Stichting Intermobiel

Barbara voeding leef! met MS

Barbara over voeding leef! met MSBarbara Koehorst deed mee aan het leefstijlprogramma Leef! met MS van Voeding Leeft: een online groepsprogramma gericht op voeding, beweging, ontspanning en slaap. Ze ervaart daar veel gunstige effecten van en voelt zich beter. “Het is geen dieet, maar een levensstijl. Het gaat om jouw lichaam, en jij beslist welke tips bij jou passen.”

 

 

Barbara Koehorst:
“Na de diagnose primair progressieve multiple sclerose (PPMS) heb ik mij verdiept in de mogelijkheden om zo goed mogelijk met MS om te gaan. Op de website van Amsterdam UMC vond ik informatie over het programma Leef! met MS. Voorgaande deelnemers waren er heel positief over, waardoor ik mij ook voor het programma heb aangemeld. Het programma behandelt naast voeding ook beweging, ontspanning en slaap. Tijdens digitale bijeenkomsten word je door een team van een diëtist, coach, kennisexperts en een programmacoördinator in groepsverband begeleid.

 

Het programma heeft mij doen realiseren dat voeding veel belangrijker is dan gedacht. Iedereen weet dat (veel) suiker niet past in een gezond voedingspatroon, maar hoe ga je hiermee om en wat kan je beter wel en niet eten? Zelf dacht ik dat sojamelk, light producten en nul procent vet drankjes de oplossing waren, maar niets is minder waar. Bewerkt eten is juist niet aan te raden. Ik eet nu veel groente en fruit en ik ga bewerkte voeding uit de weg. Ook beweging, ontspanning en slaap kwamen tijdens het programma aan bod. Bij elk van deze onderwerpen kreeg ik handige tips, die ik zo veel mogelijk toepas.

 

Een leuk detail: ik werd uitgedaagd om aan een sport te beginnen, met als gevolg dat ik nu wekelijks boks! Een belangrijk onderdeel van het programma is dat niets ‘moet’. Er worden vooral tips gegeven om je te helpen. Het is geen dieet, maar een levensstijl. Het gaat om jouw lichaam, jij beslist welke tips bij jou passen. Het leuke van een groepsprogramma is dat je veel nieuwe gezichten ziet, nieuwe mensen leert kennen en ervaringen onderling kunt uitwisselen. Al snel heb ik een Whatsapp groep in het leven geroepen met een tiental deelnemers waar we ervaringen en recepten kunnen uitwisselen en elkaar op de hoogte kunnen houden. Sinds ik het programma volg ben ik slanker geworden, slaap ik erg goed, ontspan ik veel meer en niet te vergeten: ik heb veel meer energie en mijn humeur is verbeterd!”.

 

Voeding Leeft
In samenwerking met het Nationaal MS Fonds heeft stichting Voeding Leeft een leefstijlprogramma ontwikkeld voor mensen met de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS): Leef! met MS. Vier pijlers komen aan bod gedurende zes maanden: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Tijdens digitale bijeenkomsten in groepsverband worden de deelnemers door een team van een diëtist, coach, programmacoördinator en kennisexperts begeleid. Via een afgeschermde online community blijven de deelnemers in contact met hun groepsgenoten en het begeleidingsteam. Ook vinden ze daar alle informatie rondom de pijlers in verschillende vormen zoals animaties en blogs en kunnen ze hun voortgang bijhouden via hun persoonlijke dashboard. Na de eerste zes maanden volgt er een onderhoudsfase van 18 maanden waarin deelnemers de mogelijkheid hebben om extra online bijeenkomsten bij te wonen.

 

Er zijn aanwijzingen uit de wetenschap dat mensen met MS door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op het verloop van hun ziekte en hun MS klachten. Amsterdam UMC locatie VUmc onderzoekt momenteel onder leiding van neuroloog en onderzoeker Brigit de Jong de effecten van Leef! met MS onder meer dan 750 deelnemers. De eerste signalen van positieve effecten blijken voorzichtig uit de verhalen van Leef! met MS deelnemers. Meer dan eens horen we terug dat men zich energieker en minder vermoeid voelt. Dat kan veel impact hebben op hoe je de dag beleeft.

 

Maud Verburgh, projectleider van Leef! met MS: “We vinden het heel bijzonder om de deelnemers te kunnen volgen, de veranderingen te zien en de sprankeling weer terug te zien keren in iemands ogen. Dat maakt ons werk heel waardevol.” Aanmeldingen zijn weer geopend. Dit najaar starten voorlopig de laatste twee groepen, waarbij er plaats is voor 200 deelnemers. Inschrijvingen voor de tweede groep staan open tot half oktober, inschrijvingen voor de eerste groep zijn inmiddels gesloten. 

 

Wil je meer lezen over Leef! met MS of je inschrijven? Kijk op: https://voedingleeft.nl/leef-met-ms

 

Barbara Koehorst m.m.v. Maud Verburgh

 

#ms #leef! #voeding #MS #chronischziek #intermobiel #chronischepijn #eten #maudverburgh  #voedingleeft