Stichting Intermobiel

Liefde is het allerbelangrijkste dat een kind nodig heeft!

Liefde is het allerbelangrijkste dat een kind nodig heeft!

Intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren die minder mobiel zijn of aan huisgebonden en voor de omgeving van deze jongeren. De mensen achter deze ontmoetingsplaats werken voortaan mee aan de jongerenpagina van AanZet. Dit keer schrijft Jo-Ann Snel over het onderwerp opvoeden met een lichamelijke handicap. De 31 jarige Barneveldse is getrouwd en moeder van 2 dochters van 8 en 11 jaar. Ze ligt veel op bed en maakt gebruik van een elektrische rolstoel door een bindweefselaandoening.

Wie denkt dat je letterlijk kunt opvoeden vanuit de boekjes heeft het mis. Want niet alleen is ieder kind anders, maar ook is elke situatie anders. Als ik naar mijn dochters kijk, zie ik twee verschillende meiden die ieder een andere aanpak nodig hebben. Ook gaat het opvoeden met een handicap anders als dat je dat niet hebt. Als ouder met een handicap loop ik tegen praktische dingen aan, bijvoorbeeld: hoe los je het op als je niet achter je kind aan kunt rennen of als je stem het niet goed doet? Hiervoor zoek ik oplossingen.

Ik heb een draadloze deurbel in huis. Als mijn kinderen naar beneden moeten komen, druk ik op de bel. Voor mijn stem is het namelijk beter dat ik niet roep. Mijn kinderen hebben nu ook de leeftijd dat ze dat begrijpen. Zo kan ik ze ook om een boodschap sturen, smeren ze zelf hun brood en ze kunnen ook stofzuigen. Ze dragen hun steentje bij in het huishouden. Daar is in mijn ogen niets mis mee. Ook kan ik nu met ze naar buiten. Dit kon een paar jaar geleden niet, omdat ik toen geen elektrische rolstoel had waarin ik kon liggen. In die periode gingen we thuis naar de bioscoop of we haalden een spelletje. We bakten een hamburger met patat en gingen zo thuis naar de McDonald’s . Het fototoestel gaat mee met uitstapjes, zodat ik terug kan kijken, want ook nu kan ik niet altijd mee. Creatief opvoeden gaat vanzelf.

Sinds ik de elektrische rolstoel heb, is er bij ons een hoop in het voordeel van de kinderen veranderd. Toen het niet ging, hadden ze zo hun verdriet. Toch pasten ze zich aan. Als ze je liefde krijgen, en je jezelf en je kind geen slachtoffer maakt, zijn ze niets minder dan andere kinderen. Liefde is het allerbelangrijkste dat een kind nodig heeft!

Op
www.intermobiel.com  in de rubriek www.opvoedenmeteenhandicap.nl  vind je alle informatie over opvoeden met een lichamelijke handicap. Ook op het forum van deze website vind je jonge ouders met een lichamelijke beperking die ervaringen uitwisselen.

Geschreven door Jo-Ann snel voor de Aanzet mei 2008