Stichting Intermobiel

Astrid

In onderstaand artikel van het VCP vind je een portret van Astrid van der Helm. Aangezien Astrid al lang bekend is bij Intermobiel en zich de laatste maanden nog actiever voor ons inzet, mag ze niet in de portretreeks ontbreken. Ze is zeker een positief voorbeeld voor velen en ze zet zich ook voor anderen in.

Astrid van der Helm is actief platformlid uit Hoek van Holland. De voorzitter van het gehandicaptenplatform beschrijft zichzelf als een zeer bedrijvige vrijwilliger die ondanks haar beperking erg veel bereikt.  Ze is 37 lentes jong en getrouwd met Thom. Ze hebben geen kids, maar wel zes katten. Ook heeft ze een hulphond genaamd Mellis. Ze heeft het Ehlers Danlos Syndroom (EDS). Haar EDS brengt de nodige beperkingen met zich mee. Ze is hierdoor lichamelijk gehandicapt en afhankelijk van een elektrische rolstoel. Ze ligt nu veelal 24 uur per dag op bed.  

Bekend gezicht
"Mensen uit Hoek van Holland kennen mij als voorzitter van het gehandicaptenplatform. Anderen hebben mijn naam misschien wel eens gezien door mijn columns in MEE, via de CG-Raad en Programma VCP, maar ook van Intermobiel waar ik regelmatig dingen voor doe. En natuurlijk via mijn hulphond toen die het restaurant boven de A4 niet in mocht. Dat leidde tot een hoop publiciteit.”

Astrid van der Helm

Trots
“Ik ben er trots op dat we het eerste woonzorg complex hier in de regio konden realiseren. Alle zorgaanbieders waren erbij betrokken. Het werken aan het complex leidde ook tot de notitie 'Aanpasbaar bouwen' van de gemeente Hoek van Holland. Daarin zijn onze ervaringen gebundeld. De notitie wordt nu in bijna heel Rotterdam gebruikt. Overal loopt men ermee te zwaaien.

Het is misschien nog wat vroeg, maar waar ik nu heimelijk al trots op ben is dat wij straks waarschijnlijk het meest toegankelijke strand van Nederland zullen hebben. Hoek van Holland werkt daar hard aan. Ze maakten reclame voor zichzelf als attractieve stad. Wij hebben laten zien, dat je dat alleen kunt zeggen als je ook attractief en dus toegankelijk bent voor mensen met beperkingen. De gemeente maakt daar nu serieus werk van.”

Samen
“Deze mooie resultaten konden we alleen bereiken dankzij de inzet van veel mensen. We hebben een platform opgericht 'Wonen, welzijn, zorg en veiligheid'. Daar zitten eigenlijk alle partijen in. Van zorgaanbieders tot deelgemeentes, van politie tot de woningbouwvereniging en de gehandicaptenplatforms. Iedereen die wat van doen heeft op deze terreinen hebben we erbij gehaald. En alleen met z’n allen konden we die resultaten bereiken.”

Tips
“Mijn belangrijkste tip voor anderen is dat je in mensen moet investeren. Je moet een netwerk opbouwen, weten wie iedereen is. Je doet het samen, dus moet je ook iedereen rond de tafel proberen te krijgen. Tegelijkertijd is mijn boodschap dat je ook geduld moet hebben. Je hebt doorzettingsvermogen nodig om dingen te bereiken. Het betekent dat je moet blijven doorgaan en niet bij de pakken neer moet gaan zitten. Alleen dan lukt het je om echt beleid te beïnvloeden en niet te gaan voor snelle succesjes.”

Verder lezen 
Meer lezen over Astrid van der Helm? Kijk dan op haar weblog: www.astridenmellis.web-log.nl

Bron; http://www.programmavcp.nl/