Stichting Intermobiel

Fons over fit zijn door de CPAP

‘Fit dankzij de CPAP.’

 

In de vorige twee mobiel magazines heb ik (Fons) geschreven over de diagnose slaapapneu. De klachten die ik altijd had werden vaak geweten aan de aanwezige handicaps die ik heb. Bij verder onderzoek bleek ik slaapapneu te hebben. Nadat de diagnose bekend was ben ik meteen begonnen met de behandeling met een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Hierdoor stopt mijn ademhaling in mijn slaap niet meer, en kom ik ook in de diepe slaap terecht. Hierdoor rust ik in de nacht uit, en daardoor ben ik overdag fitter.

 

In het weekend van 10 en 11 september 2016 was er weer de Kennedymars in Waalwijk. Hier heb ik voor de vijfde keer aan meegedaan. De wandeling van tachtig kilometer gedurende de nacht is op meerdere fronten een uitdaging. De afstand, de weersomstandigheden en het parcours zijn uitdagingen. De grootste uitdaging was voor mij een nacht niet slapen en dan minimaal een week herstellen, omdat het voor mij zo enorm vermoeiend was.

 

Uitleg over de cpap machine die Intermobiel fons helptNu wist ik wel dat de behandeling met de CPAP aanslaat, en ik voel me stukken beter en minder vermoeid dan voor de behandeling. Ik had een jaar geen Kennedymars meer gerold, en was benieuwd hoe het nu zou zijn. Na het volbrengen van deze Kennedymars heb ik twaalf uren geslapen, met de CPAP op uiteraard. Hierna was ik helemaal uitgerust en voelde ik me wakker. De pijn en het brakke gevoel wat ik altijd had na een nacht Kennedymars was verdwenen. Dat ik geen hele week meer nodig heb gehad om te herstellen was een prettige verrassing. Het geeft aan hoeveel baat ik bij deze behandeling heb.

 

Nog dagelijks bedenk ik mij hoe blij ik ben met het resultaat dat de CPAP behandeling mij oplevert. Met sporten, autorijden en andere activiteiten ben ik veel fitter. De diagnose van apneu heeft niets te maken met mijn handicaps. Het is een extra diagnose die erbij gekomen is daar waar de vage klachten toe werden geschreven aan de aanwezige problemen.

 

Het hebben van Apneu is niet altijd gemakkelijk. Een slechte nacht tikt dubbel aan. Ik moest wennen aan het gebruik van de CPAP. Gelukkig merkte ik al na twee maanden dat het gebruik van de CPAP positieve invloed had op mijn welzijn, en ook op mijn kwaliteit van leven. Hierdoor werd het voor mij makkelijker om door te zetten. De aanwezige moeilijkheden moest (en moet ik nog steeds) overwinnen. Waar ik ook ga slapen, de CPAP gaat overal mee naar toe.

 

Met deze bijdrage sluit ik mijn reeks bijdragen over slaapapneu goed af. Het gaat mij beter af dan voor de diagnose gesteld werd. Het slapen met de CPAP is iets wat ik nog heel lang zal blijven doen. De nadelen wegen niet op tegen de grote voordelen. Een nacht tachtig kilometer rollen in Waalwijk en het korte herstel ervan, is daar een duidelijk voorbeeld van.

 

Fons Ossewijer
Van het Mobiel Magazine december 2016
Op de website maart 2017