Stichting Intermobiel

Interview

Foto: Simone

Er is gekozen voor het thema persoonsgebonden budget (PGB). In dit interview komt de aanbodzijde aan bod en vertelt Simone wat het inhoudt om bij iemand te werken vanuit een PGB.

Simone (31) is getrouwd en moeder van drie kinderen: Celine (6), Cheyenne(4) en Luciano(1). Ze woont in het Gelderse Huissen. Ze heeft een parttime baan bij Fokus waar ze de cliënten helpt met de algemene dagelijkse levensverrichtingen (AdL). Haar werk bij Fokus houdt in dat ze de cliënten helpt met het wassen en aankleden, eten geven, hand en spandiensten zoals de post pakken of de vuilnis buiten zetten en bij sommige cliënten verricht ze verpleegkundige handelingen.

Simone vertelt:‘ Sinds begin 2004 ben ik bekend met een PGB via een cliënt in het Fokus project waar ik werk. Ik was net bevallen van Luciano en wilde graag weer wat meer uren gaan werken. Ik ben toen naar de site van Per Saldo gegaan en daar zag ik de advertentie van Veroni. Ik heb haar toen gebeld en ze heeft me uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat was een prettig gesprek en het klikte wel tussen ons. We zijn ook van dezelfde leeftijd en dat vond Veroni wel prettig. Ze gaf aan dat ze een goed gevoel had bij mij. ’

Sinds 1 maart 2004 werkt ze bij Veroni (29) die in een Fokuswoning woont in Arnhem. Veroni is verhuisd van Het Dorp naar deze fokuswoning. Hierdoor kan ze ondanks haar zware lichamelijke beperkingen zelfstandig en onafhankelijk wonen. De dienstverlening vindt op afroep plaats en op aanwijzing van de cliënt gedurende 24 uur per etmaal. De persoonlijke verzorging die Veroni nodig heeft binnenshuis wordt door Fokus aangeleverd. Hiervoor heeft ze dus geen PGB.

‘Ik heb kleine kinderen die nog niet allemaal naar school gaan. Ik werk op twee vaste ochtenden en weet dus wanneer ik oppas nodig heb. Dat is zeker een voordeel voor mij. Daarnaast vind ik het fijn dat ik met Veroni samen het werk en de dagen en tijden waarop ik werk kan invullen. Zij kan aangeven wat zij belangrijk vindt in het huishouden of ten aanzien van de was. Het is dus wat flexibeler werken en het is vraaggestuurd. Ik heb besloten om bij iemand te gaan werken met een PGB, omdat het voor mij goed te combineren is met mijn thuissituatie.’ vertelt ze.

‘Als ik het PGB bij Veroni bekijk, zie ik daar voor haar zeker voordelen in. Ze kan zelf iemand aannemen die bij haar past en afspreken wanneer en hoe lang iemand komt. Ze heeft hierdoor de regie in eigen handen. Veroni kan met mij persoonlijk afspreken of ik iets wil doen zoals de boodschappen of het eten bijvullen van haar hulphond. Ook kan ze met haar budget meerdere mensen inhuren om bepaalde dingen voor haar te doen. Ze is dus niet gebonden aan één persoon of één organisatie. Een nadeel is wel dat ze de administratie goed moet bijhouden en verantwoording moet afleggen aan wie ze wat betaald hebt. Veroni heeft haar administratie goed op orde en overzichtelijk ingedeeld in mappen dus van dit nadeel heeft zij niet zoveel last.’

Simone vertelt dat haar werk bij Veroni erg veelzijdig is. Ze houdt de huishouding draaiende door schoon te maken, de was doen en boodschappen te halen. Ook kookt ze regelmatig voor Veroni de warme maaltijd of een eitje voor tussen de middag. Daarnaast helpt ze ook op het persoonlijk vlak met bijvoorbeeld het aanpassen van gekochte kleding en het ruilen ervan. Ook helpt ze Veroni met de administratie en het opruimen van belangrijke papieren in mappen. Tevens zorgt ze ervoor dat de vissen in de vijver eten krijgen en dat Amor (hulphond) eten krijgt en schoon water. Soms gaat ze met Veroni naar de stad om te winkelen.

Het werken bij Veroni bevalt haar goed. Ze vindt het leuk om te doen en het is relaxt werken. ‘Er is veel minder tijdsdruk in vergelijking met Fokus. Daar heb je toch met meerdere cliënten te maken en bij een toiletbel moet je binnen 15 minuten aanwezig zijn. Ook gaat een toiletbel voor hand en spandiensten. Bij Veroni werk ik zolang nodig is. De ene keer wat langer dan de andere keer afhankelijk van wat er gedaan moet worden.’vertelt Simone.

‘Ik zou het werken bij iemand met een PGB zeker aanbevelen voor mensen die alleen bepaalde tijden kunnen werken door bijvoorbeeld kinderen. Je maakt met de cliënt afspraken rondom de werktijden en hierin kan je dus je voorkeur aangeven.
Dit heb ik tijdens het sollicitatiegesprek al aangeven en die tijden waren geen probleem waardoor ik nu dus twee vaste ochtenden in de week bij Veroni werk. Op deze manier kan ik het werken combineren met de kinderen. In de zorg is het lang niet altijd mogelijk om vaste dagen te werken. Samenvattend kan ik zeggen dat ik tevreden ben over het werken bij Veroni vanuit een PGB.’

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Elsje Leurs


Fokus:

Fokus biedt mensen met een ernstige lichamelijke handicap mogelijkheden om onafhankelijk en zelfstandig te leven. Op bijna 80 plaatsen in Nederland verleent Fokus assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) in en om zogenoemde Fokuswoningen. Het bijzondere van Fokus is dat de dienstverlening gebeurt op afroep en op aanwijzing van de cliënt, gedurende 24 uur per etmaal. Kwaliteit en klanttevredenheid staan daarbij centraal. Voor meer info zie www.fokuswonen.nl