Stichting Intermobiel

Websites en CD's met geleide oefeningen over het ontspannen van een lastig lichaam

Op deze pagina vind je tips van websites waar je online gratis een geleide meditatie kunt luisteren. Ook vind je hier CD's op het gebied van ontspanning en meditatie. Als je CD's zoekt, klik dan op CD's, dan kom je meteen daaruit. De CD's moet je meestal wel kopen. De oefeningen op de websites zijn gratis.

Websites
Een geleide ontspanning- of meditatieoefening of visualisatie kan fijn zijn, zeker als je een beginneling bent. Hieronder enkele websites waarop meditatieoefeningen te luisteren zijn. Je kan ze meteen luisteren. Als je dus meteen aan de slag wilt, kan je nu al verder.

 • http://www.onzegidsen.com/geleidemeditatie.htm (Nederlands, een rustige Belgische vrouwenstem)
  De meditaties werden opgenomen in MP3 formaat en zijn tussen 2,3 en 3.5Mb groot, via telefoonlijn kan het downloaden even duren. Wanneer je op de link klikt, krijg je de vraag "openen vanop deze locatie" of "bewaar naar bestand". Het spreekt voor zich dat als je de meditatie wilt bijhouden je voor het tweede kiest. Je vindt er de volgende meditaties: contact maken met je gids, transcehouding en positie, meditatie/je afstemmen op levensenergie, meditatie/een ontspannen staat bereiken, meditatie/focus en concentratie, meditatie/visualisatieoefening  en meditatie/visualisatieoefening 2.
   
 • http://www.ijsselmeerziekenhuizen.nl/psychiatrie/aandachttraining/aandachttraining-oefeningen.html (Nederlands)
  Ze heeft een prettige rustige stem. Ze is klinisch psycholoog.
  Beluisteren en downloaden van oefeningen:
  In de training wordt gebruik gemaakt van een viertal oefeningen:
  - Lichaamsverkenning
  - Zitmeditatie
  - eenvoudige bewegingsoefeningen: 
  Liggende Yoga
  Staande Yoga

  Alle oefeningen zijn gericht op vergroten van de vaardigheid om met vriendelijke, niet (ver)oordelende aandacht in het hier-en-nu te blijven. Leren opmerken van lichaamssensaties, gedachten en gevoelens; zonder te verdwijnen in de automatische piloot, zonder je op iets te fixeren. Door te oefenen leer je dat je niet hoeft te “verdwijnen” in je (negatieve- of pieker) gedachten, gevoelens of lichaamssensaties (waaronder pijn). Je kunt het observeren vanuit een soort rustige plek in jezelf. Gebruik maken van de ademhaling is een belangrijk hulpmiddel. Je kunt het gebruiken als een ankerpunt van waaruit je al het andere kunt observeren, en waar je altijd met je aandacht naar toe kunt gaan. Van daaruit is het mogelijk om te ontspannen, tot rust te komen, en overwogen keuzes te maken. Hoewel de oefeningen op zich eenvoudig zijn, is het niet altijd zo gemakkelijk ze regelmatig te blijven doen en het geleerde ook toe te passen in het dagelijks leven. Goede begeleiding en deelname aan een groep kan daarbij zeer ondersteunend zijn. Voor aandachttraining in uw omgeving: www.werkgroepaandachttraining.nl 
   
 • Waarheid.nu van Bernd Berkhout (gevorderden)
  Op deze website kan je gratis diverse CD meditaties afluisteren van 10 tot 20 minuten lang. Klik hier om te kijken welke meditaties er zijn en om ze te beluisteren. Een prettige rustige mannenstem vertelt de meditatie.
   

Engels:

 • Audio dharma geleidemeditaties van vele leraren in het Engels. De soort meditatie staat duidelijk omschreven en de lengte van de meditatie staat er duidelijk bij. Er zijn ook mindfullness en depressies serie meditaties bij van een korte duur. NIEUW
   
 • Guides from Sounds true (Engels)
  Op deze website staan goede uitgebreide oefeningen ingedeeld in meditatie, energie heling en levensdoel. De laatste is nog niet online, maar binnenkort wel. Het zijn uitgebreide oefeningen opgedeeld in delen. Je kan kiezen welke categorie je aanspreekt. Tip: Als je moeite met Engels hebt, kan je de pagina's ook via Google laten vertalen in het Engels.

  Meditatie
  Ben je klaar om meditatie voor jezelf te ervaren. Kies die categorie die je aanspreekt en je begint. 
  “Meditation to Calm the Mind” and “Open to Awareness” bieden je acht traditionele technieken om je gedachten te settlen, je aandacht te verlngen en een fundtaie te bouwen voor een succesvolle beoefening. “Meditation to Soften and Nourish the Heart” bevat een serie van beoefening die de nadruk leggen op het ontwikkelingen van kwaliteiten als compassie en vriendelijkheid. “Meditation on the Energy of the Body” laat je zien hoe je je kunt openen om te energie vrij te laten stromen in je leven door ons hele wezen. “Meditation as ’Just Being’” is minder over techniek maar simpel meer om onze ervaringen te verwelkomen. En wellicht het meest praktische is “Meditation in Daily Life” die je helpt de vruchten van meditatie in je dagelijkse activiteiten te brengen, terwijl je aan het eten, rijden bent of op je werk enzovoort. 

  De 21 meditatie oefeningen: Klik hier om meteen te beginnen met de meditatie oefeningen
  Meditatie is een medthode om lichaam in geest te synchroniseren in dit moment nu. Als onze geest en lichaam synchroon zijn, ijn we natuurlijk ontspannen, alert, open en bewust. Op deze wijze kan meditatie ons fysieke, psychologisch en spirituele voordelen geven. Onze gids maakt het makkelijker voor je om te leren mediteren met uitleg, vraag en antwoord met leraren ingedeeld in vijf categorieen en 21 oefeningen waar je mee kunt starten. 
   
  Meditation Exercises Overview:
  Meditation to Calm the Mind and Open to Awareness
  1: Observing the Breath
  2: Meditation for Relaxation
  3: Mantra Meditation
  4: Centering Prayer
  5: Meditation on Harmony
  6: Sufi Meditation
  7: Walking Meditation
  8: Meditation for Pain Relief

  Meditation to Soften and Nourish the Heart

  9: Metta— Meditation
  10: Tonglen— Meditation
  11: Forgiveness Meditation

  Meditation on the Energy of the Body
  12: Chakra Meditation
  13: Standing Meditation
  14: Inner-Body Meditation
  15: Earth Breathing

  Meditation as "Just Being"
  16: Natural Meditation
  17: True Meditation

  Meditation in Daily Life
  18: Meditation for Busy People
  19: Morning Meditation
  20: Mini Meditations
  21: Eating Meditation

  Energie helen
  We hebben allemaal de capaciteit om helende energie te produceren in onze levens en anderen helpen om hetzelfde te doen. Ben je klaar om de voordelen van energieheling te ervarne? We nodigen je uit om die categorie te selecteren die je het meeste interesseert. Het is in zes delen ingedeeld die ieder een eigen oefening hebben ingesproken door bekende leraren.

  Veel mensen associeren het woord helen met het werken met fysieke onderdelen om een verandering in ons lichaam of geest te brengen door het gebruik van medicijnen, kruiden, vitamines en oefeningen als voorbeeld werken we met het fysieke lichaam om ongewilde symptomen zoals pijn, vermoeidheid, angst en chronische ziektes te verminderen. In deze gids spring je meteen in de hart principes van chakras, meridianen, aura velden en andere methodes die worden gebruikt in vele varieten van geest-lichaam en energie gebaseerde heling.  

  Self-Healing Exercises Overview: klik hier om meteen met de 18 oefeningen te beginnen
  Breath, Prana, and Qi
  1. The Relaxing Breath-- Andrew Weil
  2. Yoga Relaxation-- Shiva Rea

  Chakras, Meridians, and Aura
  3. A Tour of the Chakras-- Anodea Judith
  4. Chakra Healing-- Cyndi Dale
  5. A Morning Chakra Exercise-- Caroline Myss
  6. Purification and Balancing-- Layne Redmond
  7. Five Minute Daily Energy Routine-- Donna Eden
  8. Matrix Energetics-- Richard Bartlett

  Sound Healing
  9. Chanting the Chakras-- Layne Redmond
  10. Self-Healing with Sound and Music-- Andrew Weil and Kimba Arem
  11. Vocal Toning the Chakras-- Jonathan Goldman

  Using the Hands for Healing
  12. Your Healing Hands-- Jack Angelo

  Guided Imagery and Visualization
  13. Imagery for Self-Healing-- Martin Rossman
  14. Healing Lake Meditation-- Jon Kabat-Zinn
  15. Combating Energy Vampires-- Judith Orloff
  16. Meditation for Pain Relief-- Shinzen Young
  17. Color and healing-- Laura Alden Kamm

  Soul-Level Healing 

  18. Intro to Shamanic Journeying-- Sandra Ingerman 

CD's  tegen betaling

 • De Hemi-Medi cd's zijn speciaal gemaakt voor ontspanning en meditatie. Bijzonder aan deze cd's is dat er tonen toegevoegd zijn die op geheel natuurlijke wijze ontspanning brengen. De ontspannende werking van deze tonen is wetenschappelijk bewezen en kan met EEG apparatuur gemeten worden. De aangename diepe ontspanning is natuurlijk ook heel goed voelbaar. Op de meeste Hemi-Medi cd's klinken zacht-kabbelende riviertjes of beekjes. Bij een aantal cd's is ook vogelzang opgenomen. Er is een cd met het geluid van de branding van de zee. En er is een cd met de stem van hypnotherapeut Wim Kijne met een geleide ontspanning. Aan de opnames is bijzonder veel aandacht besteed waardoor ze fantastich klinken. Je kunt de cd's over de speakers beluisteren en genieten van prachtige natuurgeluiden. Als je over een hoofdtelefoon luistert dan komen de Hemi-Medi cd's extra tot hun recht. Je kunt dan genieten van van de sublieme ruimtelijkheid van de opnames. Er is namelijk een speciale opnametechniek gebruikt die bij het luisteren via een hoofdtelefoon een zeer natuurgetrouw stereobeeld geeft. Hierdoor kun je de natuurgeluiden om je heen horen en er is ook een prachtige diepte in het klankbeeld. Het is alsof jij zelf midden in de natuur bent waar de opnames gemaakt zijn.

  Je kan van veel CD's een fragment van 30 seconden luisteren. Als je een van deze mp3 bestandjes steeds laat herhalen en je luistert met een hoofdtelefoon, dan krijg je een indruk van hoe de cd klinkt en ontspant. De cd's zelf werken echter sterker. Dat komt door de opbouw van de cd's en doordat de werking minder wordt door de MP3 compressie. Er staat een Hemi-Medi - geleide ontspanning op (Geleide ontspanning met de stem van Wim Kijne, met beekje en vogelzang op de achtergrond en binaural beat tonen voor extra diepe ontspanning.) die vier minuten duurt. Je kunt dus wel luisteren, voordat je iets koopt, dus je weet wat je koopt.    
   
 • "Eenvoudige meditatietechnieken voor de westerse mens" van auteur Jack Kornfield. Het is een boek met een CD met zes geleide meditaties voor €17,50, Hardcover boek 96 pagina's | Uitgeverij Panta Rhei | mei 2007