Stichting Intermobiel

tijdelijke ontheffing rietjes sinds 3 juli 2021 verboden zijn

Per 3 juli gaat er een Europese richtlijn (Single Use Plastic Directive) van kracht die eenmalige plastic wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes verbied. Ook geldt het verbod voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor fastfood of andere dingen.

 

plastic rietjes worden zelfdzaamSinds 3 juli is er een verbod op het verkopen van plastic drinkrietjes. Je mag producten waarvoor een verbod geldt vanaf de dag dat het verbod ingaat niet meer op de markt brengen. Oude voorraden mag je nog wel opmaken. Het verbod geldt ook voor producten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bioplastic.

 

Door het verbod kunnen mensen met een lichamelijke beperking die voor het drinken op plastic rietjes zijn aangewezen, de rietjes niet aanschaffen. Om die aanschaf voor mensen met bijvoorbeeld een spierziekte toch mogelijk te maken, krijgen apotheken en drogisterijen een tijdelijke ontheffing om de rietjes te bestellen. 

De ontheffing wordt verleend omdat er nog geen geschikt alternatief op de markt is met de specifieke kenmerken van plastic rietjes: stevig, buigzaam, isolerend, knipbaar en flexibel. De ontheffing gaat vooralsnog 180 dagen duren. In die tijd bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) welke rietjes op de Europese markt geschikt zijn als medisch hulpmiddel.

 

Persoonlijk
Ik (Veroni) heb in novemer 2020 grote hoeveelheden rietjes ingekocht bij de Ikea. Plastic rietjes zijn nog wel te koop maar ze zijn veel duurder geworden. Ze zijn nu ook op AliExpress te koop voor een lager bedrag dan amazon.nl en bol.com, voor als je zekerheid wilt hebben. Ik vind zelf de rvs rietjes geen goede vervanging met drinken en schoonmaken en het is minder flexibel dan een plastic rietje. Ik drink liggend dus dat is anders dan zittend. Ik vind de bamboe of kartonnen rietjes al helemaal niets, omdat een rietje bij mij altijd voor langere duur in mijn drinkbeker staat en dan lost het dus op. Er zijn ook veel rechte rietjes waar ik ook niets mee kan. Ik heb zoiets van beter teveel plastic rietjes dan te weinig rietjes. Ik weet zeker dat ik nog minimaal 3 jaar vooruit kan. Straks zijn ze niet meer te betalen als er veel vraag is en weinig aanbod. Straks zijn ze een zeldzaam item wat je in je kluis in huis moet gaan bewaren. Als een item medisch wordt gaat meestal de prijs ook direct omhoog.

 

Veroni Steentjes
augustus 2021
Tekening Paul Stoel

 

Veroni Steentjes