Stichting Intermobiel

(para)medici

Op deze pagina vind je ervaringen van mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte op het gebied van seksualiteit in de breedste zin van het woord met (para) medici. Heb je bijvoorbeeld ooit van een (revalidatie)arts of maatschappelijk werker hulp of advies gehad op het gebied van seksualiteit? Of hebben ze genoemd dat een seksuoloog je wellicht advies kan geven? Of hoe reageerde een arts toen je zelf vroef of seks nog mogelijk was na je handicap of na een bepaalde operatie?
 

  • Ik heb zelf van mijn 20e tot mijn 22e in het revalidatiecentrum in Enschede gelegen. In die tijd had ik ook een relatie met een valide partner. Ik had een maatschappelijk werkster al die tijd. Ze heeft helaas het thema seksualiteit nooit aangehaald of aangegeven dat een gesprek mogelijk was. Het was in de beginperiode van mijn ziekte. In korte tijd was ik mijn beenfunctie geheel kwijt en kwam ik op bed te liggen. Ik vond het erg jammer dat ze het nooit heeft genoemd of er iets over gevraagd heeft. Bij die relatie speelde het onderwerp seks namelijk wel erg. Je bent een partner gewend zonder handicap en in eens binnen 2 maanden kan ze niet meer lopen, zitten etc. Dat had een grote invloed op onze relatie. Naast het feit dat zijn ouders een schoondochter in de rolstoel niet zagen zitten, speelde seksualiteit ook een grote rol in het feit dat hij het heeft uitgemaakt. Dus zeker in een beginperiode van een ziekte is maatschappelijke en seksuele ondersteuning erg belangrijk. Dat past juist erg goed in de revalidatie. Achteraf hoorde ik dat ze mensen met een dwarsleasie wel een seksuoloog gaven. Wat maakt het ziektebeeld nou uit? Onbegrijpelijk maar ja daar doe je nu niets meer aan? Een gemiste kans dus die wellicht veel verschil had kunnen maken, maar ik ben erg blij met mijn huidige partner.

Natuurlijk willen we deze pagina graag aangevuld zien met jouw ervaring(en). Deze worden anoniem geplaatst. Je kan je verhaal of ervaring doormailen o.v.v. seksualiteit. Vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig om met je mail en gegevens.
Groetjes Stichting Intermobiel