Stichting Intermobiel

Arjen Siemens in beeld gebracht

Een portret van Arjen van Stichting Intermobiel'Wat ik erg mooi vind is dat mijn vrienden zonder beperking mij als volwaardig zien en niet als iemand met een beperking.'


Arjen Siemes is 28 jaar. Hij woont zelfstandig met ambulante begeleiding. Arjen werkt als receptionist bij een instelling voor mensen met een beperking. Hij is al enige tijd op zoek naar nieuwe vriendschappen om leuke dingen mee te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: een avondje naar de bioscoop, wat drinken in een café of een concert bezoeken. Maar ook een dagje weg naar de Efteling zou hij erg leuk vinden om te doen.

 

Medisch

Tijdens zijn geboorte heeft Arjen een zuurstof gebrek of juist teveel zuurstof gehad. Dat weten de artsen niet. Daardoor kan hij moeilijk lopen en is hij slechtziend. Wat Arjen ziet kan per dag maar zelfs ook per uur verschillen. Licht, en dan met name zonlicht, heeft een grote invloed. Wat hij bij het zien verder soms lastig vindt, is in te schatten wat iemand die normaal ziet wel en niet begrijpt. Sommige dingen zijn voor iemand heel logisch, maar voor Arjen hoeft dat niet zo te zijn. Als iemand bijvoorbeeld op Arjen's werk een doos met spullen vergeet op te ruimen, struikelt hij er over omdat hij dat niet ziet. Het gevolg was dat Arjen onder de blauwe plekken zat. Wat betreft het lopen gaat het ook niet elke dag hetzelfde. Kou heeft hier een grote invloed op. Als het erg koud is in de winter heeft Arjen meer moeite met lopen, omdat zijn spieren dan stijver zijn dan in de zomer.
 

Hobby's

Arjen heeft een scala aan hobby's en dingen die hij graag doet: fitness, het luisteren naar gesproken boeken en tijdschriften. Maar ook zwemmen en uitstapjes met mensen maken naar bijvoorbeeld de bioscoop of uit eten gaan, doet hij graag.

 

Vrienden met en zonder beperking

Zijn huidige vrienden heeft Arjen op diverse plekken leren kennen. Enkele zaten in het oude team waar hij gewerkt heeft. Anderen heeft hij leren kennen via de Zonnebloem of ze waren eerder bij hem betrokken als vrijwilliger voor hun studie. Niet alle vrienden van Arjen hebben een beperking.

Vriendschappen met mensen met een beperking zijn in Arjens beleving wel anders dan met mensen zonder beperking. Wat hij met name als anders ervaart, is dat hij met mensen met een handicap hele andere gesprekken heeft dan met mensen zonder een beperking. Mensen met een beperking lopen vaak tegen dezelfde dingen aan en begrijpen dat goed van elkaar.

 

Mensen zonder beperking weten dit niet altijd. Zeker in het begin van zo'n vriendschap merkte Arjen dat zijn vrienden erg veel interesse hadden in zijn beperking en veel vragen stelden. Wat hij erg mooi vindt om te merken is dat de mensen zonder beperking hem als volwaardig aanzien en niet als iemand met een beperking.

 

Vriendschappen onderhouden

Over het algemeen maakt Arjen veel gebruik van de mail en telefoon om vriendschappen te onderhouden. Als hij met iemand af wil spreken dan kan hij zich binnen zijn woonplaats bewegen met een scootmobiel. Als hij verder weg wil afspreken, heeft hij een regiotaxi pas en een Valys regeling tot zijn beschikking. Arjen heeft nog ruimte in zijn agenda voor nieuwe vriendschappen. Plaatsen bij hem in de buurt zijn: Nijmegen, Groesbeek, Beuningen, Mook, Wijchen en Molenhoek.

 

Geschreven door Fleur Meeusen m.m.v. Arjen Siemes

Geredigeerd door Veroni Steentjes

Afkomstig van het Mobiel Magazine van mei 2015