Stichting Intermobiel

Spraakherkenning van antiek tot aan Siri

Ik (Veroni) wilde niet echt aan de spraakherkenning maar nu heb ik én een iPad én weinig handfunctie dus geen keuze. Lees hieronder wat mijn ervaringen zijn.’

 

Al enige jaren maak ik gebruik van een iPad mini 4 naast mijn vaste pc die bevestigd is aan een aangepaste pc-tafel waar ik meer mijn typwerk op doe. Op het toetsenbord van de iPad blijven toetsen makkelijk plakken en ik kan er lastiger op typen qua houding. Ik gebruik de iPad om te lezen, een spelletje te doen, te mailen, berichten of om een idee of gedicht op te schrijven. Ik gebruik de iPad ook tijdens de bijkomdagen als ik meer in de slaapkamer ben dan in de woonkamer.  Ook gebruik ik het meer als ik veel pijn in mijn arm heb wat zorgt voor meer pijn in mijn nek en romp. Achter de vaste pc moet ik mijn armen hoger houden om bij het toetsenbord te komen. Mijn handfunctie gaat helaas verder achteruit.

dragon dictateAntiek 
Ik heb in 1996 in het revalidatiecentrum in Enschede kennis gemaakt met een van de eerste versies van Dragon Dictate naturally speaking, via wijlen Gerald Leverland die destijds bij RDG Kompagne werkte. Het was nog in het tijdperk van de dikke beeldschermen. Ik had een aangepaste pc-tafel die over mijn bed heen kon en werkte met een koptelefoon op. De versie van destijds vergde veel oefenwerk dus vele dicteeruren en corrigeerwerk.  Ik ben niet gezegend met veel geduld, dus het was niet echt mijn aanpassing. Ook vond ik het lastig om alles te dicteren dus hard op te zeggen als je op een twee persoons kamer lag waar daarnaast ook verzorgenden en artsen in- en uitliepen. Dat geldt ook nu nog, vind ik. Je hebt weinig tot geen privacy als je iemand over de vloer hebt zoals: een huishoudelijke hulp, verzorgende of je partner.  Tevens is een artikel typen voor mij een ander breinproces dan de tekst hardop dicteren. Voor mij werkt dat anders dan het aansturen vanuit mijn hersenen. Het dicteren gaat niet vloeiend waardoor je hapert en dat heb je niet met typen.

Spraakherkenning app’s
Maar tja, als je hardfunctie steeds vaker en langer uitvalt, moet je toch iets. Ik kocht diverse app’s voor spraakherkenning gekocht die redelijk werkten maar ook veel beperkingen hadden zoals bijvoorbeeld alleen iets dicteren en dan niet daarna met de tekst verder kunnen gaan. Andere nadelen zijn dat je maar in één bestand of scherm kunt werken en niet meer in meerdere bestanden. Ook moest je de gedicteerde tekst vanuit de App kopiëren naar de e-mail, Word of Pages. Ik kon dus met die app niet direct in Word of Pages werken waardoor het meer handelingen vergde. Soms kon je ook geen verbeteringen maken in het scherm bij verkeerde woorden. Ook kon je vaak niet in het Engels dicteren, alleen in het Nederlands. De enige goede optie die ik in de afgelopen jaren heb ervaren was de gratis App van Dragon Dictate, maar die werd helaas niet meer ondersteund door IOS. De App is dus niet bijgewerkt, dus is het nu niet meer bruikbaar op mijn huidige iPad.

logo siriSiri
Na de nodige tips van mensen om me heen ging ik toch maar eens met Siri aan de slag. Het voordeel is dat het gratis is. Wat je dicteert wordt ook redelijk goed omzet in woorden dus weinig fouten. Alleen namen als de mijne pakt hij niet en maakt er Veronique van en Emile wordt vaak e-mail en Bodhi wordt body.  Het voordeel van Siri is dat ik het in alle programma’s die ik gebruik, zoals: Notities, E-mail, Word en Pages, kan gebruiken. Het is alleen jammer, maar dat kan ook niet in de andere spraakherkenning app’s, dat je geen namenlijst of woorden die je veel gebruikt kunt toevoegen door ze in te spreken. Ook kun je verkeerde tekst helaas niet met je stem corrigeren.  Het is wel zo dat het dicteren sneller gaat dan ik het kan typen.

Opdrachten Siri commando’s
Je kunt met Siri ook commando’s uitvoeren zoals ik wil een mail sturen. Dat gaat op zich goed. Hij vraagt naar wie wat ook goed werkt. Je kunt een bericht dicteren maar alleen na een paar zinnen stopt hij en wordt de mail al verstuurd.  Dat is dus wel erg vervelend. Je kunt dus niet dicteren wat je erin wilt zetten. De opdrachten zoals ‘Ik wil een mail sturen’ dat gaat goed. Als je iets wilt toevoegen in de agenda gaat dat goed. Hij geeft zelfs aan dat je ook een andere afspraak hebt staan. Ook gaat het goed als je vraagt wat het weer vandaag is. Via Siri kun je ook makkelijk met iemand Facetimen. Dat werkt goed en snel.

 

tekening Jeanne Melchels voor IntermobielSiri aanzetten gaat soms moeilijk. Het is net hoe je Hey Siri zegt maar je kunt ook de thuisknop gebruiken wat wel werkt. Ik heb het nu uitgezet omdat Siri ook regelmatig zomaar aangaat. Commando’s als: ‘Ik wil een boek lezen’ kent hij niet en dan komt Siri met internettekst. Als ik het commando geef: ‘Ik wil een spelletje spelen” dan opent hij de app store en niet mijn spel. Ik heb nog geen goed beeld wat allemaal met Siri mogelijk is, omdat ik het vooral op de iPad gebruik en niet op de iPhone. Het is een goede technologische vooruitgang en er zal de komende jaren alleen maar meer mee mogelijk zijn. Ik gebruik het ook op de iPhone om  What’s app berichten  in te spreken. Ik heb sinds kort een iPhone en berichten typen gaat me moeilijk af omdat het toetsenbord klein is dus dan gebruik ik vaak Siri. Ik ben blij dat deze opties op de iPhone en iPad zitten. Het werkt ook beter dan ik verwacht had.  

 

Als je in een dip zit vraag dan aan Siri rare vragen en je kunt even goed lachen. 

 

Ik raad iedereen een iPad of iPhone aan. Bij mij komt er niets anders meer in huis dan Apple!

 

Veroni Steentjes