Stichting Intermobiel

Kan er meer pijn zonder reden zijn?

veroni over plotseling functieverliesVeroni Steentjes is initiatiefneemster van Stichting Intermobiel en hoofdredacteur van het Mobiel Magazine. Ze heeft sinds haar twaalfde Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS type twee) waardoor ze nu meer dan twintig jaar bedlegerig is. Ze schrijft in het Mobiel Magazine in het voorwoord wat haar bezighoudt.

Kan er meer pijn
zonder een reden zijn?

Ik heb de nodige ervaring met ineens meer fysieke pijn en beperkingen hebben. Mijn hand- en armfuncties kunnen van het ene op het andere moment ineens uitvallen. Ik ben de aansturing van deze functies kwijt waardoor ik mijn hand en arm niet kan bewegen. Ook krijg ik dan veel spasmen en spierspanning in mijn hand en arm wat uitstraalt naar mijn schouder en romp, waardoor ik beduidend meer pijn heb. Daarnaast heb ik regelmatig ineens meer spierspanning in mijn benen. Dat versterkt de dwangstand in mijn voet wat weer meer pijn veroorzaakt.
 

Ieder keer als dat gebeurt, vragen mensen aan mij: ”Wat heb je gedaan waardoor dit is gekomen?” Ik zou daar heel graag een antwoord op willen geven, maar ik heb dat antwoord eenvoudigweg niet. Ik zoek en analyseer, maar er is geen antwoord te vinden dan erkennen dat het is zoals het is. Ik kan niet zeggen dat ik een blokje te veel ben om gegaan, dat ik te lang in de kroeg heb doorgezakt of een heftige vrijpartij heb gehad. Van dit alles is helaas geen sprake.

Als ik de oorzaak wel zou weten, dan zou dat erg fijn zijn. Als ik namelijk de oorzaak weet, kan ik er wellicht ook iets aan doen om het te vermijden of te verminderen. Alleen weet ik geen oorzaak, maar ik ervaar wel degelijk het gevolg. Ik sta dus machteloos.

Mensen moeten begrijpen dat er niet altijd een oorzaak is als iemand achteruit gaat. Er is geen verklaring voor alles, al willen wij mensen dat o, zo graag. We willen alles kunnen begrijpen en verklaren. Tevens willen we controle hebben, het liefst over alles in het leven, maar zo werkt het leven niet. Loslaten is iets waar wij mensen veel moeite mee hebben, maar het kan wel veel pijn verlichten. Het leven nemen zoals het komt, noem je dat.
 

Van mijn handfunctie kan ik niet op aan.
Het is de vraag hoe dit in de toekomst zal gaan.
Ik blijf op het goede hopen,
maar ik weet niet hoe het af zal lopen.
 

Veroni Steentjes

afkomstig uit het Mobiel Magazine juni 2017
Op de website in 2017