wilde mij toch graag zien, dus Emile heeft met zijn IPhone ook Facetime aangezet en het mij laten zien.

Later kwam ik op het idee dat ik haar de inloggevens van bol.com geef waardoor ze ook in de Koboo app kan waardoor we dus samen in hetzelfde boekje kunnen kijken. Als we facetimen en in de Kobo app zitten dan kan ik haar wel zien en zij ons maar je ziet niet allebei de beelden, maar dat hoeft ook niet. Het is een goed werkende oplossing door het via de Koboo app te zien, zodat je samen in het boekje zit en zij ook de plaatjes kan zien. 

  

Digitaal spelletjes doen
Voorlezen past niet bij de leeftijd van Mick maar wat kunnen we dan wel samen doen?
Diede en Mick doen samen ook online spelletjes, maar voor die spelletjes is snelheid en behendigheid van belang wat voor mij lastig is.  Mick was in de vakantie een dag bij me. Hij heeft Wordfeud op zijn tablet gezet en ik ook. We hebben dus zo een potje Wordfeud gedaan. We kunnen het nu dus ook samen doen als hij thuis is. Je kunt het om de beurt doen in je eigen tijd en tempo. Maar het is ook mogelijk om een keer af te spreken en dan een heel potje samen doen. Dat vindt hij leuker.

de digitale wereldMee de achtbaan in
Emile was in de meivakantie met Tamara en de kinderen naar Duinrell, omdat hij als veteraan daar gratis naar binnen kan en de personen die je meeneemt hoeven maar de helft van de entreeprijs te betalen. Toen Emile met Diede in de achtbaan zat, is hij met mij gaan Facetimen zodat ik met hen mee de achtbaan in kon. Ik kon Diede erg goed horen gillen. Diede vond het ook heel leuk dat ze met tante Veroni de achtbaan in is geweest. Voor kinderen is digitaal erbij zijn dus wel echt.

Hoe het digitaal tante zijn verder gaat, lees je in het volgende Mobiel Magazine. Wordt vervolgd dus.......

 
Veroni Steentjes

september 2019
Bron Mobiel Magazine juni 2019

 

Recensie Dunya