Stichting Intermobiel

ADL aanpassingen


Tips:

- Als bestek te zwaar is, probeer dan eens plastic bestek. Ik gebruik met regelmaat plastic vorken en lepels voor het eten. 

 
- Kan je niet je handen wassen bij de kraan, koop dan een flesje handgel anti-bacterieel bij bijvoorbeeld de Etos. Zo kan je zonder water toch je handen desinfecteren.
 
-Heb je wel wat handfunctie, maar kan je geen zware spullen vasthouden. Gebruik dan mini verpakkingen voor haarschuim of haarlak. Ze liggen makkelijk in de hand en zijn niet zwaar. Wel in de zomerperiode groot inslaan i.v.m. seizoenverkoop. 
 


pijl omhoog

Speciale drinkbeker (met tuit)
Leverancier Mediocorner www.medicorner.nl
Gebruiker: Wanda
Vergoed door: niet, zelf betaald
drinkbeker (met tuit)
Klik op de foto voor een uitvergroting

Deze drinkbeker heeft de handvatten schuin staan, zodat je niet zoveel moeite hoeft te doen om te kunnen drinken. Je kan hem met en zonder tuit gebruiken. Ik lig op bed dan gaat de tuit erop en als ik zit, dan gebruik ik hem zonder tuit.  


 

omhoog
 

Rolstoel onderrijdbare keuken
Leverancier : Pronk ergo
Naam gebruiker: Mariette Swagerman
Vergoed door: WVG 

onderrijdbare keuken
Klik op de foto voor een uitvergroting

Deze keuken is een hele toer geweest om hem te krijgen. De gemeente wilde de goedkoopste optie. Pronk ergo heeft de Budget-line keukens ontwikkeld in het kader van de WVG: sober en doelmatig. Prima, maar je moet je er natuurlijk wel in kunnen redden. De goedkoopste optie bleek een keuken waarin ik geen draaicirkel meer kon maken met je rolstoel. De eerste bouwtekening was dus niet goed. Er moest een nieuwe tekening gemaakt worden (goedkoop blijkt uiteindelijk toch duurkoop) Ik mocht als pleister op de wond van Pronk Ergo een kleurtje uitkiezen. Ik heb gekozen voor bamboe. Volgens de WVG heb je recht op 4 kastjes, wat je er verder bij wilt hebben, moet je zelf betalen.

pijl omhoog

Onderrijdbare mechanisch verstelbare keuken
Leverancier
Naam gebruiker: Jo-Ann Snel
Vergoed door: WVG

onderrijdbare keuken
Klik op de foto voor een uitvergroting

Toen ik ging verhuizen naar een aangepaste woning zat deze keuken er al in. De kookplaat en de afzuigkap hebben we wel zelf gekocht. De keuken is mechanisch verstelbaar, dus als het nodig is kan ik de keuken ook omhoog of omlaag draaien. Het is voor mij een te zware handeling, maar we hebben hem zo staan dat zowel mijn man als ik er goed bij kan. Ik heb nog overwogen of ik elektrisch zou aanvragen, maar sinds ik hoog-laag verstelling op de rolstoel heb is dit niet meer nodig.  Bij de keuken hoort ook een ladenblok waar je de koelkast op kan zetten. Hierdoor is de koelkast ook op de goede hoogte.
 

Pijl omhoog

Aangepaste kraanbediening
leverancier: Gustavsberg
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: CIZ
vanwege fokuswoning

Foto: Kraanbediening
Klik op de foto voor een uitvergroting

Deze kraan is handig als je wel in de keuken kan komen, maar niet bij de kraanknoppen kan komen. Door deze aanpassing kan je er makkelijk bij en bedien je dus de kraan aan de voorkant, zodat je niet ver hoeft te reiken. De aanpassing zat al in mijn woning toen ik erin kwam wonen van de vorige bewoner. 
 


 

Pijl omhoog

Tafeltje voor in bed of op schoot
Leverancier: Gekocht in een zaak met Engelse spullen / www.laptray.nl
Naam gebruiker: Veroni Steentjes / Selma
Vergoed door: Niet, zelf betaald. Bij laptray tussen € 24,95  en € 29,95  excl. verzendkosten € 6,20


Foto tafeltjevoor op schoot
Klik op de foto voor een uitvergroting 

Deze schoottafel kan handig zijn voor bijvoorbeeld het eten in bed, mits je nog wat handfunctie hebt. Je kan dan op het blad een antislipmat plakken waardoor een bord niet gaat schuiven. Ook is het bord hoger in bed dan als het op het matras ligt. Hierdoor kan de armbeweging naar de mond makkelijker zijn, omdat de te overbruggen afstand minder groot is. Ook kan je dit in bed gebruiken voor als je wilt tekenen of iets wilt lezen. Ik moet bekennen het niet vaak te gebruiken, omdat warm eten me nog niet alleen lukt. Een boterham kan ik wel eten, maar alleen vanuit de hand. Dit gebruiken “gezonde” mensen vaak voor als ze op schoot eten bij de TV of als ze in bed eten. Dit is ook weleens te koop bij de Blokker,  Xenos,  Kruidvat of een thuiszorgwinkel. De prijzen kunnen dan veel lager zijn dan 30, --,  maar de kwaliteit kan ook minder zijn.  Je kunt ook eerst een goedkope kopen om het uit te proberen en als het goed bevalt,  een duurdere aanschaffen als de goedkope niet voldoet.
Veroni

Ik had hier in de aanpassingenhoek de schoottafel gezien, het leek me erg handig. Ik had al gezocht bij Blokker, kruidvat en de Action, maar bij ons in het dorp kon ik ze niet vinden. Iemand had voor mij op het internet gekeken en kwam bij Laptray terecht. Hier heb ik het schoottafeltje dan ook gekocht. Ik had het al heel snel in huis. Hij is wel duurder als dat je ze bij de blokker haalt, maar het is wel een stevig schoottafeltje.
Selma


Pijl omhoog

Drinkbekerstandaard
Gemaakt door : RTD Het Dorp
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: Binnen AWBZ door AWBZ. Anders zelf betalen.

Foto drinkbekerstandaard op bed Foto drinkbekerstandaard opbed Foto: Bekerstandaard Veroni
Klik op de foto voor een uitvergroting

De drinkbekerstandaard wordt aan de zijkant van het bed vastgemaakt. Je klemt hem op de rand van het bed met een aandraaimechanisme. De drinkbekerstandaard kan in hoogte versteld worden aan de zijkant. Als je je ruggesteun bijv. meer naar voren hebt staan, staat de standaard te laag. Dit kan ik niet zelf in hoogte verstellen. (zie foto links)

Het bovenste deel waar de houder op bevestigd is, is een soort rail van een keukenla. Ik kan de beker dus licht naar me toe halen of terug duwen. Dit is handig, want als ik slecht ben en niet veel kan bewegen kan de beker dichtbij me worden gezet. Ze hebben de standaard waar de beker in kan gemaakt aan de hand van een thermos beker die ik zelf altijd overdag gebruik. Er kunnen ook andere glazen in. Ik kan dus zo zelfstandig drinken op een goede hoogte. Als het bijv. op een nachtkastje staat, moet je ook vaak je bed aanpassen aan de hoogte. (zie foto midden)

Ook kan het railsysteem waar de beker op zet gedraaid worden, zodat deze niet in bed steekt bijvoorbeeld tijdens de zorg. Aan de ijzeren punt stoot je je nog weleens makkelijk. Dit is iets wat nog verbeterd moet worden. (zie foto rechts)

Helaas wordt een drinkbekerstandaard NIET vergoed buiten een AWBZ instelling. In Het Dorp was hij wel vergoed, maar meer onder het mom van dan hoeven de verzorgenden minder vaak te lopen om haar te helpen met drinken.  Alhoewel er nog wel wat punten zijn waar de standaard op verbeterd moet worden, ben ik erg geholpen met deze aanpassing. 

 

 


pijl omhoog

Drinkbeker (lekvrij)
Leverancier: Hulpmiddelen Advies Centrum
Gebruiker: Astrid van der Helm
Vergoed door: Niet vergoed, zelf betaald. De beker kost € 8,75, het deksel kost € 6,75

drinkbeker lekvrij1 drinkbeker lekvrij2
Klik op de foto voor een vergroting

Te verkrijgen in allerlei kleuren, vaatwas bestendig, je krijgt geen grote slokken tegelijk binnen en ze lekken niet als je liggend drinkt, ideaal dus als je afhankelijk bent van je bed. In het ziekenhuis waren ze allemaal verliefd op deze beker.


pijl omhoog


Buigbare lange rietjes
Leverancier: Able 2 bv
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: niet vergoed door zorgverzekeraar dus zelf betaald.

Foto:rietjes
Klik op de foto voor een uitvergroting

Op dit moment kosten drie lange rietjes van 46 cm nu (2008) €20,95. Ze zijn 46 cm lang, normaal rietje is 20-21 cm, dus wellicht kunnen er 2 uit 1 rietjes gehaald worden. Ze zijn afwasbestendig.  Ik kreeg deze rietjes per 10 stuks van Able2 om uit te proberen. Ze zijn heel lang. Je kunt ze dus op maat maken en vervolgens kun je ze ook door warm te maken buigen. Zo kun je een rietje maken die voor jou goed is. Ik gebruik dit rietje altijd voor in een flesje Breezer. Dit rietje gaat niet omhoog door de koolzuur en ook is het langer. Een gewoon rietje valt ook altijd in het flesje en deze is dus precies goed qua lengte. Als je dus om bepaalde redenen niet uit de voeten kunt met gewone rietjes.Dan is dit een aanrader. Ik kreeg deze rietjes overigens niet vergoed van het ziekenfonds. Ik heb het wel geprobeerd, maar lukt niet. Wel bonnen bewaren voor de belastingdienst. 


Pijl omhoog

Karretje voor was en toiletspullen (adl spullen)
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Gemaakt door: Swen Baeten
Vergoed door:  zelf gemaakt en betaald 

Foto:ADL karretje
Klik op de foto voor een uitvergroting

Aangezien ik 5 keer per week op bed was, is het handig om een karretje te hebben voor de verzorging, zodat alles bij de hand is. Het is dus voor de ADL'er. Dit tafeltje gebruikt de ADL'er dus als ik gewassen word op bed en als ik moet plassen, wat ik op bed doe. Bovenop staat normaal gesproken de wasbak. Daarnaast staan alle verzorgingsspullen voor het wassen, toiletgang en het tanden poetsen. Aan de zijkant zijn haakjes gemaakt, zodat er een handdoek voor de verzorging aankan en eentje voor het tandenpoetsen. Zo heb je meteen alles bij de hand.

We hebben dit karretje zelf gemaakt, omdat het andere oude karretje zo gammel was dat alle spullen eraf vielen als je hem van de douche naar de slaapkamer reed. Ik en de adl’ers hebben er veel gemak van. 


Pijl omhoog

De Flamingotafel
Leverancier: Fitform
Ook kunt u informatie opvragen:  www.boorsmarvsjachtbeslag.nl 
Naam gebruiker: Tea Bijker
Vergoed door: zorgverzekeraar

Foto:Flamingo Foto: Flamingo1 Foto: Flamingo2 Foto: Flamingo
Klik op de foto’s voor een uitvergroting 

Het idee is ontstaan, omdat een gewoon ziekenhuis bijzet tafeltje niet werkte. Toen kwam een ontwikkelaar met een idee om een tafel op 1 poot te maken die naast mijn sta-op-en-lig-stoel kan staan. Deze tafel kan ook nog draaien. Zo kwamen er meer en meer ideeën. Zo ook de standaard voor de laptop en de standaard waar ik een boek op kan zetten om te lezen. (foto 1) Ook kan ik vanuit mijn stoel met deze tafel tekenen. (foto 2) De tafel heeft een groot blad waar veel op kan staan. Zo kan ik vanuit mijn stoel makkelijk achter de laptop werken. (foto 3) De tafel heeft dus een blad dat je uit elkaar kunt draaien, zodat je twee losse bladen krijgt. Hierdoor kan ik dus én een boek inkijken én achter de laptop zitten. Ook kan ik de twee losse bladen wegdoen waardoor ik niet steeds onder de tafel hoef te liggen. (foto 4) Ik heb heel veel plezier aan deze tafel. Voor iedereen die, net als ik, veel moet liggen is deze tafel ideaal en zeker aan te raden!


Pijl omhoog

Speciale rietjes met terugloop beveiliging
Naam aanpassing: Pat Saunders drinking straw 
Afkomstig van: Able 2 BV (Op dit moment kan je bij Able 2 helaas niet als particulier bestellen.)
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: zelf betaald. Ze kosten nu in 2008 per 2 stuks €15,75

Foto:Handyman
Klik op de foto voor een uitvergroting

Ze zijn per 2 stuks verpakt, eentje is 17 cm en eentje is 25 cm. Ze zijn afwasbestendig. Dit zijn speciale rietjes met een kogeltje onderin. Als je aan het rietje zuigt, blijft de vloeistof in het rietje staan. Dat is handig en soms noodzakelijk voor mensen die moeite hebben met het aanzuigen van drinken. Het kost dan geen extra inspanning meer bij een nieuwe slok drinken. Deze rietjes zijn alleen voor bedoeld voor dranken waar GEEN prik inzit. Door de prik gaat het kogeltje omhoog en blijft de drank stromen. Ik heb ze gebruikt zonder de gebruiksaanwijzing te lezen en heb dus zelf ondervonden dat je het niet voor bijvoorbeeld cola of een breezer moet gebruiken. Je kunt het rietje ook nog in allerlei standen buigen door het warm te maken met bijvoorbeeld een aansteker. Je kunt het dus zo laten maken wat voor jou het handigste is. Op de foto zie je twee rietjes waarvan de rechte dus zo aangeleverd is en de kromme heeft mijn vriend zo gemaakt voor mij. Ook is de gele houder aan het rietje wel handig. Hierdoor kan het aan een glas gehangen worden. Ik wist zelf niet dat dit soort rietjes bestonden. Ik gebruik ze zelf niet, maar misschien heeft een lezer er wel iets aan en is hij/zij met deze kennis erg geholpen.


Pijl omhoog

Helping hand
Naam gebruiker: Tea Bijker
Vergoed door: niet, zelf betaald: 30 Gulden.

Foto: Handyman

Klik op de foto voor een uitvergroting

Ik heb de handyman zelf moeten kopen, deze koste toen 30 gulden. De handy man is heel gemakkelijk als je net iets op de grond hebt liggen en je kan er niet bij. De handy man is een simpele knijpstok, ligt knijpen in de stok en ik heb bijvoorbeeld de krant van de grond gepakt. Ook weer een ideale aanpassing voor mij.  De helping hand is o.a. te koop bij Able2 bv en soms zelfs bij de Kruidvat of Xenos.


pijl omhoog


Antenne
Leverancier: van een oude radio gesloopt
Naam gebruiker: Hanneke Deenen
Vergoed door: nvt, zelf gemaakt.

antenne
Klik op de foto voor een uitvergroting

Met deze uitschuifantenne kan ik vaak net de knoppen van een lift induwen (mijn reikwijdte is te klein om dat met de hand te doen). De knoppen moeten wel licht gaan.  Als ik het niet gebruik, ligt de antenne ingeschoven op schoot. Voor een betere grip heb ik een rubber dopje op de punt gezet.


pijl omhoog

Lasertje
Leverancier: detailhandel
Naam gebruiker: Hanneke Deenen
Vergoed door: niet zelfgekocht

Lasertje 
Klik op de foto voor een uitvergroting

Het laserlichtje hangt altijd aan mijn rolstoel. Het lasertje gebruik ik om spullen en dingen aan te wijzen, van kleding in de winkel tot het duidelijk maken van mijn opmerkingen tijdens het volgen van onderwijs of het overleggen achter de pc met medestudenten (wel uitkijken voor ogen!).


pijl omhoog

Microtool
Leverancier: detailhandel
Naam gebruiker: Hanneke Deenen
Vergoed door: niet zelfgekocht

microtool
Klik op de foto voor een uitvergroting

Net als het laserlichtje hangt de microtool altijd aan mijn rolstoel. De microtool met schaar vind ik vooral handig voor al die verpakkingen die een ieder zo opentrekt, maar ik niet. Ik kan de schaar net zelf openklappen.  
 


pijl omhoog

Lange schoenlepel
Leverancier: Ikea, Schoenwinkels
Naam Gebruiker: Esther
Vergoed door: niet (zelfgekocht bij Ikea voor 1 euro,  schoenwinkels rond de 2 euro)

schoenlepel
Klik op de foto voor een uitvergroting

Ik heb bij de Ikea een lange kunststof schoenlepel gekocht. Zo hoef ik niet te bukken om (instap)schoenen aan te trekken.
 


 

 • dubbelwandige ijsbeker voor lekker fris drinken

  Heerlijke koele drinkbeker waar je de zomer goed mee door kunt komen met lekker fris koel drinken. Het is e...
 • Elektrische tandenborstel Philips sonicare review

  Philips SoniCare HX6972/34 Flexcare+ UV-Reiniger + body Leverancier: Philips Gekocht bij: tandartsplein.nl ...
 • Philips airfloss via een apparaat je tanden flossen

  Leverancier apparaat: Philips Gekocht bij: electrokoopjes Naam gebruiker: Veroni Steentjes Vergoed door: ze...
 • Dycem anti-slip

  Dycem anti-slip Leverancier: Thuiszorgwinkels Naam gebruiker:Gwen Vergoed door: zelf betaald (ongeveer € 5,...
 • Wekker met stemherkenning

  Wekker met stemherkenning Leverancier: Kijkshop Naam gebruiker:Hanneke Vergoed door: zelf betaald. Prijs ve...
 • Uitshuifbaar krabstokje

  Uitschuifbaar krabstokje Leverancier: Dille & Kamille Naam gebruiker: Hanneke Vergoed door: zelf gekocht on...
 • tampax tampons

  in bewerking
 • Tampax tampons met inbrenghuls

  Tampax tampons met inbrenghuls Leverancier:Tampax Compak (let op: anders dan de Tampax regular) Naam gebrui...
 • Kledingkast met schuiflades

  Kledingkast met schuiflades Leverancier: Ikea Naam gebruiker: Hanneke Deenen Vergoed door: zelf betaald Kli...
 • Flex clip (documenthouder)

  Flex clip (documenthouder) Leverancier: Centralpoint (webshop) merk Kensington Naam gebruiker: Johan Fiddel...
 • Aangepaste isolatiebeker

  Aangepaste isolatiebeker Leverancier: Naam gebruiker: Hanneke Deenen Vergoed door: zelf betaald Klik op de ...
 • Helping hands

  Helping hands Leverancier: Ikea Naam gebruiker: Hanneke Deenen Vergoed door: zelf betaald  Klik op de foto'...
 • Aanpassing aan tandenborstel

  Aanpassing voor tandenborstel Leverancier: OIM te Arnhem Naam gebruiker: Marit Dohmen Vergoed door: zorgver...
 • ringpen

  Ringpen Leverancier: diverse adressen op internet Naam gebruiker: Daan Veulings Vergoed door: zelf betaald ...
 • Vergrootte digipas

  Vergrootte digipas Leverancier: Viziris ooglijn Naam gebruiker: Chantal (chantalvanbirgelen(AT)live.nl) Ver...
 • Loeplamp

  Loeplamp (Luxo loeplamp Wave) Leverancier: World Wide Vision Naam gebruiker: Chantal chantalvanbirgelen(AT)...
 • Easyslide

  Easyslide Levarencier:Onbekend Naam gebruiker: Jolanda Vergoed door: zorgverzekering Klik op de foto voor e...
 • Opbergboxen

  Opbergboxen Leverancier: Xenos Naam gebruiker: Jolanda Vergoed door: zelf betaald ongeveer € 40,- Klik op d...
 • Tarwezak

  Tarwezak Leverancier: Rita Roekevisch te Ruurlo Naam gebruiker: Veroni Steentjes Vergoed door: zelf betaald...
 • Bikinitrimmer

  Bikinitrimmer Leverancier: onbekend Naam gebruiker:Veroni Steentjes Vergoed door: zelf betaald € 4,95  Klik...
 • Leesplankje

  Leesplankje Leverancier: Life en comfort Naam gebruiker: Aly Vergoed door: zelf betaald Klik op de foto vo...
 • Yerkey conservenblik opener

  Yerkey conservenblikopener Leverancier: winkel Naam gebruiker: Gwen Vergoed door: zelf gekocht     Klik op ...
 • Camelbag

  Camelbag Aangeschaft bij: Kruidvat(Tevens te koop bij fietsenwinkel en/of kampeerwinkel) Naam gebruiker: Li...
 • bak uit bed

  in bewerking