Stichting Intermobiel

Interview met Marcha over haar hulphond die ze zelf getraind heeft met hulp van hulphondenschool de Click

‘Als ik het even moeilijk heb of mijn lijf niet meewerkt, is zij er om te zorgen dat ik verder kan.’

Marcha is sinds september 2008 de drijvende kracht achter de fotohoek op de website van Stichting Intermobiel; ze zorgt ervoor dat de foto’s van aanpassingen bewerkt en aangepast worden, waarna ze op de website gezet kunnen worden. In onderstaand interview vertelt zij (mij (Saskia)) over haar hulphond Spot van hulphondenschool de Click die ze met hen getraind heeft.

Problemen
Voordat mijn hulphond in mijn leven kwam, had ik één van mijn twee andere honden getraind om wat kleine hulphondentaken voor me uit te voeren. Eigenlijk was het de bedoeling dat zij, via een hulphondenschool, ook als hulphond zou worden opgeleid. Het liep echter niet helemaal zoals gehoopt. Ik vond haar echt te oud om als hulphond opgeleid te worden. Op een gegeven moment zorgde de dystonie ervoor dat mijn hand en schouder minder functioneel werden. Het uitvoeren van simpelere handelingen, zoals: spullen pakken en uitkleden, werd steeds moeilijker. Dit zorgde ervoor dat ik me ben gaan verdiepen in de meerwaarden van een hulphond voor mij.
 

Hulphond Sot helpt Marcha binnen en buitenshuis zoals hier met oversteken 

De eerste stap: de keuze van een school
Ik kon vanuit de zorgverzekeraar uit vijf verschillende gecontracteerde hulphondenscholen kiezen: Stichting Hulphond Nederland, De Click, Stichting Personal Service Dogs, Stichting Assistentiehond Nederland en de Martin Gaus hulp- en geleidenhondenschool. Omdat ik me al georiënteerd had, was de keuze voor mij niet zo moeilijk. Ik vond het allereerst belangrijk dat de hulphondenschool aangesloten is bij Assistance Dogs Europe (Adeu), een keurmerk voor hulphondenscholen.

Wat je daarnaast belangrijk vindt en wilt, ligt aan jezelf. Wel moet je jezelf een aantal dingen afvragen. Wil je een getrainde hulphond krijgen of wil je zelf je hulphond trainen? Omdat ik mijn eigen honden al had getraind, wilde ik mijn toekomstige hulphond ook graag zelf trainen. Daarnaast vond ik het prettig dat mijn toekomstige hulphond ook daadwerkelijk van mij zou worden. Toen bleven er twee scholen over, waarna ik uiteindelijk gekozen heb voor De Click. Dat de Click werkt met het zogeheten teamtraining concept was voor mij ook erg belangrijk. Dit houdt in dat je zelf je hond opleidt, in je eigen thuissituatie.

Het eerste contact
Nadat mijn oog op De Click was gevallen, heb ik ze eerst een aantal vragen gemaild. Hierna hebben we lang gesproken via de telefoon, omdat ik veel vragen had en veel wilde bespreken. Ik had meteen een positieve indruk, omdat we op één lijn zaten wat betreft de insteek van de training en de trainingsmethode. Ik wilde graag dat de trainingsmethode aansloot bij hoe ik met mijn honden bezig ben. Daarnaast wilde ik geen getrainde hulphond, maar ik wilde juist samen met de hulphondenschool mijn hulphond opleiden. Na het gesprek kreeg ik een vragenformulier toegestuurd, wat ik moest invullen. Toen was de eerste stap gezet.

Op weg naar een eigen hulphond
Nadat ik het vragenformulier had teruggestuurd, kwamen mensen van De Click langs voor een praktische indicatie. Ze hebben vervolgens het ergotherapeutische rapport en de brief van mijn revalidatiearts meegenomen. Deze zijn vervolgens samen met de praktische indicatie voor akkoord doorgestuurd naar mijn zorgverzekeraar. Die heb je namelijk nodig om in aanmerking te komen voor een hulphond.
 

Wensen
Wat belangrijk is als je een hulphond wilt, is dat het voor jezelf duidelijk is aan welke eisen je hond ‘moet’ voldoen. Wat ook belangrijk is om over na te denken, is het hondenras wat je graag als hulphond wilt hebben. Mijn voorkeur lag bij een Border Collie omdat ik al twee Border Collies had waar ik, voordat ik in een rolstoel belandde, jarenlang intensief mee sportte. Ik wist dus al dat dit ras lichamelijke en mentale uitdagingen nodig heeft. Hierdoor twijfelde ik of ik een Border Collie wel genoeg voldoening zou kunnen geven. Als je gaat bekijken welke hulphond bij je past, is het dus belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het ras van de hond. Na wikken en wegen viel de keuze toch op een Border Collie. Vervolgens is De Click gaan zoeken en hebben ze een hond gevonden die bij mij zou passen.

De eerste kennismaking
Nadat er een geschikte hond was gevonden, zijn de mensen van De Click langs geweest voor een kennismaking. Er wordt dan gekeken of er een klik tussen jou en de hond is. Als die er is, krijg je de hond twee weken ‘op proef’. Als het in die twee weken niet klikt, wordt er verder gezocht naar een andere hulphond. Gelukkig was de klik er bij ons wel en mocht ik na die twee weken starten met de opleiding. Dit was de start van de training met Spot als hulphond.

De drie Border Collies van Marcha waaronder haar hulphond Spot links onderaan


Het trainingsprogramma
De training duurt ongeveer zes maanden. In deze periode krijg je eenmaal per week 2,5 uur les bij je thuis. Het is de bedoeling dat je iedere dag een verslag schrijft over hoe het gaat met de training. Dit stuur je dan naar De Click, zodat de instructeur kan helpen en bijsturen. Daarnaast is er een interne lesweek van vijf dagen, waarin je zowel prakijk- als theorielessen met een aantal andere hulphondenteams volgt. Ook zijn er nog drie á vier interne lesdagen waarin je samen met andere hulphondenteams aan de slag gaat. Daarnaast volg je ieder jaar een verplichte interne lesdag. Aan het einde van de ongeveer zes maanden durende training, moet je examen doen. Daarna ben je verplicht om ieder jaar een test af te leggen, waarbij gekeken wordt of jij en je hond als team nog steeds functioneren. Als dit zo is, wordt je hulphondenstatus met één jaar verlengd. De training van je hulphond houdt niet op na het trainingsprogramma. Zodra je de opleiding hebt afgerond, kun je je hond zelf nieuwe hulphondentaken aanleren. En als het nodig is, kun je altijd de hulp van De Click inroepen.

Vergoeding en kosten
Per kwartaal keert de zorgverzekeraar een vergoeding uit, die bedoeld is voor de verzorging van de hond, voeding, speeltjes et cetera. Ook de verplichte zorgverzekering hoort hierbij. Daarnaast schaf je natuurlijk ook zelf dingen aan, afhankelijk van wat je leuk vindt et cetera.

Spot in huis en daarbuiten
Toen ik Spot kreeg, heb ik wel nagedacht over het feit dat drie honden in huis hebben wel veel is. Maar ik wilde niet langer wachten met de aanvraag voor een hulphond. Eén van mijn twee andere honden wegdoen was ook absoluut geen optie, aangezien ik ontzettend aan ze gehecht ben. Ze zijn alle drie in verschillende perioden in mijn leven gekomen, waardoor ik met alle drie een andere band heb. Gelukkig gaat het goed met drie honden in huis.

Natuurlijk was het in het begin wel even wennen voor mijn andere twee honden dat Spot erbij kwam. Ze zijn een stuk ouder en een stuk rustiger dan Spot is. Hoewel ze niet als hulphond zijn getraind doet Zoë, één van mijn twee andere honden, wel eens wat kleine hulphondendingetjes. Maar eigenlijk doet Spot het meeste. Voor mijn gevoel is ze een stukje van mij. Ze is mijn schaduw en ze staat altijd kwispelend klaar om me te helpen. We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen echt vertrouwen op elkaar. Een kleine greep uit wat ze allemaal doet en kan:
- Ze doet deuren en lades open en dicht.
- Ze doet de koelkast open en dicht. (zie foto)
- Ze pakt spullen waar ik niet bij kan.
- Ze helpt met boodschappen doen. 
- Ze helpt met de was. Ze zorgt er namelijk onder andere voor dat de juiste was in de juiste wasmand komt, voordat het de was in gaat. Ik wijs dat aan en zij stopt de donkere was bijvoorbeeld in de juiste wasmand en de lichte was in de andere wasmand. Ze haalt bijvoorbeeld ook de was uit de wasmachine en geeft het aan mij, zodat ik het kan ophangen. Ze geeft wasknijpers aan. Ze haalt de was van het wasrek en stopt het weer in de wasmand.  
- Ze helpt met uitkleden.
- Ze helpt spasmen in mijn benen verminderen. Dit doet ze door tegen de schapenvacht, die over mijn benen ligt, te gaan liggen. Op mijn benen liggen gaat niet, omdat dat te veel pijn doet. Door de druk en de warmte die ze uitstraalt, worden mijn benen weer rustig.
- Buitenshuis helpt ze bijvoorbeeld met een verkeerslicht indrukken om over te kunnen steken.
Spot opent de koelkast voor Marcha

Verzorging
Qua verzorging van de honden kan ik heel veel dingen zelf doen, maar bijvoorbeeld bij het borstelen van de honden helpt mijn vriend. Waar Spot een heel makkelijk door te kammen vacht heeft, hebben mijn twee andere honden een dikke vacht waar ik niet gemakkelijk met de kam doorheen kom. Daarnaast doet mijn vriend de eerste en de laatste uitlaatronde. De twee die ertussen zitten, doe ik zelf. Soms moet ik keuzes maken wat betreft de verzorging. Als ik met Spot train, dan zorgt mijn vriend voor de andere twee honden. Een dag later neem ik ze mee op een langere wandeling. Als het een dag niet zo lekker gaat, heb ik hele simpele maar voor de honden uitdagende denkspelletjes.  Dan zijn ze lekker bezig, maar kost het mij weinig energie of pijn. Er zijn vele puzzels voor honden te koop waar ze even zoet mee zijn. (zie foto)
Spot zorgt voor onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Door haar ben ik vrolijker door en kan ik de dingen doen die ik graag wil doen!

Kijk voor meer informatie over De Click op http://www.de-click.nl

Geschreven door Saskia Hakvoort m.m.v. Marcha.
Geredigeerd door Veroni Steentjes

Februari 2012

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, mail ons o.v.v. themakamer en we sturen uw vraag door. Het is aan de geinterviewde of ze reageert of niet.

Denkspelletjes voor de hond