Stichting Intermobiel

Wat is het verschil tussen Tai Chi en Tai Chi Tao?

Wat is het verschil tussen Tai Chi en Tai Chi Tao?
Tai Chi is een vechtkunst die in China zijn oorsprong vindt. Het is een gezondheidsoefening en een weg tot de levensrust. Ontspanning, een goede lichaamshouding en het begrijpen van energiepatronen zijn van belang. Het beoefenen van Tai Chi brengt je dichter bij jezelf en het brengt je meer in balans. 

Er zijn verschillende manieren waarop je de sport Tai Chi kunt beoefenen. Vandaar dat er ook meerdere Tai Chi scholen zijn. Tai Chi Chuan is de methode met als achtergrond de krijgkunsten. Qi Gong zijn een soort gezondheidsoefeningen. Tai Chi Tao zweeft daar ergens tussenin.

Bij Tai Chi Tao wordt niet in stijl gedacht, maar in termen. Het is gemakkelijk te leren. Iedereen kan vlot meedoen en vloeit mee in de bewegingen. Tai Chi Tao kenmerkt zich door langzame, vloeiende en ronde bewegingen. De oefeningen kunnen zo aangepast worden dat mensen met een lichamelijke en/of energie beperking gewoon mee kunnen doen. Qi-Gong, Yin en Yang en de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal, vormen de basis voor deze oefeningen. De Tao vorm bestaat vaak uit een serie oefeningen die in een bepaald ritme worden uitgevoerd.

Door de sport regelmatig te beoefenen, kan er een betere ‘chi’ ontstaan in het lichaam. ‘Chi’ staat voor levensenergie, deze gaat dan beter stromen. De beoefenaars krijgen een betere gezondheid en een soepeler lichaam. Het is bekend dat Tai Chi Tao een gunstig effect heeft op de spieren en gewrichten. Zo beïnvloedt het onder andere de volgende klachten gunstig: RSI, whiplash, reuma en rugklachten. Verder zijn er ook goede ervaringen bekend met schouder- en nekklachten, fibromyalgie, ME/CVS, burn-out, slapeloosheid en hoge- en lage bloeddruk.

Gebruikte bronnenlijst:
- http://www.lakerveld.org/wat-is-tai-chi.html#watis
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Tai_chi
- http://www.innerned.org/taichitao.html
- http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=30
- http://www.taichitao-qigong-harderwijk.nl/
- http://www.taichitaoamersfoort.nl/  

Mei 2012