Stichting Intermobiel

over het gebruik van methadon als pijnmedicatie

Is er licht aan het einde van de horizon

door het gebruik van methadon?

 

In een eerder Mobiel Magazine heb ik geschreven over de medicijnwisseling van de trouwe vriend fentanyl naar de nieuwe bezoeker hydromorfon. Ik ben uiteindelijk tot een goede combinatie gekomen waarin ze allebei een functie hebben gekregen waar ik blij mee was. Alleen veranderde de situatie ineens radicaal doordat hydromorfon niet leverbaar was. Helaas hebben veel mensen te maken met het feit dat medicijnen ineens niet meer leverbaar zijn.

 

over het gebruik van methadon als pijnmedicatieHydromorfon was dus ineens niet meer verkrijgbaar door een mislukte oogst in Tasmanië waar één van de grondstoffen vandaan kwam. Hierdoor kon het acht tot twaalf maanden duren voordat het medicijn weer leverbaar was. Ik kon het opvangen doordat ik nog wat op voorraad had, maar niet voor zo lang.  Door tabletten met een halve dosering dubbel in te nemen kon ik het ook een paar maanden opvangen, maar ook die halve dosering was niet meer leverbaar dus helaas pindakaas. Geen keuze dus!

 

Andere oplossing

Toen duidelijk werd dat ik de hydromorfon niet volledig kon opvangen, moest ik een andere oplossing zoeken. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om enige medicijnvoorraad te hebben, zodat je niet meteen in de problemen zit en acuut moet beslissen zonder goed overleg met je specialisten. De apotheek gaf aan dat de huisarts een vervangend medicijn moest voorschrijven. 

 

En wat nu dan? Ik ging zelf al even googelen. Er waren enkele vervangers die ik al gebruikt had en blij was er vanaf te zijn. Oxycodon vind ik geen goede vervanging door de verslavende werking. Er was nog een ander middel maar dat kon niet samen met de andere opiaten gecombineerd worden en het was voor mij niet sterk genoeg volgens de anesthesist. Alleen methadon bleef over samen met ketamine maar de anesthesist gaf duidelijk aan de voorkeur voor methadon te hebben.

 

Methadon

Methadon stuitte me eerst erg tegen de borst omdat een lotgenoot met dezelfde ziekte dit middel dronk uit een fles in zo’n grote mate dat hij daardoor geen tanden meer in zijn mond had. Ook schrikt de naam af door het beeld  dat het oproept van verslaafden. Ik zag me in gedachten al een lijntje snuiven of de vloeistof injecteren.  Nee dus, dat wil ik niet! 

 

Gelukkig had ik twee uitstekende hulplijnen in de vorm van mijn anesthesist en verpleegkundig pijnspecialist. De anesthesist kwam met methadon en vertelde dat hij bijna niets anders meer voorschreef. De verpleegkundig pijnspecialist vond het een goed idee waar hij nog niet aan gedacht had. Hij kwam een paar dagen later aan huis om uitleg te geven en legde uit dat tabletten anders werken dan de methadon drank.

 

Hij legde me uit dat bij mijn ziektebeeld methadon meer pijnreceptoren aanpakt dan de hydromorfon en nog meer dan de fentanyl, dus dat het weleens een goede switch kon zijn. Hij legde uit hoe het medicijn werkt en daardoor kreeg ik een beter beeld.

 

Na de uitleg besloot ik ‘Ja, ik wil het wel serieus proberen.’ Ik moest het beeld bij het woord methadon loslaten. Alleen veranderde toen alles weer omdat de hydromorfon ineens wel weer leverbaar was, dus er was ineens niet de urgentie om te switchen. Ik besloot in eerste instantie het  niet te doen, omdat ik toen druk was en graag aan het boek wilde werken. Alleen was mijn lichaam het totaal niet met die planning eens. Ik kreeg zoveel pijn en kramp door de gegeneraliseerde dystonie dat mijn schouder ter hoogte van mijn oor zat door de verkrampingen. Dit was ook geen optie en ik kon dus ook fysiek niet doen wat ik gepland had. Vandaar dat ik toch de knoop doorhakte  om methadon serieus te proberen.

 

Switch

De switch ging gelukkig goed met enkel wat misselijkheid, duizeligheid en sufheid. De sufheid blijft vermoedelijk wel. Ik heb het gevoel dat de scherpe randjes van de pijn iets minder zijn. Het is niet zo dat het een wondermiddel is maar dat verwachtte ik ook niet. Ik ben het blijven testen om een goed beeld te krijgen omdat je lichaam iedere dag anders is. Ik noem de methadon nu dummies waardoor de negatieve lading eraf is. Soms kijken verzorgenden raar op als ik vraag om de methadon te pakken. Zo merk je op dat zij dus ook die associatie met drugsverslaafden hebben. 

 

Ik gebruik er standaard twee voor de nacht en zo nodig overdag eentje extra als ze zijn uitgewerkt. Het nadeel is alleen dat het ruim 1 uur duurt voordat het werkt en bij mij slechts  9 uur werkzaam is. Als ik acuut pijn heb kan ik het wel innemen maar de vermindering van de pijn duurt dan ruim een uur. Voor acute pijn, oftewel doorbraakpijn, heb ik de instanyl neusspray achter de hand.

 

Ik ben dus niet zomaar even met methadon begonnen. Het traject heeft een half jaar geduurd met zelfonderzoek, overdenken, overleg met Emile (mijn partner met een medische achtergrond) die ook kan monitoren in de nacht, de verpleegkundig pijnspecialist, anesthesist en de huisarts als back-up. Het is dus niet zo maar iets wat ik even bedacht heb en niet goed doordacht heb. Een goed uitgewerkt plan geeft ook rust en vertrouwen.

 

Al met al is de switch ondanks mijn twijfels in het begin goed uitgepakt en is er toch een kleine regenboog ontstaan door de dummies. Dummies blijven toch leuker en minder heftig klinken…..

 

Veroni Steentjes
Elvire van Vlijmen redigeren

Mobiel Magazine