Stichting Intermobiel

adressen van organisaties op het gebied van het ontspannen van een lichaam

Hieronder vind je (inter)nationale adressen van organisaties die zich ook bezighouden met meditatie en het ontspannen van een lichaam met een lichamelijke handicap, chronische ziekte of chronische pijn.

Nederland

Jewel Heart Nijmegen
Jewel Heart is een internationale organisatie die functioneert binnen de rijke Gelugpa-traditie van het Tibetaans boeddhisme en tegelijkertijd, net als haar oprichter Gelek Rimpoche, midden in de westerse samenleving wil staan. Zij is gevestigd in Ann Arbor en kent verschillende andere afdelingen in Amerika. Daarnaast kent zij vestigingen in Maleisië, Singapore en Nederland.

Jewel Heart Nederland is opgericht op initiatief van Hélène van Hoorn, een maatschappelijk zeer betrokken en actieve vrouw uit Nijmegen, die in India leerling werd van Gelek Rimpoche. Op haar verzoek kwam Rimpoche naar Nederland om les te geven. Zo ontstond een middelgrote organisatie met scholingsgroepen in Nijmegen, Utrecht, 's-Hertogenbosch en Tilburg.

Jewel Heart kent een grote diversiteit aan studie- en meditatiegroepen:
•open meditatieavonden
•introductiecursus
•(aandachts)meditatiegroepen
•thangka-tekenen
•een driejarige basistraining in de Lamrim
•doorgaande verdiepingsgroepen in soetrayana en vajrayana

Twee maal per jaar bezoekt Gelek Rimpoche Nederland, daarnaast geven diverse andere leraren les. en organiseert tevens activiteiten op het snijvlak van boeddhisme en de westerse samenleving. Veel lessen van Gelek Rimpoche zijn in transcriptvorm verschenen.

Marja de Rooij

Titel: Helende yoga, een bron van rust en ontspanning tijdens ziekte en herstel.
Persoonlijk verslag van een herstelproces met behulp van yoga oefeningen
Auteur: Marja de Rooij
ISBN: 978.90.8840.043.8 Uitgeverij: Uitgeverij Pantarhei, Katwijk
De oefeningen in dit boek zijn te downloaden via de website van de uitgeverij Phanta Rhei; www.uitgeverij-pantarhei.nl/mp3.html
datum uitgifte: 2010 Aantal bladzijdes: 96 pagina's
Prijs: € 12,50 Klik hier om het boek te kopen

Marja de Rooij is bezig met haar yogaopleiding als zij geconfronteerd wordt met lymfklierkanker. In dit boek geeft zij een persoonlijk verslag van haar genezingsproces, waarbij yoga-oefeningen haar de kracht gaven om de chemotherapie goed te doorstaan. Zij beschrijft hoe zij tijdens haar herstel de meditatieve yoga-oefeningen als een verzachtende en helende kracht heeft ervaren. Naast een ervaringsverhaal bevat het boek acht praktische oefeningen die haar geholpen hebben. De toelichtingen bij de oefeningen nodigen de lezer uit om aandachtig binnenin zichzelf te kijken naar wat pijn, angst en onzekerheid met je doen. Eerlijk, indringend en ontroerend geschreven.  

Marja de Rooij (1960) houdt zich vanaf haar vijfendertigste bezig met yoga. Zij heeft zowel de yogadocentenopleiding als de kinderyoga-opleiding gevolgd en is aangesloten bij de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland. Naast lessen aan mensen met kanker geeft Marja les aan volwassenen en kinderen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.yogapraktijkstralendester.nl 

Frits Koster 
Op de website van Frits Koster vind je informatie over publicaties en activiteiten met betrekking tot de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie, boeddhistische psychologie en mindfulnesstraining bij stresshantering en burnoutpreventie. 

Frits Koster (geb. 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten op verschillende plaatsen in Nederland en Ierland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie. 

Frits is inmiddels uitgetreden en woont in een klein dorp in Groningen. Hij werkt als trainer Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Training (MBCT) bij Lentis Groningen en bij GGZ-Drenthe. Hij verzorgt op beide locaties trainingen voor cliënten en voor medewerkers.

Frits is als docent verbonden aan het Instituut voor Mindfulness in Nederland en aan opleidingsinstituten in België en Ierland. Hij geeft daarnaast voorlichting en cursussen stresshantering en burnoutpreventie in verschillende beroepssectoren. Hij is auteur van de boeken 'Bevrijdend inzicht', 'Stress: wat kan ik er zelf aan doen?', 'Het web van wijsheid', de audio-CD 'Inzichtmeditatie' en het onlangs verschenen boekje 'Basisprincipes vipassana-meditatie'. Deze publicaties zijn verschenen bij uitgeverij Asoka. Frits Koster is schrijver van onder andere het boekje Mildheid met twee cd's. Lees hier de recensie over dit boekje met de cd's die Veroni met een 9 waardeerde 

 

Engeland  

Breathworks Manchester
Breathworks CIC
16 - 20 Turner Street
Manchester
M4 1DZ
0161 834 1110

info[at]breathworks.co.uk. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://breathworks-mindfulness.org.uk/

Vidyamala Burch - Breathworks Founder, originally from New Zealand, Vidyamala sustained a spinal injury when she was sixteen. Over twenty years ago she started exploring mindfulness and meditation techniques to manage her own persistent pain and in 2001 began offering these skills to others, initially with funding from the Millennium Commission.
Vidyamala makes the practice of befriending your experience through mindfulness, however unpleasant or pleasant it may be, both commonsensical and compelling. I admire her tremendously. (Jon Kabat-Zinn)
 

Amerika

Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society
University of Massachusetts Medical School
55 Lake Avenue North
Worcester, MA 01655
Phone: 508-856-2656
Fax: 508-856-1977
http://www.umassmed.edu/index.aspx
Email: mindfulness@umassmed.edu  

The Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society is a visionary force and global leader in mind-body medicine. For thirty years, we have pioneered the integration of mindfulness meditation and other mindfulness-based approaches in mainstream medicine and healthcare through patient care, research, academic medical and professional education, and into the broader society through diverse outreach and public service initiatives. Directed by Saki F. Santorelli, EdD, MA, since 2000 and founded in 1995 by Jon Kabat-Zinn, PhD , the Center is an outgrowth of the acclaimed Stress Reduction Clinic – the oldest and largest academic medical center-based stress reduction program in the world. 
 

  • ridi ooms

    Beste Andre, ik weet voor 100% zeker dat yoga je kan helpen. Het was echter een hele zoektocht om de juiste...
  • Derwish yoga

    Derwisj Yoga afkomstig van de website http://dutch.dervish-yoga.com Het soefi geheim van de eeuwige jeugd. ...