Stichting Intermobiel

Seksuele voorlichting?Ach ja, je bent ook al 6, dus mag mama ook wel wat vragen verwachten. De tijd van de bloemetjes en de bijtjes en de boerenkool ben ik zelf al voorbij gegroeid. Dus daar begin ik niet aan. 

Ter voorbereiding had ik al eens wat boekjes gelezen over dit onderwerp en hoe je het bespreekbaar maakt. Of als er vragen komen, hoe je er op in kunt gaan. Maar van kinderen kun je alles verwachten. Deze week vroeg Shifra hoe toch een baby in een moeder haar buik komt? Nou prima, ik ben voorbereid, dus dit kan ik wel aan. Ik begin te vertellen, dat als je heel veel van iemand houdt en je wilt voor altijd bij degene blijven, dat je dan gaat trouwen (of samenwonen). Dan kan het zijn dat je samen graag een baby’tje zou willen krijgen.

Oké, tot zover is het duidelijk en nog te doen voor Shifra. Maar wat mama dan zegt kan echt niet. Ik leg uit dat je als man en vrouw samen lekker in bed gaan liggen en helemaal bloot gaat vrijen... Maar, voordat ik verder kan gaan, zegt Shifra met een vies gezicht: ‘Hebben jullie dan ook geen onderbroek aan?????’ ‘Nee’, zeg ik ‘je bent dan helemaal bloot.’ Nou dat was het dan, want voordat ik het wist, was Shifra maar snel weer gaan spelen. Dit gesprek wordt vervolgd….

En nu vraag ik me af zouden we over tien jaar dit gesprek nog eens voeren? Waarin ik vraag: ‘Hou je bij je vriendje wel je onderbroek aan?’ Wie zal het zeggen? Ach, dan word het tijd voor een gesprek over voorbehoedsmiddelen. 
baby in de buik

Elsa Groenheide
februari 2010