Stichting Intermobiel

nieuwe spraakmogelijkheden

Spraakmogelijkheden

In het verleden was spraakherkenning alleen bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap of chronische ziekte die weinig handfunctie hebben. Je kon er twintig jaar geleden alleen via aanpassingsbedrijven aankomen. Daarna werd dit verder uitgebreid, zodat ook mensen in de zakelijke sector zoals: artsen of advocaten hun werk konden dicteren. Spraakherkenning software is ook te koop, maar het is nog aardig aan de prijs. Maar inmiddels is spraakherkenning design for all, oftewel voor iedereen handig. Je vindt het in navigatieapparatuur maar ook in telefoons, tablets en in de tv is het te vinden. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen als je handfunctie beperkt is of als je gewoon lekker lui wil zijn.

App

dragon dictate gratis als app te gebruikenDragon dictation
Dragon Dictation is een gebruiksvriendelijke spraakherkenningsapplicatie die gebruik maakt van Dragon® NaturallySpeaking® technologie. Het stelt u in staat om eenvoudig sms’jes of e-mails in te spreken en deze onmiddellijk te lezen. Dit gaat zelfs vijf keer sneller dan typen op een toetsenbord.
Deze App is gratis en is er zowel voor IOS als Android. 

Reactie Veroni: Het werkt prima en maakt nauwelijks fouten. Dit is een ander verhaal dan de geteste spraakherkenning software van 1996 waar toen veel fouten in zaten en waar ik het geduld niet voor had. Ook behandel ik veel vertrouwelijke informatie en wil niet dat de mensen die in mijn huis zijn om te werken dat meekrijgen. Het is  gratis en werkt veel beter dan ik verwacht had.

Android en IOS berichten opnemen
Je kunt in de functie berichten een tekstbericht sturen naar een ander naar de telefoon of een e-mailadres, maar er is ook een optie dat je een bericht kunt inspreken die goed werkt.  
Rechts onderin het beeldscherm staat een microfoontje. Als je hierop drukt en de knop vasthoudt, word je bericht opgenomen. Je kunt het daarna versturen. Het werkt goed en het is duidelijk te verstaan. Het enige minpunt is dus dat je de knop moet vasthouden.

Veroni: Ik heb het gebruikt nadat Johan me tipte dat dit mogelijk was. Het is voor mij ideaal als ik een berichtje wil sturen, maar heb weinig tot geen handfunctie. Het ontlast mijn handen en armen enorm. Ik gebruik het via een Ipad maar hoorde dat dit dus ook bij een Samsung kan, wat op Android draait.

Veroni Steentjes
Mobiel Magazine december 2016
Website maart 2017