Stichting Intermobiel

De kracht van visualisaties

'Je hersenen gaan dan andere seintjes naar je lichaam sturen. Seintjes van actie, energie en evenwicht.'

In onderstaand artikel beschrijft Evy (50 jaar) uit eigen ervaring een meditatie oefening. Dit kan je helpen om je te ontspannen hetgeen bij (chronische) pijn toch al wat moeilijker is. Evy heeft zelf een auto-immuunziekte met chronische pijn, waardoor ze al jaren bedlegerig is. Ze was yoga docente.

Deze oefening kun je doen met elke lichamelijke beperking, zodat de energie weer gaat stromen in dat lichaamsdeel wat niet goed functioneert. De oefening is zowel liggend als zittend uit te voeren.

Vanuit de yogafilosofie weet ik dat gedachten krachten zijn en dat je met je gedachten energie kunt sturen in je lichaam. Omdat ik zelf al jaren bedlegerig ben, heb ik mezelf aangeleerd om regelmatig een fantasiereis te maken. Mijn benen zijn erg pijnlijk en ben er niet goed mee verbonden. Het gevoel is slecht, maar na mijn fantasiereis, voel ik duidelijk tintelingen in mijn voeten.

Ik sluit mijn ogen. In gedachten stap ik uit bed, trek mijn schoenen en jas aan. Ik voel hoe mijn voeten op de grond staan. Ik zie en voel hoe ik de achterdeur openmaak, het tuinpad oploop. Ik voel hoe mijn voeten afwikkelen. Ik buig me om aan een mooie bloem te ruiken. Ik voel hoe ik me voorbereid op een sprintje; ik stretch mijn achillespezen, door tegen een boom te leunen en zet mijn ene been een stuk naar achteren. Ik loop het eerste stuk zachtjes, om me goed te kunnen concentreren op het afwikkelen van mijn voeten. Dan ga ik steeds harder lopen. Ik voel hoe mijn hartslag versnelt en mijn benen beginnen te tintelen.
visualiseren

Ik snuif de frisse lucht op en zie in de verte het bos. Daar aangekomen, loop ik weer langzaam en geniet van de wind en de typische bosgeur. Het pad onder mijn voeten is ongelijkmatig en ik voel dat duidelijk onder mijn voeten. Terwijl ik (visualiserend liggend in bed) me sterk concentreer op mijn benen en voeten, voel ik duidelijk dat de energie goed stroomt.

Dan fantaseer ik dat ik terugkeer uit het bos en naar een speeltuin ga met een grote trampoline. Behendig klim ik erop en spring zo hoog als ik maar kan. Hierdoor gaat het bloed nóg harder stromen in mijn benen. Niet alleen mijn benen maar ook mijn hart maakt sprongetjes en ik voel me uitgelaten en blij. Moe en voldaan wandel ik rustig naar huis terug.

Ik voel duidelijk dat dit visueel uitstapje me goed heeft gedaan. Ik voel me energieker en mijn benen tintelen en mijn voeten voelen een stuk warmer dan van tevoren.

Andere keren ga ik visueel skiën, een duinwandeling maken door het warme mulle zand, of ik ga tennissen tegen een ferme tegenstander. Laat je fantasie de vrije loop. Als je maar iets verzint om je lichaam in gedachten te laten bewegen. Het lijkt dan een stuk minder erg om niet écht te kunnen bewegen. Je moet je geest laten geloven dat je echt kunt rennen, fietsen en springen. Je hersenen gaan dan andere seintjes naar je lichaam sturen. Seintjes van actie, energie en evenwicht.

Geschreven door Evy
Juli 2009