Stichting Intermobiel

Wat heeft staatssecretaris van Rijn met Doe maar te maken?

Veroni Steentjes (39) heeft het Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS) waardoor ze fysiek beperkt en bedlegerig is. Ze woont in een Fokuswoning en maakt sinds 2003 gebruik van een persoonsgebonden budget. Ze heeft sinds 1 januari 2015 veel problemen met het PGB door de vele veranderingen erin.
 

'Ik heb vanaf 2003 tot en met 2014 zonder problemen een persoonsgebonden budget (PGB) gehad. Ik kon eenvoudig de administratie regelen via het online declareren. Alle zorgverleners ontvingen iedere maand op tijd hun netto loon. Tevens ontving ik iedere maand tijdig de loonstroken. Sinds 1 januari 2015 is alles op pgb gebied anders geworden. Niets is meer wat het was. Ik heb heimwee naar toen.

 

Nog steeds hebben mijn gemeente en zorgverzekeraar niet alle zorgverleners goedgekeurd. Ik kreeg vorige week een goedkeuring van een zorgverlener die al vanaf januari loopt. Ook heb ik de Sociale Verzekeringsbank (SVB) diverse keren alle zorgovereenkomsten gestuurd zowel per mail als via We Transfer. Nog steeds is niet alles daarvan verwerkt. Daarnaast kan ik online geen WMO uren declareren maar alleen Zorgverzekeringswet uren. De ICT afdeling van de SVB gaat daarnaar kijken. Ik kreeg te horen dat het nog enkele maanden kan duren, voordat het opgelost is.

 

Als ik urenbriefjes scan en naar het rapid response team van de SVB e-mail, wordt het als een spoed betaling gezien. Er wordt dan bruto uitgekeerd en niet netto, wat de afspraak is. Ik voel me bezwaard dat mijn zorgverleners bruto uitbetaald krijgen, omdat ze geld apart moeten houden voor de afrekening aan het einde van het jaar. Tevens heb ik ook al enkele maanden geen loonstroken ontvangen. Ik kan geen goede werkgever zijn door de vele problemen bij de pgb partijen.

 

Mijn casemanager is al meer dan dertig uren bezig met alle pgb problemen. Deze rekening komt bij mij te liggen. Ik moet dus andere belangrijke zaken laten liggen, omdat de pgb problemen essentieel zijn om mijn zorgverleners te behouden. Ik krijg deze extra uren niet vergoed van staatsecretaris van Rijn. Volgens hem komt alles goed. Als er nog problemen zijn, ligt het volgens hem aan de budgethouder. Nou, dat denk ik niet.

 

Ik ben onnodig veel bezig met het pgb, dus met ziek zijn en zorg nodig hebben. Ik zit in de stress als zorgverleners te laat of bruto uitbetaald worden. Inmiddels is het mei geworden. Er is niets verbeterd ten opzichte van de januari problemen, ondanks alle beloften van de staatssecretaris van Rijn. Hij zegt steeds dat alles goed komt en het wel mee valt. In mijn ogen brengt hij een oude Nederlandse hit onder de aandacht; Is dit alles oehoehoeh, is dit alles oehoehoeh, is dit alles wat er is?

 

Als afsluiting enkele tips. Zie de komende jaren af van chronische ziek worden of een handicap krijgen. Begin voorlopig even niet aan een PGB. Wacht tot de problemen opgelost zijn of tot de oude regels weer van kracht zijn. Dan zing ik uit volle borst: Doe maar!'

 

Geschreven door Veroni Steentjes
Geredigeerd door Evy
Grafische bijdrage van Paul Stoel

mei 2015