Stichting Intermobiel

halloween in Arnhem

Buren verkleed met HalloweenHalloween vieren met onze buurtkinderen

Sinds de coronatijd komen onze buurtkinderen vaker over de vloer, en dan vooral Lore Lou (3) en Yenthe (7). Onze buurvrouw houdt ze in toom want anders staan ze iedere dag voor de deur. Ze komen Disney kijken, even kletsen of een spelletje doen. Lang voordat Halloween begon waren ze er al mee bezig.  Ze hebben alle films van Harry Potter gezien dus ze wilden ook tijdens Halloween verkleed zijn als Harry Potter en de andere karakters zoals Hermelijn, Ginny, Voldemort en Prof. Anderling. Onze buurman was Voldemort met een dichtgenaaide mond getekend door Emile. Onze buurvrouw was verkleed als prof. Anderling. Ze hadden zich allebei oud gemaakt en vooral onze buurman zag er heel eng uit. Onze buurvrouw heeft op Marktplaats verschillende kledingstukken en attributen gekocht.  Ze hebben er dus wel lang plezier van en niet alleen op Halloween zelf maar ook nog na Halloween lopen ze verkleed rond.


Halloween idee
Emile kreeg het idee om tijdens Halloween op 31 oktober onze tuin in drie delen te verdelen en daar Halloween snoepzakjes te verstoppen voor de oudste van de vier buurmeisjes van 3,7, 9 en 11 jaar. Voor de jongste, Lore Lou, heeft hij ze in onze slaapkamer verstopt zodat ze ze makkelijker kon vinden.  Zo kon ik vanaf mijn plekje in de woonkamer alles zien.

Emile had spullen bij de Action gekocht om ons huis aan te kleden zoals een groot spinnenweb met lichtjes erin en een skelet met hoofd en voeten met licht eraan die hij aan mijn bed had vastgemaakt. We hadden om half zes met onze buren afgesproken dus toen ze aanbelden en binnen kwamen, hadden we de gordijnen dicht gedaan en de lampen uit, zodat het spooky in huis was.

We wisten niet dat je je tuin in de stijl van Halloween moest versieren, zodat dan duidelijk is dat je aan Halloween mee doet. De kinderen weten dan dat ze aan kunnen bellen en ‘trick or treat’ zeggen en snoep krijgen. Aangezien we onze tuin nu dus wel voor het eerst versierd hadden met ballonnen, kregen we ook aardig wat kinderen aan de deur met hun ouders. Het was leuk om dit zo eens mee te maken.

 

Veroni Steentjes
Geredigeerd door Jeanine Peters

 

 

Achtergrond Halloween
Halloween wordt altijd op 31 oktober gevierd en is vermoedelijk met nakomelingen van de heidense Kelten naar de VS gekomen. Op die dag vierden de Kelten zo'n 3000 jaar geleden namelijk hun nieuwjaarsfeest (Samhain). De Kelten vreesden deze dag, want ze geloofden dat de doden herrezen uit de graven om te spoken bij de levenden en hun weg naar het dodenrijk te zoeken.

 

Met Halloween verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat! waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

Pompoen
In de Verenigde Staten maakte het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS dook in deze tijd de bekende jack-o'-lantern op, een uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt. Wereldwijd is dit wellicht het bekendste symbool van Halloween geworden.

Gedurende een groot deel van de 20e eeuw was Halloween in de VS vooral een kinderfeest. Vanaf  1980 werd het ook steeds meer een feest voor volwassenen. De verkleedpartijen en het griezelaspect werden steeds belangrijker. In Nederland en België wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan Halloween.

 

pompoen halloween

Bron: Internet 
NOVEMBER 2020