Stichting Intermobiel

Andulatietherapie en mijn ervaringen

In onderstaand artikel schrijf ik (Johan, gedeeltelijk bedlegerig door rugklachten) over mijn ervaringen met andullatietherapie.

 

Nee, ik geloof niet in sprookjes of dat mijn rugklachten fors verminderen of zelfs verdwijnen. Uit zelfbescherming heb ik zelfs de hoop daarop al lang geleden laten varen. Te vaak heb ik nieuwe therapieën en zelfs operaties ondergaan, zonder enig resultaat. Sterker nog: meestal werd de pijn tijdelijk of blijvend erger. DSC_2946

 

Een tijdje geleden kregen we een informatief krantje in de brievenbus van het bedrijf HHP (Home Health Products) over andullatietherapie. Het was tevens een uitnodiging om in ons gemeenschapshuis vrijblijvend kennis te maken met deze therapie. Ik had nog nooit van andullatietherapie gehoord, maar werd wel nieuwsgierig. 

 

Wat is andullatie?
Andullatie combineert vibraties met infrarood-dieptewarmte. Je gebruikt daarvoor een speciaal matras of kussen. In Nederland is het relatief nieuw, maar in onder meer België wordt het al vele jaren toegepast door fysiotherapeuten, in ziekenhuizen en door de mensen thuis. Andullatie zou goed zijn voor je lichaam en het zou verlichting geven voor mensen met pijnklachten, zoals bij rugproblemen, fibromyalgie en artrose. 

 

Mijn eerste kennismaking met andullatie

HHP organiseerde enkele ‘andullatiedagen’ vlakbij, zodat de drempel voor mij laag was. Het bezoek begon met een gesprek met een vertegenwoordiger van HHP. Hij informeerde naar mijn specifieke klachten en vertelde daarna over andullatie en de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Daarna ging ik op het andullatiematras (de Andumedic) liggen en probeerde ik enkele programma’s uit. In totaal zijn er 20 programma’s voor verschillende delen van je lichaam: van ontspanning tot stimulering van de doorbloeding en van herstel na inspanning tot pijnverlichting. De infraroodwarmte is te reguleren, net als de mate van vibratie: van licht tot behoorlijk zwaar. 

 

De eerste keer lukte het me niet om relaxt op het matras liggen. Op zich lag het matras comfortabel, maar ik was bang dat ik achteraf extra pijn en meer last zou krijgen. De dooddoener ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ was meestal niet van toepassing op mij. Ik had in het verleden al zoveel uitgeprobeerd en meestal werkte het averechts. Gelukkig bleven de extra pijn en last uit, dus besloot ik om het andullatiematras nog een dag uit te proberen. Deze keer lag ik veel relaxter op het matras. Ik had er geen baat bij, maar ik wilde de andullatietherapie niet volledig afschrijven. 

 

Proefperiode en resultaat

Ik besloot om het matras een week lang thuis uit te proberen; dit was helaas wel tegen een vergoeding. De vertegenwoordiger van het bedrijf kwam het andullatiematras brengen en legde het gebruik van het matras uit. Hij adviseerde me welke programma’s ik het beste kon gebruiken. Natuurlijk mocht ik ook andere programma’s proberen, bijvoorbeeld voor ontspanning. Ik merkte dat de spieren in mijn bovenrug, die al jaren vastzitten, veel losser werden. Dat verminderde spierpijn tijdens het wandelen. 

 

Daarnaast werd ik blij verrast: ik kon mijn tenen in mijn linkervoet weer bewegen. Weliswaar moeizaam, maar toch. Sinds mijn tweede rugoperatie in 2004 kon ik drie tenen niet meer bewegen. Ik had er niet meer op gerekend dat ik die nog ooit kon bewegen. Ik ben erg rationeel ingesteld, maar deze twee bevindingen zijn echt aantoonbaar en toe te schrijven aan andullatie. 

 

PrijzenIMG_0643IMG_0644
Een andullatiematras is behoorlijk prijzig: vanaf € 2.395,-. Er is ook een andullatiekussen, genaamd Anduflex en dit kost € 720,-. Met dit kussen (zie de 2 afbeeldingen hiernaast, kussen is aan beide kanten te gebruiken) kan ik mijn bovenbenen, onderrug, bovenrug en mijn voeten behandelen, maar wel steeds afzonderlijk. Het kussen heeft echter veel minder (slechts drie) programma’s in vergelijking met het matras. Ieder programma duurt zo’n 15 minuten. Het grote voordeel van het matras is ook dat je je hele lichaam in een keer kunt behandelen. Je hebt meer mogelijkheden met het matras. Desondanks besloten we om het kussen te kopen. 


In gebruik

Dagelijks gebruik ik het kussen voor mijn onderrug en mijn bovenbenen en meestal doe ik dat ‘s avonds. Ik denk dat ik na een zware dag de dagen erna een beetje sneller herstel. Het is beslist niet zo dat ik nu meer kan dan voorheen, maar de pijn is ’s avonds iets minder heftig. In het begin kon ik mijn tenen tot een half uur na de behandeling bewegen, nu kan ik ze voortdurend bewegen, al gaat dat behoorlijk krampachtig. Tijdens het lopen geeft het net een beetje meer stabiliteit bij de afwikkeling van de voet. Mijn tenen behandel ik enkele keren per week. 

 

Toen we het matras als proef thuis hadden, hebben mijn vrouw en kinderen het ook uitgeprobeerd. Het kan en werkt ook ontspannend. Spijt van de aanschaf heb ik niet. Als het matras niet zo duur was, dan had ik misschien daarvoor gekozen. Soms denk ik weleens: ‘Wat als ik nu tóch het matras had aangeschaft? Zou ik dan …?’

 

Kanttekening: Ik heb baat bij andullatietherapie en geloof ook wel in de werking van andullatie. Maar of iedereen er baat bij heeft? Dat denk ik niet. En ook bij andullatie geldt niet voor iedereen ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

 

Geschreven door Johan Fiddelaers

Geredigeerd door Diny Boogerd

September 2016

Gepubliceerd in Mobiel Magazine december 2016 en januari 2018 online gezet