Stichting Intermobiel

Matras en kussens aanpassingen

Bed:  

Rolstoel:


Tip rolstoelkussen:

 • Als het warm is, kun je om elk willekeurig rolstoelkussen een handdoek in tweeën vouwen en dichtstikken aan de 2 open zijden. Dan heb je een soort sloop dat, als het warm is, meer vocht opneemt dan ieder ander kussenomtrek.  Het mooiste is om een zwarte badhandoek te kopen, dat valt dan minder op in je stoel. Ik heb 2 badhandoeken en als 1 vuil is, doe ik de andere eromheen. Ideaal en een erg simpel handigheidje om het zitten te veraangenamen. 


Tips Tempur kussen:
 

 • Maak een aantal kussenslopen smaller door iemand die handig is met de naaimachine, zodat je niet steeds een flap stof over hebt wat niet fijn ligt. De tempurkussens zijn namelijk smaller dan een gewoon hoofdkussen. 
 • Als je continu op het kussen ligt, koop er dan twee, zodat je het kan afwisselen. Als je er steeds op ligt, wordt het kussen snel dun, omdat het geen kans krijgt om weer omhoog te komen.
 • Krijg je het kussen niet vergoed, bewaar de bon dan voor je belastingaangifte.

Tips matras

 • Als je niet alleen ’s nachts, maar ook overdag je matras vele uren gebruikt, draai het matras dan wel regelmatig om bijvoorbeeld 1 keer per maand.

 


Tempur hoofdkussen Original Queen Large
Leverancier: Tempur
Aangeschaft bij: Ruwette
Naam gebruiker Veroni Steentjes
Vergoed door: Niet, zelf betaald, € 115,--

Foto: Tempurkussen
Klik op een foto voor een uitvergroting

Ik gebruik al een aantal jaren een tempur kussen. Toen ik in Het Dorp woonde werd deze eerst wel vergoed, maar later kreeg ik geen hoofdkussen van de zorgverzekeraar meer. Je krijgt wel een zitkussen voor decubitus maar geen hoofdkussen als je bedlegerig bent. Ik ben in bezwaar gegaan zonder resulaat. Vandaar dat ik hem uiteindelijk toch zelf heb moeten kopen. Ik heb hem bij Ruwette gekocht voor € 115,--  Hij werd thuis bezorgd binnen 2 werkdagen. Ik heb nu voor de extra brede large orginal gekozen, omdat ik dan meer neksteun heb als ik achter de pc lig. Ik gebruik zelf het kussen verkeerd om, namelijk met de lage kant in de net. Ik ben erg tevreden over het tempur kussen. Omdat ik constant op het kussen lig 24 uur per dag, heb ik er een tweede bijgekocht, omdat de nieuwe al na een paar weken heel dun werd. Logisch omdat je er steeds opligt, kan ik het omhoog komen in de oude stand.

Het extra brede Large Original Neksteunkussen is geschikt voor volwassenen met brede schouders of voor mensen die van een iets steviger kussen houden. De neksteun zorgt voor de perfect aanpassing. Het kussen is gemaakt van 100% Tempur-materiaal; Schuim ontwikkeld door de NASA voor het ruimtevaartprogramma. De hoes is gemaakt van soepel Jersey, afritsbaar en wasbaar in de wasmachine.


Matras met pomp
Leverancier: Medifix
Naam gebruiker: Petra Zwier
Aangevraagd bij: Amicon

Foto: Bed Foto: Matras pomp
Klik op een foto voor een uitvergroting

Mijn matras ligt heerlijk. Het is dan ook een zeer geavanceerd matras. De matras werkt met lucht. Een bijgeleverde pomp (zie foto) zorgt voor continue verse lucht. Hierdoor houd je een koel matras. Je kunt het matras harder of zachter instellen naar gelang je wenst. Het matras kan ook draaien. Dit gebeurt ook dmv lucht. Door in een kant meer lucht te pompen komt een kant omhoog. Hierdoor draait je lichaam vanzelf. Hoever en hoelang je wilt draaien is op vele manieren in te stellen. Bovenop de pomp zit hiervoor een schermpje met alle instelmogelijkheden. Helaas is dit niet op afstand te bedienen, dus moet dit gedaan worden door een derde. Groot voordeel is dat het matras makkelijk is mee te nemen. Lucht eruit en oprollen. Ik neem het matras dan ook altijd mee, ook bij ziekenhuisopnames.

 

 

pijl omhoog


Matras antidecubitus mline slowmotion 2 (18 cm dik)
Leverancier: Medifix
Naam gebruiker: Veroni Steentjes
Vergoed door: Zorgverzekeraar

matras antidecubitus

Klik op het plaatje voor een uitvergroting

Ik gebruikte een Tempur matras, maar dat was te hard. Ik woog niet veel, toen 45 kilo. Tempur had geen zachtere variant meer voor mensen die niet zwaar waren. Ik kreeg toen vanuit het Dorp het advies om een Mline 2 matras te proberen. Ik vond het goed liggen en het is ook wat zachter dat Tempur. Ik ben er dus erg tevreden over.  Ik had eerst geen wasbestendige hoes om het matras. Ik heb dit toen gevraagd nadat het leenmatras goed beviel. Alleen lag het matras toen heel anders met de hoes dan zonder hoes. Ik ben dus toch weer terug gegaan naar het matras zonder hoes. De fabrikant gaf ook aan dat als ze er zo'n hoes omheen doen ze de hoogte van het matras moeten aanpassen, omdat het dan een matras wordt voor verpleeghuisbedden. Deze moeten aan bepaalde eisen voldoenden. Denk daar dus wel goed over na!

Informatie van de leverancier MLine :
Mline pro matras is bedoeld als AD matras dat preventief kan worden ingezet in een antidecubitusbeleid.  Het visco elastisch schuim dat de M line producten is verwerkt, is een schuimsoort dat zich onder invloed van lichaamswarmte en lichaamsdruk vormt naar de contouren van je lichaam. Hierdoor ontstaat een optimale drukverdeling. Het materiaal wordt zachter bij een hogere temperatuur en harder bij een lagere temperatuur. In de winter zal het dus harder aanvoelen dan in de zomer. Echter door je lichaamswarmte zal het heel snel weer zachter worden. Het matras vraagt een gewenningsperiode, voordat het lichaam eraan gewend is.
 

 


 

 • Latex kussen

  Latex kussen Leverancier: Correct Slapen te Tilburg Naam gebruiker: Evy Vergoed door: zelf betaald  Klik op...
 • Roho Prodigy oplegmatras

  Roho Prodigy oplegmatras Leverancier: Roho Naam gebruiker: Evy                                Vergoed door:...
 • Roho matras

  Roho matras Leverancier: Roho Naam gebruiker: Evy                            Vergoed door: Wmo  Klik op een...
 • Boomerang kussen

  Boomerang kussen Leverancier: Mediplusbreda Naam gebruiker: Sandra Vergoed door: zelf betaald  Klik op de f...
 • Trulife gell cell kussen

  Trulife Gell Cell rolstoel kussen Leverancier: Via de Harting bank geleverd bij mijn rolstoel (waarschijnli...