Stichting Intermobiel

Dorothy schrijft uitgebreid over uiterlijke verzorging met het hebben van een handicap of chronische ziekte

‘Ik hechtte altijd al veel waarde aan uiterlijke verzorging. Maar nu, met mijn lichamelijke beperking des te meer!’

Naam: Dorothy Looman
Geboren: 1 oktober 1968
Geboorteplaats: Utrecht

In onderstaand artikel schrijft Dorothy (1968) over hoe belangrijk zij uiterlijke verzorging vindt. Ze heeft een evenwichtstoornis en maakt gebruik van een rollator. 

Hersenoperatie
Na vijf jaren in Spanje en vervolgens twaalf jaar in de hotelwereld (in Nederland) te hebben gewerkt, werd er in 2001 bij mij een goedaardige hersencyste (een zgn. epidermoidcyste) ontdekt. Deze is operatief verwijderd. De operatie was geslaagd, ware het niet dat mijn leven sindsdien drastisch veranderd is. Ik heb de afgelopen jaren aan den lijve ondervonden dat ‘niets vanzelfsprekend is.’ Een cliché uitspraak die ik in mijn gezonde jaren weliswaar uitte, maar waarbij ik nooit daadwerkelijk stil stond. Het is een lange weg, maar ik kan inmiddels wel zeggen dat ik intenser en met veel meer gevoel en waardering tegen het leven aan kijk. De (gecompliceerde) ziekenhuisperiode van elf weken werd opgevolgd door een revalidatieperiode van zeven maanden (intern) in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Ik woon sinds juni 2002 weer zelfstandig. Vanwege evenwichtsstoornissen loop ik met behulp van een rollator. De cyste heeft de aansturing van de oogzenuw beschadigd. In januari 2011 ben ik hier aan geopereerd, maar dit heeft helaas weinig geholpen. Wellicht zal er daarom in de nabije toekomst nog een poging gewaagd worden!
Dorothy

‘Mijn oude ik’ weer op zijn retour
Voordat ik ziek werd, heb ik een cursus visagie en haarstyling gevolgd. Ik hechtte altijd al veel waarde aan uiterlijke verzorging. Maar nu, met mijn lichamelijke beperking des te meer! Waarom? Ik voel me beter als ik er verzorgd uit zie. Natuurlijk is innerlijke schoonheid erg belangrijk voor een mooie uitstraling. Maar een verzorgd uiterlijk helpt daar volgens mij zeker bij! Tijdens de revalidatieperiode viel mij op dat sommige revalidanten een negatief zelfbeeld hadden ontwikkeld. Ze vonden het daarom ook niet belangrijk om zichzelf te verzorgen en aandacht aan hun uiterlijk te besteden. “Waarom zou ik dat nog doen? Ik hoor er toch niet meer bij”, hoorde ik regelmatig. Deze negatieve blik was ook merkbaar in hun gedrag. Dat vond ik zo jammer! Natuurlijk vond ik het ook vreselijk balen dat ik met een lichamelijke beperking werd ‘opgezadeld’. Maar na een tijdje bedacht ik me wel dat veel nog mogelijk was. Ook voor mij. Maar om dat te realiseren, was het wel noodzaak om me goed te voelen en dat naar buiten toe ook uit te stralen. Toen ik weer aandacht aan mijn uiterlijk ging besteden, was dat (ook) voor mijn omgeving een teken dat ‘mijn oude ik’ weer op zijn retour was! Twee vliegen in één klap dus! Dit ‘klusje’ was uiteraard niet van de ene op de andere dag geklaard. Nog steeds zit ik in het ‘proces’ van acceptatie. Maar vergeleken bij tien jaar geleden, gaat het vele malen beter. Ik realiseer me dat het voor mij ‘makkelijk praten’ is. Ik ben niet bedlegerig en kan beide handen gebruiken. (Ondanks dat de coördinatie van mijn linkerhand- en arm nog altijd sterk te wensen over laat). Maar ik ben ervan overtuigd dat er veel mogelijk is. Met wat creativiteit en ‘foefjes’ kom je een heel eind!  

Met een rokje achter de rollator
Qua kleding ‘durfde’ ik gaandeweg steeds meer. ‘Vroeger’ hield ik al erg van kleding en mode, het liefst trok ik iets aparts aan. Ik maakte veel kleding zelf. Maar toen ik gehandicapt raakte, vond ik bepaalde dingen ‘niet rijmen’. Met een rokje achter de rollator, of een legging met hoge laarzen in een rolstoel bijvoorbeeld. Inderdaad, dit neigt naar het negatieve zelfbeeld waar ik het al eerder over had. Inmiddels weet ik beter en draag ik wat ik zelf mooi vind. Net als ik altijd gedaan heb. Van binnen ben ik immers nog steeds dezelfde! De modetijdschriften, -tv programma’s- en winkels bleven mijn aandacht trekken. Vooral de komst van de e-winkels waren een uitkomst! Vanachter de computer op je gemak winkelen, bestellen, thuis passen en eventueel retourneren en/of ruilen! Op de pagina e-winkelen van Intermobiel vind je een keur aan e-winkels!
roze stoere rollator (www.pimpmyrollator.nl)rollator met giraffe motief (www.pimpmyrollator.nl)
Ik maak zelf veel gebruik van mode accessoires. Een kleurrijk shawltje, een opvallende ring in dezelfde kleur als je outfit, of een trendy zonnebril in de zomer doen wonderen! Nagenoeg alle mode e-winkels hebben zulke (en meerdere!) accessoires. Het hoeft zeker niet duur te zijn! Zo kun je je favoriete broek of trui meerdere malen dragen, terwijl het toch lijkt alsof je steeds iets anders aan hebt! Kledingstukken met ingewikkelde, opvallende prints vermijd ik liever. Deze zijn moeilijk te combineren met andere kledingstukken en accessoires. Het lijkt dan ook of je altijd hetzelfde draagt. (“Heb je hem/haar weer met dat shirt…”). rollatorwiel met tijgerprint (www.pimpmyrollator.nl)

Een wereld van verschil
Op het gebied van kleding en mode voor de rolstoelgebruiker, is al aardig wat op de markt te vinden. Maar waar moet je precies op letten wanneer je deze kleding koopt? Welke aanpassingen kun je aan de kleding verrichten die je al hebt? En bovenal: waar is de kleding te koop? Op Kledingtips (van SpinalNet) vind je de antwoorden op deze (en meer) vragen. Je hoeft echt niet op en top gekapt en gestyled door het leven te gaan. Maar tussen een modepop en aandacht voor uiterlijke verzorging zit een wereld van verschil! Het is voor iedereen volgens mij prettig als iemand schoon is en fris ruikt!

Verzorgingstips
Tot slot een paar eenvoudige  huis- tuin- en keukentips:

-Een ‘gouden regel’ uit het revalidatiecentrum: ‘Zorg dat je alle spullen die je nodig hebt, van tevoren (binnen handbereik) klaar legt’. Ook een ‘vereiste’ voor alle andere dagelijkse handelingen. In mijn hoofd maak ik een lijstje dat ik stapsgewijs doorloop.

-Bruin worden zonder zon. Dat kan! Bij iedere drogist zijn, tegen zeer schappelijke prijzen, zelfbruin producten verkrijgbaar. Ook online is het te koop bij diverse online drogist winkels zoals bijvoorbeeld drogisterij. Ideaal voor als je niet van zonnebaden houdt, of niet tegen de zon kan! Sommige fabrikanten hebben zelfs een spray variant op de markt gebracht. Zo kun je het makkelijker aanbrengen. Deze zelfbruiners zijn overigens NIET voor je gezicht! Daarvoor zijn speciale crèmes verkrijgbaar. Na een paar dagen vervaagt de kleur; het is een cosmetisch proces. De producten zijn veilig en hebben soms zelfs een verzorgende werking! Bovendien voorkomen ze de huidschade die ontstaat door UV straling. Verstandig is echter wel om het eerst op een ‘niet zichtbaar’ plekje uit te proberen, om te zien of jouw huid er tegen kan. Wil je je mooie zongebruinde tint behouden, blijf dan ongeveer twee keer per week smeren/sprayen. Kies je voor een crème, was dan naderhand goed je handen;‘bruin gevlekte’ handpalmen vallen erg op… Dit product heeft overigens geen beschermingsfactor. ga je dus toch de zon in, smeer je dan in met een goed beschermende zonnebrandcrème! bruin worden

- Heb je last van vermoeide ogen of wallen? Probeer de volgende oefening eens: Ontspan en sluit je ogen. Draai met je ogen in gedachten ‘een liggende acht’. Kompressen met kamillethee (of gewoon gebruikte kamilletheezakjes) verzachten vermoeide ogen. Dunne schijfjes van een rauwe aardappel of komkommer  op  je oogleden (en onder de ogen) wil ook helpen!

- In plaats van dure schoonheidsbehandelingen, kun je ook het heft in eigen handen nemen. Met hetzelfde eindresultaat. Maak je eigen gezichtsmasker! Een honing yoghurt masker (geschikt voor alle huidtypen). Benodigdheden: één theelepel (zachte) honing en één theelepel (volle) yoghurt. Meng beide ingrediënten en smeer het dan royaal over je gezicht. Laat het een kwartier intrekken terwijl jij heerlijk ontspannen ligt. Verwijder alles met een gestoomd washandje. Heb je een droge huid? Doe dan een extra theelepeltje honing in de yoghurt. Heb je juist last van een vette huid? Voeg dan een paar druppels limoensap toe.

Zo zie je maar weer dat overal een mouw aan te passen is!

Geschreven door Dorothy  Looman
Geredigeerd door Veroni Steentjes

Juli 2011