Stichting Intermobiel

energie besparende tips om financieel rond te komen

 

bezuinigingen en energie besparende tipsVerkleumd en uitgehongerd de winter door deel twee

 

In het vorige magazine schreef ik over mijn zorgen rondom de stijgende energiekosten en de andere stijgende algemene kosten. Door mijn chronische ziekte gebruik ik veel gas en stroom. Bij deze een vervolg op het verhaal.

 

Op dit moment ziet het er gelukkig rooskleuriger uit dan in het vorige magazine. Ik werd positief verrast doordat een kennis haar twee maanden energietoeslag aan mij gaf omdat ze het zelf niet nodig had. Wat lief en welkom! 

 

Kachel
In oktober kocht ik een lasergestuurde petroleumkachel. Het was de allerlaatste kachel bij de Praxis. In de maand december heb ik de kachel van € 400,- al terugverdiend door het verminderde gasgebruik. De petroleum olie haal ik uit België waar de prijs een derde van hier is, dus dat scheelt enorm veel geld. Door de kachel kom ik ruim onder het gas energieplafond dus dat scheelt veel. Tevens geeft de kachel directe warmte af wat de verwarming niet doet. Het geeft ook meer comfort in huis. Wel moet je letten op goed ventileren in huis en de tank moet wel bijgevuld worden. De petroleum olie heb ik in mijn tuinhuisje opgeslagen. 

 

Ik kreeg in januari een brief van de woningbouwvereniging over het plaatsen van zonnepanelen. Ik krijg er acht. Ze worden volgens de planning in april geleverd. Ik moet ze huren voor €25 per maand. Door de zonnepanelen kom ik qua stroomverbruik ook onder het energieplafond uit. Het levert me in ieder geval meer op dan ze kosten. Door de kachel en het energieplafond heb ik in maart bij de jaarafrekening van de energieleverancier gelukkig geld terug gekregen. Mede omdat ik het termijnbedrag had laten staan ondanks dat ik de kachel gebruik en dus minder gasverbruik. Ik krijg liever geld terug dan dat ik moet bijbetalen.

 

Wat wel een aanslag op mijn financiën is, zijn de stijgende boodschappenkosten die naar verwachting nog verder zullen gaan stijgen. Dat raakt iedereen hard in de portemonnee. De stijging in de uitkering dekt de toegenomen kosten bij lange na niet. De boodschappen stijgen nu zo’n 30 procent en naar verwachting nog meer en dan heb je ook nog alle verzekeringskosten die gestegen zijn. 

 

Tijdelijk Noodfonds Energie

In maart kreeg ik een tip van iemand voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Ik dacht hier kom ik toch weer niet voor in aanmerking, omdat mijn inkomen voor de energietoeslag van de gemeente ook net te hoog was omdat mijn WAO-uitkering opgehoogd is. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

 

Voor wie?
Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980, - (alleenstaand) of € 4.180, - (samenwonend).

Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.


Ik vulde de check in en een paar weken later kreeg ik een bevestiging dat ik voor oktober tot en met december in aanmerking kwam met een aanzienlijk bedrag. Ik zag drie weken later dat het ook voor januari tot en met maart telde dus heb het opnieuw ingevuld maar heb nog geen uitslag. Het is toch vaak de moeite om er even de tijd voor te nemen want het kan echt veel geld schelen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie moet voor 31 april aangevraagd worden.


Energietoeslag gemeente
De energietoeslag van de gemeente over 2022 van € 1.300, -- gaat ook in 2023 gelden. Het is wel de moeite om er even naar te kijken zeker als je op het op een sociaal minimum zit. Ik val er dus helaas weer buiten. Het gaat om 120 procent van het netto maandinkomen inclusief vakantietoeslag
€ 1.434,79 voor alleenstaanden van 21 jaar en ouder en voor samenwonenden € 2.049,70. Als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijg je de energietoeslag automatisch van je gemeente.

 

Sociale huurprijs
Ik ontving in de eerste week april een brief van de woningbouwvereniging en ik dacht dat de huur wel weer iets duurder zou worden, maar nee dus. Mijn huur wordt per maand € 60,- verlaagd, omdat het een sociale huurwoning is en ik nu dus te veel betaal. Gelukkig zit er ook iets mee.

 

Ondanks
Maar ondanks de energietoeslag, het prijsplafond, het tijdelijk noodfonds energie, de zorgtoeslag verhoging en de stijging van het wettelijk minimum uurloon komen toch steeds meer mensen niet rond door de stijgende boodschappen, benzinekosten en de energierekening. De armoede in ons land wordt steeds groter. Van de Voedselbank wordt steeds meer gebruik gemaakt, ook door tweeverdieners die financieel in de problemen zijn. Er is onlangs een gratis supermarkt geopend waar ook plaats is om koffie te drinken. Hier zijn ook coaches aanwezig die mensen kunnen helpen met het invullen van papieren voor het aanvragen van toeslagen, betalingsregelingen of om in de schuldsanering te komen.


Een paar jaar geleden had ik niet verwacht dat er zoveel armoede, vooral ook verborgen armoede, in Nederland zou komen dat een gratis supermarkt nodig zou zijn waar iedereen terecht kan op goed vertrouwen. Ik verwacht niet veel verbetering want veel lonen zijn gestegen en dat moet toch weer doorberekend worden en dan komt het toch weer bij de consument terecht.

 

Ik ben dus blij te kunnen zeggen dat ik niet verhongerd en verkleumd de winter door ben gekomen. Maar ik weet dat er wel veel mensen zijn die wel in de kou zitten of waar een kind naar school gaat zonder ontbijt. Het gaat niet alleen om mij.

 

Maar ik wil toch positief reageren in de zin van dat het toch zin heeft om na te ga waar je voor in aanmerking kunt maken en als het voor jezelf te ingewikkeld is, wat het ook vaak is, dat je dan hulp vraagt. Alle beetjes meer helpen het leven net ietsje makkelijker te maken.

 

Welvaart wil niet zeggen dat het met iedereen goed gaat. 

 

Veroni Steentjes