Stichting Intermobiel

Fons over een kwartier niets doen

een powernap nemenMoe zijn kennen we allemaal, moe zijn is iets heel normaals. Echter komt vermoeidheid niet altijd op het juiste moment. De oorzaken van vermoeidheid zijn verschillend. Het kan komen door bijvoorbeeld: pijn, ongemak, onvrede, drukte of te veel of te weinig bewegen. Iedereen heeft een eigen lijstje met oorzaken die vermoeidheid kunnen oproepen. Soms kun je ook gewoon even leeg en moe zijn. Een powernap is een klein slaapje van een kwartier om weer opnieuw krachten op te doen voor de rest van de activiteiten die er nog te doen zijn. Het is eigenlijk best gek om zomaar even een kwartier te slapen om energie op te doen.

 

Zelf heb ik die gewoonte opgepikt, mede door de corona-crisis en meer thuis zijn, dat ik aan het begin van de middag een kwartier niets doe. Dan ga ik dus een kwartier met mijn ogen dicht op mijn luie stoel zitten. Dat had je me een half jaar geleden niet moeten vertellen, want ik moest van mezelf altijd iets doen. Doe ik in dat kwartier dan alleen maar zitten, of doe ik dan toch nog iets?

 

Ja, ik doe wel wat, en ook weer niet. Ik let op mijn ademhaling, en daarbij haal ik diep adem in, en laat het gewoon weglopen. Ik blaas de lucht niet diep uit mijn lijf weg, want daarmee gaat mijn energie uit mijn lichaam weg. Bij iedere inademing haal ik energie naar binnen, en bij iedere lichte uitademing laat ik een gedachte of spanning in mijn lichaam los. Dat is in feite wat er gebeurt doordat ik doe wat ik dan doe.

 

Het kan zomaar zijn dat mijn aandacht gaat naar een lichaamsdeel wat minder lekker aanvoelt. Soms gaat de aandacht van boven naar beneden door mijn lichaam heen: hoofd, schouders, armen, handen, vingers, borstkas, buik, zitgedeelte, bovenbenen, onderbenen, voeten, tenen en alles wat er tussen zit. Soms gaat de aandacht van onder naar boven of van de ene kant van het lichaam naar de andere kant. Toen ik het een paar weken deed, hoefde ik er niet meer bij na te denken. Daar waar ik eerst nog een timer moest zetten voel ik nu zelf aan wanneer de tijd om is. Heel soms val ik ook even in slaap. En gek genoeg heb ik dan ook aan een kwartiertje slapen op die luie stoel genoeg. Als ik wakker word, dan ga ik van de stoel af, en ga ik weer door met de dagelijkse dingen.

Het kan fijn zijn om in het begin een geleide meditatie te zoeken die jou met muziek en woorden door het proces heen begeleidt. Voor iedereen is dat iets persoonlijks. Ga op zoek naar een manier die bij je past om even een kwartier niets te doen en om energie op te laden voor de rest van de dag.

 

Succes, en geniet er ook van. Het kost geen geld, en weinig moeite.

Geschreven door Fons Ossewijer
Geredigeerd door Veroni Steentjes
Op website maart 2021