Stichting Intermobiel

Artikels Anneke aug'09

Alle onderstaande artikels zijn geschreven door Anneke en dragen de titels:

Leren lopen Nee Babyzwemmen

Leren lopen.
Begin 2009 zette onze zoon (toen ruim 15 maanden oud), na een hele periode van veel ziek zijn, zijn eerste stapjes los. O, wat waren we trots op hem. Maar hij was zelf misschien nog wel veel trotser. We vonden het heerlijk om te zien, dat hij steeds meer en vaker stapjes los durfde te zetten in de kamer. De eerste keer buiten zelf los lopen was ook een hele belevenis. Bij elk voorwerp op de grond stond hij stil om te overwegen of hij hier wel of niet omheen moest lopen. Wat voor ons zo gewoon is, is voor een peutertje een grote ontdekkingstocht.

Voordat onze zoon kon lopen, kregen we wel eens de (rare) opmerking van mensen (vreemden en bekenden), dat hij wel een late loper zou zijn, daar ik geen rolmodel voor hem was wat lopen betreft. Lachend zei ik steeds: ”Ik ben letterlijk zijn rol-model.” Al voelde ik me wel altijd vervelend als iemand zoiets zei, want lopen is iets dat zit in de ontwikkeling van elk kind. Of hij nou twee, één of geen ouder heeft die kan lopen.

Stijn loopt het liefst de hele dag en hij loopt ook echt goed. Ik weet heel goed dat het voor hem niet uitmaakt, dat ik in een rolstoel zit. De opmerkingen van mensen maken je, als moeder zijnde, wel onzeker. Dus stiekem ben ik toch wel heel erg blij, dat Stijn binnen de statistieken heeft leren lopen. En om het maar allemaal met een geintje te bekijken (met dank aan mijn broer die de opmerking maakte): Stijn kan met zijn 18 maanden, die hij nu is, wel al meer dan zijn moeder!!!

Groetjes, Anneke (geschreven maart 2009)
Augustus 2009


Nee
Nee, nee, nee….
Ik wil, ik wil, ik wil….
Ik ben anderhalf en weet heel goed wat ik wil.
Je vraagt je af wat? Nou eigenlijk wil ik precies dat wat ik van papa en mama niet mag. Vind je dat nou niet leuk? De hele dag zeg ik overal nee op. Papa en mama moesten er in het begin nog wel om lachen, maar volgens mij vinden ze het nu niet meer leuk. Hoewel, ze laten me wel heel veel ontdekken met mijn nee.

Als papa en mama nee zeggen tegen mij, dan mag ik iets niet. Dus als ik nee zeg mogen papa en mama iets niet. Soms zorgt dat wel voor een nieuwe ervaring, waarin het woordje nee toch niet heel erg fijn is om te gebruiken. Zo vraagt mama elke ochtend aan me of ik mijn slaapje uit heb en uit bedje wil. En aangezien mijn antwoord momenteel altijd NEE is, was dat ook zo op deze vraag. Nou en wat mama toen deed….ze deed de spijltjes van mijn bedje weer dicht en zei tegen me, dat ik dan nog maar even moest gaan slapen. Pfffffff, dat vond ik niet leuk hoor. Dus dat woordje nee is niet altijd fijn om te gebruiken. Dus nadat me dit twee keer was overkomen, zeg ik nu ‘s morgens toch maar JA als mama me uit bed wil halen. Op al het andere blijf ik gewoon nog een hele tijd NEE zeggen.

Dikke kus, Stijn (geschreven mei 2009)
Augustus 2009


Babyzwemmen.naar boven
Toen Stijn 4 maanden oud was, ben ik voor het eerst met hem naar het babyzwemmen geweest. Het kostte me een hele hoop energie, maar het gaf me ook een hoop energie terug: in de zin van het genieten van het zien, genieten en ontspannen van je kindje.Inmiddels is Stijn alweer meer dan een jaar aan het zwemmen met me en heeft hij twee guppy-zwemdiploma’s en een pietenzwemdiploma gehaald. Hij vindt het geweldig in het water.

Vanaf mei mag hij door naar de volgende groep. Weer samen met de baby’s, die gelijk met Stijn zijn begonnen met zwemmen, dus dat is heel gezellig. Voor mama weer een nieuwe belevenis. De bodem van het zwembad komt wat hoger, zodat de kindjes zelf door het water kunnen lopen. Wat het worden zal, daar moet ik nog even op wachten. Het voelt net of ik weer opnieuw voor de eerste keer naar het zwembad ga met mijn kleine vent. Ook voor hem zal het wennen zijn, want nu is hij de oudste en vanaf mei is hij de jongste van de groep. Maar ook hier zullen er, met een goed aanpassingsvermogen van onszelf en van de groep, geen grote problemen ontstaan.

Groetjes, Anneke (geschreven in april 2009)
Augustus 2009