Stichting Intermobiel

vraagbaak cbt tandarts Herma van Vliet over de Ubrush en Veroni ook

Cartoon Paul Stoel over de tandartsTandarts Herma van Vliet met patiënt Veroni over elektronisch ragen

In deze rubriek kan een vraag gesteld worden aan de vraagbaakdeskundige Herma van Vliet (1958).  Ze is CBT-tandarts en heeft ervaring met werken met mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap, dementerende ouderen en mensen die bang voor de tandarts zijn. In deze rubriek geeft Herma advies en draagt nieuwe producten aan. Herma werkt op diverse plaatsen waaronder in Den Bosch en Apeldoorn. Ze was daarvoor bijna twintig jaren CBT-tandarts op het CBT-centrum in Groot Klimmendaal in Arnhem waar Herma jarenlang de tandarts van Veroni was. Zo leerden ze elkaar dus kennen.

 

Voorstellen Herma
Herma is geboren (1958) en getogen in Amsterdam, waar zij ook tandheelkunde heeft gestudeerd. Na haar studie heeft zij een promotieonderzoek in Nijmegen gedaan naar tandheelkundige voorlichting bij kinderen. Daarnaast heeft zij twintig jaar op de Katholieke Universiteit Nijmegen lesgegeven aan tandheelkundige studenten in diverse richtingen. Herma is ook een aantal keren naar Ghana geweest om daar de dental workers beter op te leiden op tandheelkundig gebied.

Herma voelt zich een kleermaker op tandheelkundig gebied om alle omstandigheden zó te maken dat de tandheelkunde wél beschikbaar komt voor bepaalde patiënten.  Daar leeft ze voor en geniet ze van. Ze is inmiddels geregistreerd kindertandarts en tandarts gehandicaptenzorg. Ze heeft ook diverse publicaties en voordrachten op haar naam staan. Herma is getrouwd en moeder van twee inmiddels volwassen zonen.

Thuis tandarts Veroni
Toen Herma wegging bij het CBT-centrum in Arnhem had Veroni een andere tandarts vanuit het CBT. Na een afgebroken kies waar haar tandarts thuis niets aan durfde te doen, is Herma weer haar tandarts die de kies gered heeft. Herma komt twee keer per jaar aan huis. Het is soms provisorisch en out of the box denken, maar dat is juist wat Herma aanspreekt en wat haar de beste tandarts voor Veroni maakt.  Onlangs heeft Herma bij Veroni een gat in haar kies kunnen repareren door een mobiele eenheid van haar werk in Apeldoorn mee te nemen waardoor ze dit thuis kon doen. Zonder die mobiele eenheid was dat niet te doen. Er zit een boor in en bijvoorbeeld ook afzuiginstallatie.

ubrush flyerUbrush! Elektronisch ragen
Herma kwam onlangs bij Veroni langs voor de halfjaarlijkse controle. Ze had de Ubrush! een elektrische rager bij zich die ze nog niet zo lang zelf had aangeschaft toen er een vertegenwoordiger van dit product op haar werk kwam. Ze gebruikt de rager zelf ook.  Herma dacht dat dit misschien iets voor Veroni kon zijn, omdat Veroni zelf niet kan ragen.  

UBrush! is de elektrische rager waarmee je tussen de tanden en kiezen schoonmaakt zoals een elektrische tandenborstel dat doet voor alle bereikbare plekken in de mond. Een elektrische rager om tussen de tanden en kiezen schoon te maken. De Ubrush! maakt 10.000 vibrerende bewegingen per minuut, doordat de ledverlichting schijnt op de rager is er meer zicht in de mond. Omdat de druk bij het gebruik van UBrush! Meer in het handvat zit zal de druk veel meer verdeeld worden en daardoor is de kans dat de rager zal buigen, knakken of breken minimaal. UBrush! is klein van formaat waardoor het makkelijk kan worden mee genomen in uw tas, handbagage of in de auto. Dit betekent dat er altijd een moment op de dag is om uw mondhygiëne te optimaliseren naar perfectie!

 

Het probleem is dat iedereen het moeilijk vindt om tussen de tanden schoon te maken. Flossdraad komt vast te zitten, houten stokers breken snel en ragers buigen te snel om.  Hierdoor raken mensen gedemotiveerd. Weinig mensen houden het vol om dagelijks de plaque tussen de tanden te verwijderen en stoppen hier al snel mee. De mondhygiëniste die dit apparaat ontwikkeld heeft, heeft het ontwikkeld omdat haar broer een geestelijke handicap heeft en in de instelling waar hij verblijft werden zijn tanden slecht verzorgd. Met deze elektrische rager kunnen verzorgenden dus makkelijker en sneller ragen en echt schoon maken tussen de tanden.

De Ubrush! wordt ook aangeraden om te gebruiken als je een brug hebt, omdat je dan met vergelijkende apparaten als de Airfloss toch vaak bloedend tandvlees blijkt te houden.

De prijs voor de Ubrush! is €59,95 en de ragers kosten per 10 stuks €8,95 maar gaan gemiddeld langer mee dan de normale “handragers”.

==============

Ervaring Herma:
CBT-tandarts Herma van Vliet die ook vraagbaak deskundige bij Stichting Intermobiel is gebruikt zelf dit apparaat. Op haar werk kwam een vertegenwoordiger van dit product. Hierdoor is ze het gaan gebruiken.

‘Ik ben best tevreden over de Ubrush en gebruik als tandarts zijnde toch dit apparaat in plaats van handmatig ragen. Het apparaat maakt goed schoon. Het is vooral bedoeld voor iemand die in de zorg werkt en bij iemand anders moet ragen die het niet zelf kan doen. Voor iemand in de zorg die iemand anders moeten ragen is het een heel handig apparaat omdat het iets meer afstand geeft en het een goede hoek heeft waaronder gereinigd zou moeten worden. Helaas zie ik vaak dat mensen in de zorg hun patiënt of client niet goed de tanden poetsen of ragen.  De mondhygiëniste heeft de Ubrush! ontworpen voor haar broer die geestelijk beperkt is en gepoetst wordt door verzorgenden en dat gebeurt vaak niet goed. 

In het begin als je dit apparaat gebruikt, is het vaak dat je tandvlees bloedt. Dat is de eerste week meestal het geval. Daarna moet het minder worden. Als het langer aan blijft, is het wellicht wel zinvol om er een mondhygiëniste of tandarts naar te laten kijken.

Het product is in principe bedoeld om elektrisch te ragen. Maar je kunt hem ook zonder trillen gebruiken, omdat het zorgt dat een rager makkelijker in de hand ligt door de houder. Het apparaat werkt op batterijen wat het voordeel is dat hij minder zwaar in de hand ligt dan een oplaadbaar apparaat is. Er zit ook een lichtknop op die bij schijnt op het stukje van je tanden waar je moet zijn. Ook zit er een spiegeltje bij die je op je vinger kunt doen om het beter te zien.

 

Tip: Als je het apparaat gebruikt, is het wel raadzaam om er tandpasta op te doen. Het glijdt dan makkelijker tussen de tanden kiezen in. Zo stoot het ook minder tegen je tanden aan. Ik ga overal vijf keer tussen met de rager. Het gaat ook veel sneller dan dat je met de hand flost. ‘

Cijfer: 8

==============

de ubrush elektrisch taggenErvaring Veroni (patiënt)
‘Ik heb een Ubrush! van Herma te leen gekregen om uit te proberen.  Ook heb ik daarna een Ubrush van het bedrijf gekregen om er een recensie over te schrijven. Hieronder mijn ervaring.

Ik kan zelf niet ragen, omdat de handeling moeizaam is en ik de rager moeilijk vast kan houden. Ik heb het ook zonder aan te zetten gebruikt, omdat het trillen niet erg prettig is voor mijn handen. Ik heb geen goede handfunctie en druk vaak te hard. Dat probleem heb ik ook met tanden poetsen. Bij mij gaan de borsteltjes sneller stuk door het harde drukken gaan de borsteltjes uit elkaar staan. Dat heb ik bij het ragen ook. Het borsteltje buigt dus snel. Het lichtje is erg goed en duidelijk. Dat biedt zeker meer zicht met het ragen. Ik zet ook vaak een spiegel voor me op mijn borst want ik kan niets met het spiegeltje op mijn vinger vanwege de aanrakingspijn en dwangstand.

Het is wel even wennen aan het apparaat en hoe je tussen de tanden en kiezen komt, zeker als ze dicht op elkaar staan. Door het ongecontroleerd drukken buig ik de rager snel en heb er al een afgebroken. Als Emile het bij mij doet, dan gaat het wel veel beter. Ik kan me voorstellen dat het dus beter werkt als een verzorgende dit bij een patiënt of client doet.

 

Er zit een hele set verschillende ragers bij dus je kunt goed uitproberen welke voor jou het fijnste is. Toen Herma bij mij de eerste keer de Ubrush! deed was het een bloedbad. Ik voelde het bloed stromen, wat dus inhoudt dat het tandvlees ontstoken is, maar dat werd al snel minder.  Na enkele keren gebruik, werd het bloeden minder. Hetgeen betekent dat mijn tandvlees gezonder is. Dus minder kans op ontstekingen en gaatjes.

 

Ik heb het verschillende keren uitgeprobeerd waarbij er eerst eentje afbrak in mijn mond. Daarom ben ik daarna een fijnere rager gaan gebruiken, maar ook die zat vast tussen mijn tanden. Ik kreeg hem er niet uit. Ik was even in paniek. Emile kreeg hem er gelukkig wel uit. Ik kan het door Emile laten doen, waarbij er dan wel het nodige los komt. Ik gebruik het zelf nu even niet. Als Emile het doet, dan komt hij er ook beter tussen dan ik kan.

 

Het borsteltje is verwisselbaar dus je kunt het product ook met een ander gebruiken zowel je man of vrouw of met een van je kinderen.  Als je last hebt met ragen of dat je het moet laten doen, dan is dit zeker het proberen waard. Ik zou het wel laten doen door iemand die je vertrouwt.

 

Cijfer: 5 voor zelfgebruik en een 8 voor als een ander het in je mond gebruikt.’

Meer informatie over de Ubrush! Bezoek de website www.ubrush.nl  

 

Veroni Steentjes m.m.v. Herma van Vliet
Grafische bijdrage Paul Stoel