Stichting Intermobiel

De chronische pijn reducept app en het gebruik van een VR oculus bril

Header reduceptRecensie over de Reducept app voor chronische pijn bestrijding 

 

Mijn moeder las in de Gelderlander een artikel over chronische pijnbestrijding met een VR bril (Virtual Reality) en een app van Reducept. Ik raadpleegde mijn anesthesist die aangaf er enthousiast over te zijn, omdat zij het in het Rijnstate ziekenhuis ook gebruiken. Deze app met de VR bril worden momenteel in verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra gebruikt met een goed resultaat.

 

Ik bekeek de informatie en besloot de gok te wagen, want wie wil er nu niet minder pijn. Op de website staat dat tachtig procent minder pijnklachten heeft. Ik heb de VR Bril van Oculus Go van 64 GB aanschaft die zij aanraden van rond de € 250.  Naast de bril sluit je een abonnement bij Reducept die een app leveren waar je € 14,95 per maand kost of € 150,- per jaar. Ik heb een maandabonnement genomen. De dag daarna belde ik met Reducept of het wel te gebruiken was als je ligt door je ziekte. Eerst werd aangegeven dat dit niet kon. Na overleg kreeg ik te horen dat het wel mogelijk was als ik niet alleen naar het plafond keek maar ook vooruit kon kijken. Dat kan ik wel, daarom  kon IK deze app dus gebruiken. reduceptAlleen in de praktijk……
Ik heb twee problemen waaronder mijn liggende houding. Het andere probleem is dat ik mijn hoofd onvoldoende naar onderen kan bewegen om bij de startbalk te komen en de app te starten. Ook moet je aan de linker en rechterzijde pijnbeestjes raken en dan moet je je hoofd ongeveer 180 graden kunnen draaien, wat me niet lukt. Ik heb echt van alles geprobeerd waardoor ik enorm veel spierpijn  kreeg. Kort gezegd: ik kan er dus helaas niets mee. 

  

Om deze app te kunnen gebruiken moet je kunnen zitten of heel erg overeind kunnen zitten als je ligt. Tevens moet je dus je hoofd heel vaak ver naar links en rechts moeten kunnen bewegen en  ook van onder naar boven. Als je nekklachten heb zoals een whiplash of een nekkraag draagt, werkt het ook niet. Ik vind het jammer dat hier niets over op de website staat of dat ik het niet te horen kreeg toen ik belde. Ik heb later nog telefonisch contact gehad om mijn feedback te geven dat als de startbalk naar boven te verplaatsen zou zijn, het wellicht wel te gebruiken is door mensen die liggen, wat dus een vergroting van de  doelgroep  betekent.  Ik heb het abonnementsgeld van een maand netjes teruggestort gekregen.

 

In een app zoals Reducept kun je de startbalk helaas niet verplaatsen. Dit is in de Netflix app wel mogelijk. Je verplaatst dan het ‘filmdoek’ waardoor je liggend heel ontspannend kunt kijken. Net alsof je in een bioscoop een film bekijkt en ook nog eens in een prettige houding.

Emile heeft de Reducept app voor mij aangezet. Je ziet een menselijk lichaam voor je, wat erg mooi weergegeven is. Zo ontwikkel je ook kennis hoe je lichaam in elkaar zit. Je geeft dan een pijnlijke plaats in je lichaam aan en geeft daar dan een pijnscore aan van 1 tot en met tien. 

 

Cijfer
Ik kan deze app geen cijfer geven, omdat ik het niet heb kunnen gebruiken. Ik kan niet zeggen of het wel of niet werkt. Ik kan alleen zeggen dat het er grafisch erg mooi uitziet en dat het vreemd maar ook bijzonder is om zo je lichaam te verkennen. Zo’n ervaring heb je anders nooit.  De programmeurs moeten nog aan de slag met deze app om de doelgroep te vergroten. Zolang dat nog niet zo is, moeten ze duidelijker aangeven dat de app niet voor iedereen te gebruiken is en afhankelijk is van hoe je fysiek beperkt bent. Nu lijkt het alsof het voor iedereen te gebruiken is, wat niet zo is. Ik kan het als liggend persoon niet gebruiken maar ook door mijn beperkte beweging in mijn hoofd. Ook met nekklachten is deze beweging niet te maken. Je moet je hoofd makkelijk en veel kunnen bewegen en vanuit een zithouding kunnen werken.

 

VR BRIL OCULUSVR bril
Ondanks deze minder goede ervaring ben ik wel blij met de VR bril. Ik baalde eerst flink omdat ik de bril daarvoor had aangeschaft. Gelukkig kun je meer doen met een VR bril dan alleen Reducept. Je kunt je door de filmpjes in een andere wereld begeven  dan de vier muren waar ik 24 uur per dag naar staar. Het is erg apart jezelf in de jungle te wanen, midden in de bergen of dat je dinosaurussen om je heen ziet die je lijken aan te vallen. Ik kan eindelijk weer een keer in een achtbaan, en ik kreeg  er echt buikpijn van en werd zelfs misselijkheid.

 

Gelukkig heb ik de VR bril dus niet voor niets aangeschaft. Ik kan me dus af en toe in een andere wereld wanen in plaats van dat ik op de Bertha von Suttnerstraat 19 in Arnhem in 2020 ben.

 

Veroni Steentjes

Bron Mobiel Magazine juni 2020

#reducept #pijnbestrijding #crps #anesthesie #chronischpijn #VRbril