Stichting Intermobiel

E-buddy

Achtergrond:
E-buddyzorg is gestart als een project van de Buddyzorg van Stichting Alert Apeldoorn, beter bekend als buddyproject 4US. Vanuit de buddyzorg in Apeldoorn wordt als regio aangehouden Stedendriehoek (Zutphen, Apeldoorn en Deventer)en Zwolle e.o. Een groot gebied dus. Vanuit hun ervaringen is het project e-buddyzorg gestart. Begin april zijn de eerste zes e buddy’s getraind en gereed om gekoppeld te worden. Binnen nu en een maand zullen de eerste e-mail buddy’s hun training in de praktijk kunnen brengen.

Buddyzorg:
Wanneer je te horen heb gekregen dat je een ernstige ziekte heb, zoals kanker, MS, HIV of een spierziekte, brengt dat een enorme schok in je leven teweeg. Je vraagt je misschien af hoe je nu verder moet, wie je het wilt vertellen en wat je moet regelen. Een extra steuntje kun je dan wel gebruiken. Vaak vind je die steun bij familie of vrienden. Soms lukt dat echter niet. Het kan zijn dat je het vervelend vindt om familie en vrienden te belasten met jouw zorgen. Het kan ook zijn dat je geen vertrouwde mensen in je omgeving hebt met wie je je vragen en zorgen kunt delen. In die situatie is het fijn wanneer je een beroep kunt doen op een (e)-buddy.

Wat is een E-Buddy?
Een e-mail buddy is een maatje. Iemand die naast je staat en naast je gaat. Een
e-mail buddy biedt contact op gelijkwaardige basis, vanuit onderling vertrouwen en respect voor elkaar. Een e-buddy is iemand die er voor jou wil zijn, minimaal 1 keer per week.

Wat doet een E-buddy?
E-buddy’s bieden sociale en emotionele steun bij het verwerken en aanvaarden van jouw ziekte. Hoe deze steun eruit ziet hangt af van je persoonlijke wensen en behoeften.
Een paar mogelijkheden:
- Communiceren over het omgaan met je ziekte, de behandeling of de verwachtingen voor de toekomst;
- Voorbereiden op een consult bij arts;
- Meedenken en zoeken naar oplossingen voor zaken waar je tegenaan loopt;
- Ondersteunen bij het opbouwen van sociale activiteiten
Je kunt zelf bepalen waaruit de steun voor jou het beste kan bestaan.

Waarom een buddy via de e-mail?
E-mail is betrekkelijk anoniem en daarmee als middel laagdrempelig. Ook fysieke beperkingen zijn minder een sta in de weg in het contact tussen buddy en cliënt. De reden is om zo meer mensen te kunnen bereiken en bedienen voor de buddyzorg. Dit tevens in verband met de mobiliteit, de afgelegenheid van diverse plaatsen, de uitgestrektheid van het gebied. Het feit dat Internet een oprukkend medium is die voor diverse vormen van hulpverlening inmiddels wordt gebruikt is tevens een reden.

Vanuit deze punten is vorig jaar het projectplan geschreven en bij fondsen en de provincies Gelderland en Overijssel getracht om financiën te krijgen. Het project zal in ieder geval drie jaar lopen.

Scholing/training van een e-buddy:
E-buddy’s worden net als reguliere buddy’s getraind en geschoold en krijgen ook daarna begeleiding van de coördinator. Enkel wordt in de training meer aandacht besteed aan digitale vormen van hulpverlening en gesprekstechnieken.

E-buddy’s gaan zorgvuldig om met iemands privacy en zullen geen oordeel vellen over de manier waarop jij je leven leeft. Ze bieden een luisterend oor, maar dan via de mail. Het zijn vrijwilligers, ze kunnen nooit de professionele hulpverlening vervangen.

Verschil tussen buddy en E-buddy:
Het grote verschil waaraan een E-buddy moet voldoen ten opzichte van een reguliere buddy is dat hij/zij in het bezit moet zijn van een eigen pc en internettoegang. Verder is het zo dat de contacten verspreid kunnen zijn over meerdere dagdelen van de week. Wij hebben in principe aangegeven dat er maximaal 3 dagdelen per week contact zou kunnen zijn.

Het contact tussen jou en de E-buddy
Een ernstig zieke en zijn buddy houden contact met elkaar via de website van de buddyorganisatie. De e-buddy heeft toegang tot een beveiligde pagina van internet, waar alleen zij middels een wachtwoord op kan komen. Op deze webomgeving heeft de e-buddy een apart e-mail account die specifiek is voor de koppeling. Deze vervalt na beëindiging van het contact. De client mailt vanuit zijn eigen account. Voorlopig is er alleen contact via de e-mail.

Uiteindelijk is het mogelijk dat er een soort chat-vorm kan ontstaan of dat er met behulp van een webcam wordt gecommuniceerd. Deze opties zijn voor een later stadium. Uiteindelijk is het ook niet uitgesloten dat de e-buddy en de cliënt elkaar willen ontmoeten. Dit is ook niet uitgesloten, maar is geen vereiste en ook geen verbod.

De vraag en/of behoefte kan onderscheidend zijn, mogelijk is het contact tussen de e-buddy en de client van kortere duur. Wij gaan er wel vanuit dat er een concrete hulpvraag is bij de cliënt alvorens er een koppeling wordt gemaakt.

Voor wie is een e-buddy?
Iedereen met een ernstige ziekte kan een E-mail buddy aanvragen. Via de website van e-buddyzorg kun je een digitaal aanvraag formulier invullen en verzenden aan de organisatie. Na het invullen van het (digitale) aanmeldingsformulier beoordeelt de projectcoördinator of de vraag en behoefte aansluit bij wat e-buddy’s te bieden hebben: een luisterend oor, meedenken, een steun zijn, een betrouwbare ‘partner’. De coördinator neemt telefonisch contact op met de aanvrager om te kijken of alles duidelijk is zoekt vervolgens een passende e-buddy. Deze legt het eerste contact.

Het account van de E-buddy is alleen voor de cliënt benaderbaar en zolang als het contact voortduurt. Na een aantal weken zal er een evaluatie via de mail plaatsvinden om te kijken of het e-mail buddycontact naar wens verloopt en of het gecontinueerd zal worden.

Voor meer informatie zie: de website van e-buddyzorg.nl

Geschreven door Veroni Steentjes met hulp van Elma Everaers