Stichting Intermobiel

Lilian over de kracht die ze uit haar Christelijk geloof haalt

‘Het geloof geeft mij niet altijd letterlijk een oplossing voor de problemen in mijn leven, maar het helpt me wel om iedere dag weer om te kunnen gaan met alle zorgen in het leven.’

 

Lilian goudzwaardIn de rubriek levensovertuiging komt iedere keer iemand aan het woord over zijn religie,  levenswijze of filosofie. Deze keer vertelt Lilian Goudzwaard (1981) over haar Christelijk geloof en de kracht die ze uit God haalt in het omgaan met haar ziekte.

 

‘Mijn naam is Lilian Goudzwaard. Ik woon in Nunspeet waar ik ook geboren ben. Er werd mij gevraagd te schrijven over mijn geloof in relatie tot mijn beperkingen, die best fors zijn. Door onder andere rug- en bekken problemen en reuma ben ik veel aan huis- en bedgebonden. Mijn dagen zijn met veel pijn gevuld. Dit alles zorgt voor veel praktische gevolgen. Gelukkig kan ik hier na al die jaren steeds beter mijn weg in vinden. Ik geniet van al mijn hobby’s zoals onder andere: schilderen, fotografie, fotobewerking, kaarten maken en allerlei creatieve dingen. Ook houd ik van lezen en een mooie film kijken. Natuurlijk word ik ook gelukkig van al die lieve mensen die voor een break in m’n dag zorgen door me een bezoekje te brengen. Dat zorgt er echt voor dat ik daadwerkelijk ‘in’ het leven blijf ‘staan’.

 

Wat is je relatie met  het Christelijk geloof?

Ik ben opgegroeid in een gezin waarin het geloof altijd een grote rol gespeeld heeft. Dit heeft mij zeker gevormd in mijn Christen zijn en daar is de basis gelegd. Uiteindelijk maak je hierin je eigen keuze maar dit is bij mij geleidelijk gegaan. Ik heb nooit aan het bestaan van God getwijfeld. God speelt een rol in mijn hele leven en Hij is mijn basis. Mijn geloof is verweven in mijn denken en doen, zou je kunnen zeggen. Uiteindelijk is mijn geloof wel steeds verder uitgegroeid na alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Hierdoor ben ik steeds meer kracht uit mijn geloof gaan halen. Het is voor mij echt het belangrijkste in mijn leven geworden.

 

Kun je kort uitleggen wat Christen zijn voor jou inhoudt?

Ik geloof dat God de schepper is van de wereld en alles wat er op de wereld aanwezig is. Ook geloof ik dat God er altijd voor mij is, dat weet ik doordat ik geloof wat er in de Bijbel staat. Er staat natuurlijk veel in de Bijbel, maar ik gebruik het ook zeker als een boek met leefregels voor mijn dagelijks leven. Als je over normen en waarden spreekt denk ik dat de Christelijke normen en waarden heel dicht bij de gangbare omgangsvormen liggen die we allemaal kennen.

 

Voor mij komt daar wel een heel belangrijk extra deel bij en dat is dat ik iedere dag bid en dank, dit houdt in dat ik met God spreek. Ik kan in mijn gebed alles kwijt wat ik wil. Je zou het kunnen zien als een gesprek met een goede vriend. Alleen is dit voor mij nog intenser omdat ik met God alles kan delen, ook mijn diepste gevoelens. Mijn vertrouwensband met God is sterker dan die ik met mensen heb. Verder lees ik iedere dag in de Bijbel en luister ik graag naar muziek met een Christelijke tekst.

Ook luister ik iedere zondag naar de kerkdiensten die in de kerk gehouden worden waar ik lid van ben. Ik kan  door mijn beperkingen niet live aanwezig zijn maar ik kan thuis live meeluisteren.

 

Wat spreekt je aan in het Christendom?

Ik geloof in de onvoorwaardelijke liefde van God die Hij voor ons over heeft. Ondanks wat wij allemaal aanrichten op de wereld blijft God ons trouw en ik kan altijd kracht uit mijn geloof halen. Als ik bid, praat ik met God. Dit helpt mij letterlijk als ik het moeilijk heb en het geeft me rust. Ook geeft het me veel troost als ik het moeilijk heb met en in dit leven. Ik weet dat er na de dood een Eeuwig leven wacht bij God in de Hemel. Dit heeft God ons beloofd. Als je in de Bijbel leest hoe mooi en goed dit zal zijn, dan geeft dat mij letterlijk voor iedere dag kracht.

 

Hoe kijkt het Christelijk geloof aan tegen ziekte en gezondheid?
Dit is natuurlijk een onderwerp waar je eigenlijk niet over uitgepraat raakt. Ik ben natuurlijk geen theoloog of dominee maar kan hier alleen op antwoorden vanuit mijn ervaring en gevoel.

 

Ik krijg bijvoorbeeld vaak de vraag: Hoe kan het zijn dat je niet boos bent op God? Dit vind ik een heel begrijpelijke vraag. Zeker in de wereld waarin we leven met zoveel ziekte en ellende. Toch geloof ik dat je het juist om kunt draaien. Probeer eens te zien waarom het geloof mensen nog steeds zoveel kracht geeft, juist in een wereld als deze. Dat is juist hoe ik het zie. God lost niet altijd alles letterlijk a la minute op. Het Christendom is ook geen ‘goed-werken-geloof’ in de zin van, hoe beter je leeft, hoe gelukkiger je wordt. Toch halen veel mensen kracht uit hun geloof in God en kunnen ze door hun geloof in God verder met het leven wat juist zo moeilijk voor hen is. Is dat juist niet heel bijzonder? Hoe groot moet God dan wel niet zijn dat hij aan mensen deze kracht, liefde en rust kan geven? Begrijp me goed, hiermee wil ik absoluut niet oordelen over verdriet en gevoel maar ik probeer puur uit te leggen hoe ik het ervaar. Ik wil niets afdoen aan de beleving van anderen, daar kan en wil ik ook niet over oordelen. Ik wil alleen zo graag overbrengen hoeveel kracht ik put uit mijn geloof.

 

Het is iets wat ook niet altijd te beredeneren is, denk ik. Het is niet voor niets uiteindelijk een geloof  en het heeft veel met gevoel te maken. Het zit in me en het zit in heel mijn wezen. Daarnaast is het mooie dat als we het moeilijk hebben dat we altijd de Bijbel hebben om op terug te vallen. Ik geloof dat wat hierin staat de waarheid is, zodat je naast het deel geloof ook een deel waarheid en basis hebt om daar vanuit te kunnen leven.


De kracht van geloof
Het geloof geeft mij niet altijd letterlijk een oplossing voor de problemen in het leven, want dan zou ik geen zorgen, ziekte en pijn meer hebben. Maar het helpt me wel om iedere dag weer om te kunnen gaan mét al deze zorgen en moeilijkheden in mijn leven. Dat is de kracht waar ik steeds over praat. Persoonlijk kan ik echt zeggen dat ik elke dag dankbaar ben voor mijn geloof. Natuurlijk ben ik ook een normaal mens dat verdriet en teleurstelling kent, dit hoort bij het leven. Maar als je dit soort dingen kunt delen met God kun je het wel kwijt bij iemand en dat geeft steeds weer rust. Ik zou eigenlijk willen zeggen, probeer het eens. Bidden heeft geen voorwaarden en het kan en mag op jouw eigen manier. God wil er voor iedereen zijn.


de favoriete bijbeltekst van LilianIk vind het moeilijk om favoriete Bijbelteksten kiezen, want er zijn veel mooie. Maar ik heb drie teksten die voor mij krachtgevend zijn en ook helder in hun omschrijving. Dit zijn ze:

- Filippenzen 4:6 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God.

- Jeremia 29:11 Mijn plan met jullie staat vast- spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.

- Filippenzen 4:13 Ik ben tegen alles bestand door hem die mij kracht geeft.

 

Vrijwilligerswerk

Als je zoals ik  zoveel kracht uit je geloof in God haalt, dan wil je dit graag doorgeven en overbrengen aan anderen. Het vrijwilligerswerk dat ik doe, staat in het verlengde hiervan. Voor onze kerk, de CGK Ichthus in Nunspeet, houd ik onder andere de Facebook pagina en Instagram bij. Dat is fijn om te kunnen doen en ik geniet er op die manier echt van om bij de gemeente betrokken te zijn. Verder help ik mee bij het werk van GlobalRize wat zending via internet is. Ik help mee met de Facebook pagina’s Biblword (internationaal)  en Bijbelwoord (Nederlands). Dit zijn pagina’s waar Bijbelteksten op worden gedeeld en waar mensen op kunnen reageren. Aan de hand van deze reacties reageren wij daar dan weer op. We bidden voor deze mensen en bemoedigen hen, net wat nodig is.

 

Het is bijzonder om dit te kunnen doen en ik haal er zelf ook veel kracht uit. Door anderen te bemoedigen word je zelf vaak ook weer bemoedigd. Ik vind het heel erg waardevol om op deze manier een schakel in het evangelisatiewerk wereldwijd te mogen zijn, ook door mijn ziek-zijn

heen.

 

Ten slotte
Ik kan me voorstellen dat dit interview misschien vragen bij je oproept. Sommige delen zijn heel persoonlijk en vragen misschien om wat meer uitleg. Ik weet dat ik enthousiast kan zijn over mijn geloof en dat kan ook vragen oproepen. Laat het me gerust weten als je hierover meer wilt weten of over wilt praten. Je kunt me via Intermobiel of mijn eigen Facebook pagina bereiken, schroom niet en laat gerust van je horen!’

 

Lilian Goudzwaard