Stichting Intermobiel

Izaak

‘Ik probeer aan zoveel mogelijk dingen mee te doen, als het niet gaat, jammer dan.’

In dit portret maak je kennis met de 25 jarige Izaak uit Utrecht.

Medisch
Izaak is als een gezonde jongen geboren. Als Izaak drie maanden oud is krijgt hij een DKTP- vaccinatie (Difterie Kinkhoest Tetanus Polio). Deze vaccinatie maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Izaak reageert eigenlijk meteen al niet goed op de vaccinatie. Hij wordt ziek en belandt in een coma. Izaak ligt vervolgens zes weken in deze coma. Hij vertelt, dat als hij na die zes weken niet wakker was geworden, dat hij er nu niet meer was geweest. Het was gelijk duidelijk dat Izaak blijvende schade had overgehouden aan de vaccinatie en aan de coma. Hij is spastisch aan zijn rechterbeen en is hierdoor gebonden aan een rolstoel. Mensen, die horen dat hij gehandicapt is geworden na een vaccinatie, schrikken hier wel van. Veel mensen weten niet dat dit ook kan gebeuren.

Beperking
Vanwege zijn beperking moet Izaak door anderen geholpen worden bij zijn verzorging. Izaak geeft aan dat hij dit geen probleem vindt: ‘Ik ben niet anders gewend.’ Izaak vertelt dat hij ondanks zijn beperking best veel zelf kan: ‘Ik probeer aan zoveel mogelijk dingen mee te doen, als het niet gaat, jammer dan.’ Zijn gezondheid blijft gelukkig ook stabiel. Izaak kijkt positief tegen het leven aan en laat zich daarom ook niet uit het veld slaan door zijn beperking.
Izaak

Wonen
Izaak heeft tot zijn tiende levensjaar bij zijn ouders en oudere broer en zus gewoond. Vanaf zijn tiende is Izaak gaan logeren in een kinderhuis in Nieuwegein. Dit logeren beviel goed en Izaak is dit op gaan bouwen. Uiteindelijk ging hij alleen nog maar om het weekend naar huis. Izaak is na drie en een half jaar in Amsterdam gaan wonen. Hier woonde hij samen met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Na drie en een half jaar is Izaak verhuisd naar zijn huidige woning in wooncentrum Reinaerde Nieuw Batestein Leidsche Rijn in Utrecht. Hier woont Izaak nu al drie jaar met plezier. Deze woongroep bestaat uit tweeëntwintig mensen, allemaal met een beperking. De groep is verdeeld over drie etages en Izaak is er de jongste bewoner. Izaak vertelt dat hij op zijn kamer een bureau heeft laten maken, die speciaal op hem afgestemd is. Op het bureau staan zijn computers en printers en Izaak kan hier met zijn rolstoel onder rijden.

Dagelijks leven
Izaak is een drukbezet persoon. Naast de tijd die hij besteed aan zijn hobby’s bezoekt Izaak ook een activiteitencentrum. Twee dagen in de week is Izaak te vinden op activiteitencentrum Boogh in Utrecht. Hij werkt hier al twee jaar. Hij houdt zich er bezig met computeren en fotografie. Daarnaast werkt Izaak één dag in de week in een copyshop. Hij is hier voornamelijk bezig met het versturen van mailings.

Zijn hobby’s zijn computeren, werken aan zijn website en medische programma’s op televisie kijken. Zoals eerder al te lezen was, heeft Izaak een speciaal bureau voor zijn computers. Hier is hij erg trots op. Op het bureau staan meerdere computers en printers en Izaak heeft een netwerk tussen twee van zijn computers gemaakt. Izaak heeft een eigen website: Handicap en Zo (http://www.handicapenzo.nl/home.html). Via deze site wil hij mensen informeren over verschillende soorten handicaps en over het leven met een handicap.

Toekomst
Een grote wens van Izaak is om een keer samen met zijn vrienden op vakantie te gaan. Tot nu toe is die droom nog niet in vervulling gegaan. Verder vertelt Izaak dat hij vooral leuke dingen wil blijven doen.

Geschreven door Jolet Wiering-Muurling
Geredigeerd door Johan Fiddelaers
Februari 2010