Stichting Intermobiel

Orthomoleculaire geneeskunde (Renate)

‘Tot mijn grote vreugde begon ik na een aantal weken verschil te merken. Ik kreeg meer energie en voelde mij ook gewoon beter.’

Ik ben Renate Both en ik ben 32 jaar. De ziekte die ik heb, heet ARSACS (Autosomaal Recessieve Spastische ataxie van Charlevoix Saguenay).Dit houdt in dat de kleine hersenen verschrompelen en dat het verlengde ruggenmerg dunner is als normaal. Het is een vrij onbekende progressieve ziekte, dus het kan zo blijven of verergeren.

Omdat ik een aantal jaren geleden zo vermoeid was dat ik amper mijn bed nog uitkwam, ben ik naar mijn neuroloog gestapt. In de hoop dat hij iets voor mij kon betekenen. Volgens de neuroloog hoort vermoeidheid bij mijn ziektebeeld. Hij schreef mij medicatie voor en hoopte dat het beter zou gaan. Al snel merkte ik dat het eerder nog slechter ging dan beter. Bij een volgend consult hebben we besloten de medicatie af te bouwen om er tenslotte helemaal mee te stoppen. Ik was dus weer terug bij af.

Renate Both

Van een kennis hoorde ik toen dat zij bij een orthomoleculair arts onder behandeling was in Capelle aan de Ijssel. Zij raadde mij aan daar eens heen te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Het eerste consult duurde iets van anderhalf uur en er werd mij het hemd van het lijf gevraagd. Toen de arts een globaal beeld had van mij en mijn klachten kwamen de tabletten te voorschijn. Ik kreeg met name voedingssupplementen voorgeschreven zoals Vitamine CL-Carnitine, Co-enzym Q10 enzovoort. Tot mijn grote vreugde begon ik na een aantal weken verschil te merken. Ik kreeg meer energie en voelde mij ook gewoon beter. Inmiddels zit ik nu op een onderhoudsdosis. De vermoeidheid zal er altijd blijven, maar ik kan dank zij de supplementen mijn dagelijkse dingen doen. Blijft staan dat ik ‘s middags wel een paar uur moet rusten en ’s avonds op tijd, rond half acht, naar bed ga. Natuurlijk kan het altijd beter, maar zoals het nu is ben ik dik tevreden. Het enige nadeel is misschien dat de supplementen niet vergoed worden. Mijn redenering is dan als volgt: Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Ik laat graag iets anders hiervoor schieten. De consulten worden deels vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed net als homeopathische medicijnen. Het hangt af van je zorgverzekeraar en de aanvullende zorgverzekeraar hoeveel ze vergoeden van de consulten en de medicijnen. De voedingssupplementen worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ook niet op een recept van een arts. Ik ga nu eigenlijk niet meer naar de orthomoleculaire arts toe. Als het nodig is, kan ik altijd bellen.

Over orthomoleculaire geneeskunde:
Orthomoleculaire geneeskunde, ook wel orthomoleculaire therapie genoemd is een alternatieve geneeswijze. De term "orthos" komt uit het Grieks en betekent: "juist", "recht" of "gezond". "Moleculair" staat voor molecuul. Met de term "orthomoleculair" wordt dus bedoeld dat gebruik gemaakt wordt van zogenoemde "optimale" concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Het centrale idee van de orthomoleculaire geneeskunde is dat er verschil gemaakt kan worden tussen lichaamseigen stoffen, die het lichaam ondersteunen en het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren enerzijds en lichaamsvreemde stoffen, die afweer reacties van het lichaam zouden oproepen, anderzijds. Orthomoleculaire therapeuten streven naar zogenoemde "optimale" concentraties voedingsstoffen in het lichaam, die men probeert te bereiken met doseringen, die soms ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden uitkomen.

Algemene tips over het kopen van voedingssuplementen en de vergoeding van alternatieve geneeswijzen en medicijnen:
 

 • Sommige supplementen zijn op recept goedkoper te bestellen bij winkels als de Roode Roos dan bij de apotheek. Een artsenrecept is vaak nodig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor acetylceisteine (Fluimucil) dat door veel mensen met posttraumatische dystrofie gebruikt wordt en vaak niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraar.
 • Ook kan je vitamines bij winkels als de Kruidvat kopen. Ze hebben daar bijvoorbeeld vitamine C van 1 gram die daar veel goedkoper is dan bij de apotheek. Ook heeft de Kruidvat met regelmaat acties dat je bij meerdere producten 25% of soms wel 40% korting krijgt. Kijk altijd wel goed naar de dosis om juist te kunnen vergelijken met de apotheek!
 • Ik (Veroni) gebruik een hoge dosis vitamine E van 2 x daags 10 mg. Ik moet bij de Kruidvat dan 2 x daags 3 tabletten slikken en bij de apotheek hebben ze wel 10 mg in 1 tablet. Ik kies dus bewust voor een iets duurder product, maar het is wel prettiger met innemen.
 • Als je gebruik maakt van alternatieve geneeswijze, medicijnen of voedingssuplementen is het verstandig het altijd aan de zorgverzekeraar voor te leggen of het wel of niet vergoed wordt, omdat de verschillen per zorgverzekeraar en soort pakket erg groot zijn.
 • Als je gebruik maakt van alternatieve geneeswijze kan het verstandig zijn naar je aanvullende zorgverzekering te kijken i.v.m. de vergoeding. Het kan voordeliger zijn om bijvoorbeeld een pakket hoger te nemen, omdat je dan meer consulten en/of medicijnen vergoed krijgt. Vraag altijd eerst goed na bij je zorgverzekeraar aan welke eisen de arts of therapeut aan moet voldoen.
 • Als je een medische geschiedenis hebt, kan een alternatieve arts wellicht meer voor je betekenen dan een therapeut. Een arts heeft als basiskennis van het lichaam en medicijnen. 
 • Het is belangrijke altijd de bon of rekening te bewaren, zodat je het kan meenemen in je belastingaangifte als het niet vergoed wordt.
 • Ook kan je proberen of de gemeente vanuit de bijzondere bijstand de kosten (deels) wil betalen. De regels verschillen namelijk per gemeente.

Meer informatie over orthomoleculaire geneeskunde en het kopen van voedingsuplementen vind je op:
 

 • www.mbog.nl/ Via deze website kan je ook een arts of therapeut bij je in de buurt vinden. Tevens staat er een vergoedingenoverzicht welke zorgverzekeraar met welke paketten hoeveel vergoeden. Bij de ene zorgverzekeraar worden voedingssuplementen wel vergoed en bij de ander niet.
 • www.pilliewillie.nl
 • www.derooderoos.com

Geschreven door Renate Both en Veroni Steentjes, oktober 2008