Stichting Intermobiel

Adressen Belgie

David Dewulf is arts en reeds jaren werkzaam met mindfulness. Hij werkt samen met de universiteiten van Gent en Leuven voor opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Hij is oprichter van het Instituut voor Aandacht & Mindfulness.


David Dewulf is een autoriteit op het vlak van mindfulness. Hij richtte het Instituut voor Aandacht en Mindfulness op en geeft al vele jaren mindfulnesstraining, zowel aan volwassenen als aan jongeren. Hij leidde ook vele mindfulnesstrainers op. Daarnaast werkt hij nauw samen met verschillende universiteiten om het effect van mindfulness verder te onderzoeken.

 

David Dewulf is oprichter en coördineert de werking van I AM en de nieuwe initiatieven zoals mindfulness voor jongeren en de opleidingen. David werkt samen met de universiteit Gent voor depressie en met KU Leuven voor wetenschappelijk onderzoek. David houdt van verre landen, nieuwe culturen ontdekken en van zijn prachtige kinderen. En zijn hobby Mindfulness natuurlijk.
 

Breathworks Belgie
Breathworks.be biedt mindfulness training aan in de context van ziekte, pijn & stress. Op de website laten ze je graag kennismaken met mindfulness en de specifieke benadering van Breathworks.
VZW Breathworks.be
Oudescheldestraat 14, bus 001
9000 Gent
 

Edel Maex:
Website van Edel Maex, een  Belgische psychiater die het goede boek Open Mind heeft geschreven. Edel Maex is psychiater, zenboeddhist en Mindfulness Based Stress Reductie trainer. Hij schreef een compact boekje met 3 cd's met daarin het 8-weken Mindfulness programma. De meditaties 'Bestaansrecht', 'Bodyscan' en 'Zitten' horen bij zijn mindfulness boek 'In de Maalstroom van je Leven'.

Mind/Body Medicine
Mind/Body Medicine is een snel ontwikkelend fusiegebied binnen de wetenschap. Het integreert recente wetenschappelijke bevindingen uit de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg.

In essentie is MBM gericht naar zelfzorg. Cognitieve en gedragsveranderingen (naar prim. en sec. preventie) staan centraal. Dit betekent dat de patiënt zelf een meer actieve rol gaat spelen in zijn gezondheid. Dit heeft een effect op o.a. therapietrouw (vermindert o.i.v. stress) en de algemene volksgezondheid (levensstijl). Er wordt gebruik gemaakt van verschillende wetenschappelijke ondersteunde technieken, aangeleerd in groepsverband (componenten). MBM richt zich daarvoor naar specifieke patiëntenpopulaties (doelgroepen).

MBM vormt samen met heelkunde, procedures en geneesmiddelen een geheel waardoor de recentste inzichten binnen de geneeskundige wetenschap volledig tot hun recht komen. Het wetenschappelijk ondersteund arsenaal naar therapie en preventie krijgt een krachtigere vorm in de gezondheidszorg. Lopende MBM programma's in de V.S. hebben hun nut bewezen. De ontwikkeling van Mind/Body Medicine in België.

In de Verenigde Staten heeft Mind Body Medicine een belangrijke plaats in verschillende universitaire instellingen (Harvard). MBM in België staat volledig in de kinderschoenen. Deze website en dit project willen daarom:

1. informerend zijn naar medici en paramedici over de ontwikkeling van MBM in België en daardoor een mogelijkheid creëren om MBM te integreren binnen het verwijsbeleid van huisarts-specialist-ziekenhuis.

2. een wetenschappelijk naslagwerk vormen voor recente ontwikkelingen van MBM.

3. een samenwerkingsverband creëren: artsen, psychologen, ziekenhuizen, wetenschappelijk onderzoekers, instellingen, universiteiten en andere gemotiveerde mensen die willen samenwerken, kunnen vrijblijvend contact opnemen.