Stichting Intermobiel

Het is een kwestie van uitproberen.

 ‘Het is een kwestie van uitproberen.’
Door een lichamelijke beperking kunnen er bij seks soms ook fysiek behoorlijk wat belemmeringen zijn. Veroni Steentjes (36) is vanwege posttraumatische dystrofie aan haar armen en benen vanaf haar 18e aan bed gekluisterd. Sinds 12 jaar heeft ze een vriend. Samen vonden ze manieren om plezier te hebben aan seks.

 

 

“Emile kent me niet anders dan met deze beperking. Doordat ik altijd pijn en ook aanrakingspijn heb aan mijn armen en benen en mijn handen in een dwangstand staan, ben ik beperkt in mijn bewegingen en in wat ik kan verdragen. Ik kan alleen maar platliggen en kan het niet hebben dat er iemand op me ligt. Bovendien ben ik vaak erg moe. Toch betekent dat niet dat seks niet mogelijk is, het is alleen een kwestie van zoeken wat wel en wat niet kan. Dat is wat mij betreft zeker de moeite waard, want het levert ook iets op.

Seks is een manier om mijn lichaam anders te ervaren als alleen maar als pijnlijk. Maar door de pijn krijg ik niet snel spontaan zin. Aan seks gaat dus wel de nodige voorbereiding vooraf. Het innemen van pijnstillers en spierverslappers bijvoorbeeld en zorgen dat het in de kamer lekker warm is. Tot een seksuoloog me daarop wees, had ik er nog nooit bij stilgestaan dat ik het daarmee aangenamer kon maken voor mezelf.”
 
Veroni is betrokken bij de website www.seksmeteenhandicap.nl  . Aan deze site voor jongeren met een lichamelijke beperking is onder meer de ervaren arts en seksuoloog Drs. P. Leusink verbonden. Hij kan gratis en anoniem geraadpleegd worden via deze link.
 

Bron: Doe Mee lente maart 2012