Stichting Intermobiel

Tamara over haar daith piercing

Mijn naam is Tamara Steentjes (1980). Ik woon met mijn twee kinderen in Doetinchem. Ik heb fibromyalgie en posssible MS. Ik werkte in de zorg maar ben afgekeurd. Ik heb al vele jaren veel last van migraine.  Wat is nu precies migraine?

 

migraine fotoMigraine? 
Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan grofweg 4 tot 72 uur duren. Bij een migraineaanval kun je misselijk zijn en moet je soms overgeven. Ook kun je vaak niet goed tegen licht en geluid. Door de heftigheid van de klachten is het vaak niet goed mogelijk om goed te functioneren op school of op het werk.

In 2012 hebben ongeveer 3,1 miljoen Nederlanders migraine. Hiervan heeft een groot deel, maar liefst 1,1 miljoen mensen, meer dan 3 keer per maand last van een migraineaanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen die last heeft van migraine krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meest voorkomende auraverschijnselen zijn:

•             Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden.
•             Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’).
•             Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam.
•             Spraakstoornissen

 

Daith piercing
Maar een groeiend aantal migrainepatiënten denken dat ze op ongebruikelijke manier hebben gevonden om de symptomen te verlichten: namelijk Daith piercings.

Een Daith is een piercing in de binnenste kraakbeen plooi van het oor. Voorstanders zeggen dat het op dezelfde manier werkt als acupunctuur, gericht op drukpunten op het lichaamsoppervlak om zo ongemak en pijn te verlichten.  Zo zijn er meerdere punten op het oor waarbij je door piercing effect kan hebben op de betreffende klacht.

Volgens the National Health Services werkt acupunctuur door het stimuleren van zenuwen onder de huid en in het spierweefsel. Dit leidt ertoe dat het lichaam pijnstillende stoffen produceert, zoals endorfine. Hierdoor zou je dus minder last hebben van je migraineklachten. Het is waarschijnlijk dat deze stoffen verantwoordelijk zijn voor eventuele gunstige effecten die worden waargenomen met acupunctuur.

Bron: www.piercingswork.com/nl/  

Ervaring Tamara
‘Ik heb jarenlang last van migraine gehad. Nu had ik wel eens gehoord dat een ‘daith piercing’ effect kan hebben en je migraine kan laten verdwijnen of verminderen. Dit is hetzelfde effect als acupunctuur. Verschillende plaatsen in/aan je oor hebben connectie met bepaalde functies. Nu had ik genoeg van de migraine en dacht: wie niet waagt wie niet wint. Ik ben naar een bekende piercingshop gegaan en heb een afspraak gemaakt. Let goed op dat er hygiënisch wordt gewerkt, dit in verband met infecties.

 

Eindelijk was het zover, zenuwachtig stapte ik de shop binnen. Ik wist door de informatie die ik had gelezen dat het een zeer pijnlijke piercing is. Dat is zeker waar. Nadat er een buisje door het kraakbeen twee keer wordt is dit zeer pijnlijk.  Vervolgens wordt er een metalen staafje doorgedrukt en er worden balletjes opgezet zodat het staafje er niet uit kan vallen. Dat laatste stukje is het pijnlijkste. Maar nu maanden later ben ik zo blij dat ik het gedaan heb. Ik heb geen migraine meer gehad. Ik raad het iedereen aan.  Het is wel van belang te melden dat het niet bij iedereen  helpt.’

 

De kosten waren twee jaar geleden € 50,- Ik heb het laten doen door het bedrijf Collinstattoo in Gaanderen. 

 

Tamara Steentjes
Geredigeerd door Veroni Steentjes